Kedinizin Sağlığı Hakkında Merak Edilenler

Evcil hayvan ebeveynleri, kedilerinin zihinsel ve fiziksel sağlığının birçok farklı yönünü göz önünde bulundurmalıdır.

Kedinizin Sağlığı Hakkında Merak Edilenler

Uçtan Kuyruğa Kedinizin Sağlığı

İlk bakışta kediniz iyi görünebilir. Her yemeği bitirir, oyuncaklarıyla oynar ve her zamanki hoş halleri gibi davranırlar. Ancak kediler, aldatma konusunda ustadır ve tüylü bebeğiniz inanmanızı istediklerinden daha fazla rahatsızlık içinde olabilir. Uyarı işaretleri ortaya çıkana kadar beklemeyin; vücutlarının her parçası için önleyici sağlık tedbirleri alarak inisiyatifi ele alın.

İşte kedilerde tüm vücut sağlığını desteklemek için bazı temel ipuçları:

Bilişsel İşlev

Günlük oyun zamanını dahil ederek kedinizin zihinsel olarak zinde kalmasını sağlayın. Kedi nanesi kokulu fareler ve bir değnekten sarkan parlak kurdeleler gibi doğal avlanma içgüdülerini harekete geçiren oyuncaklar satın alın. Kediler için yanlarından geçerken canlanan hareket sensörlü oyuncaklar gibi ses çıkaran her şey harika bir seçenektir.

Kediler meydan okumayı sever, bu yüzden onları yiyecekleri için çalıştırın! Yiyecek aramak, kedinin beynini çalıştırır ve bilişsel gerilemenin ilerlemesini geciktirir. Yapboz oyuncaklarını ödüllerle doldurarak kedinizi yiyecek aramaya teşvik edin. Bu ürünler, can sıkıntısını giderir ve kedileri sıkı çalışmaları için ödüllendirir. Sahipler ayrıca kedinin yemeğini birkaç mama kabına bölmeyi ve bunları evin etrafına yerleştirmeyi deneyebilir.

Sağlıklı Cilt Ve Tüyler

Düzenli fırçalama, cilt ve tüy sağlığı için çok önemli bir adımdır. Fırçalama, kuru tüyleri yeniden nemlendirmek ve pul pul dökülen deriyi ortadan kaldırmak için doğal yağları eşit olarak dağıtır. Bakım araçları, ölü tüyleri temizleyerek kaşıntıyı, tüylerin keçeleşmesini önler ve tüylere daha parlak bir görünüm kazandırır.

Evcil hayvan ebeveynleri, kedi dostlarına günlük cilt ve tüy takviyesi vermeyi de düşünmelidir. Soğuk su balıklarından elde edilen esansiyel yağ asitleri, bunun için harika bir kaynaktır. Yağ asitleri, kaşıntı ve kızarıklığı yatıştıran anti-enflamatuar özellikler içerir. Bu temel bileşen aynı zamanda kedinizin tüylerine parlak ve tatlı bir görünüm kazandırır.

Hareketlilik Ve Eklem Sağlığı

Artrit ve diğer dejeneratif eklem hastalıklarından kaçınmanın en iyi yolu kilo yönetimidir. Aşırı kilo, eklemler üzerinde gereksiz baskı oluşturarak zamanla zayıflamalarına neden olur. Doğru porsiyon boyutlarında sağlıklı bir diyetle besleyerek kedinizin kilosunu kontrol altında tutun. Alınan kalori ile verilen kaloriyi dengelemek için kedinizin günlük egzersiz yaptığından emin olun.

Egzersiz, kilo yönetiminin yanı sıra kedinizin eklem sağlığı için başka faydalar da sağlar. Tüm bu koşma, zıplama ve oyun esnekliği artırır. Daha esnek olan eklemlerin yaralanma riski azalır. Sağlıklı eklemler, dejeneratif hastalıklara karşı daha iyi korunan daha güçlü dokulardan oluşur.

Sağlıklı Kalp

Kalp kurtları, kediler arasında yaygın bir parazittir ve kalp sağlığını ciddi şekilde bozar. Adından da anlaşılacağı gibi, bu parazitler kedinin akciğerlerinin yanı sıra kalbinde de yaşar. Yeterince erken tespit edilmeyen kalp kurdu hastalığı ölümcül olabilir. Kedi sahipleri, bu ölümcül enfeksiyondan kaçınmak için kedi dostlarına aylık kalp kurdu ilacı vermelidir.

Kulağa garip gelse de, temiz dişler de sağlıklı bir kalbin korunmasında büyük rol oynar. Diş hastalıklarından kaynaklanan bakteriler, kedinizin vücudundaki önemli organlara yayılabilir. Plak birikimini mekanik olarak gideren ödüller ve mamalarla diş sağlığı sorunları riskini azaltın. Yıllık temizliklerini de planlamayı unutmayın!

Sindirim Sağlığı

Probiyotik takviyesi, kedilerde uygun bağırsak sağlığının anahtarıdır. Kedinizin bağırsak mikrobiyomundaki kötü türlere karşı koyan "dost" bakterilerle doludurlar. Dengeli bir mikrobiyom, kabızlık, ishal ve karın ağrıları gibi sindirim sorunlarını en aza indirir.

Doğru hidrasyon da kabızlıkla mücadele için gereklidir. Ne yazık ki, bir kediyi su içmeye teşvik etmek zordur. Ataları çölde yaşamış ve burada kıt su kaynaklarına uyum sağlamışlardır. Sahipleri, kedilerini yaş mama ile besleyerek diyetlerine su ekleyebilirler. Ayrıca kediler, taze, filtrelenmiş su sağlayan akan çeşmelerden su içmeye daha meyillidir.

Pati Ve Tırnak Bakımı

Kediniz dışarıda dolaşsın ya da dolaşmasın, her kedi sahibi, günlük olarak kedisinin patilerini silmelidir. Temiz, nemli bir bez, evde gizlenen kiri ve zehirli maddeleri temizleyebilir. Kediler, patilerinden temizlik solüsyonu veya çamaşır deterjanı yaladıkları takdirde hastalanabilirler. Ayrıca, kum gibi kalıntıları temizlediğinizden emin olun çünkü bunlar rahatsızlığa neden olabilir.

Kediniz izin veriyorsa birkaç haftada bir tırnaklarını kesin. Kediler, tırmalama direkleri üzerinde tırnaklarını keskinleştirmede iyidir ancak sahipleri, onları yönetilebilir bir uzunlukta tutmaktan sorumludur. Çok uzayan tırnaklar kırılabilir ve kedinizin her yürüyüşünde acı çekmesine neden olabilir. Titiz kedigillerin sahipleri profesyonel bir kuaförden yardım alabilirler.

Evcil hayvan ebeveynleri, kedilerinin zihinsel ve fiziksel sağlığının birçok farklı yönünü göz önünde bulundurmalıdır. Bu kulağa ürkütücü gelebilir ancak her şey sağlıklı bir diyete, bakım alışkanlıklarına ve bol oyun zamanına bağlıdır. Bir veterinerle düzenli kontroller, kedinizi mutlu ve sağlıklı tutmanın diğer yolları hakkında değerli bilgiler sağlar.