Kedinizin Ne Kadar Egzersize İhtiyacı Var?

Kedinizin yaşının ve sağlık durumunun günlük egzersiz rutinini nasıl etkilediğini öğrenin.

Kedinizin Ne Kadar Egzersize İhtiyacı Var?

Kedinizin Ne Kadar Egzersize İhtiyacı Var?

Birçok kedi sahibi, kedilerin çok fazla egzersize ihtiyaç duymadığını düşünür. Bunun nedenini anlamak kolaydır. Kediler, zamanlarının çoğunu koltukta uyuklayarak geçirmekten son derece memnundur. Kedilerin tüm gün kestirmesi normal olsa da evcil hayvan ebeveynleri, kedilerinin genel fiziksel ve zihinsel sağlığını korumada egzersizin rolünü küçümsememelidir.

Evcil hayvan ebeveynleri, genellikle kedilerinin gerçekte ne kadar egzersize ihtiyacı olduğunu bilemezler. Birçok kedi, yeterince egzersiz yapmazken bazıları da eklemlerini çok zorlayan aktivitelere kalkışıyor olabilir. Kedinizin yaşının ve sağlık durumunun günlük egzersiz rutinini nasıl etkilediğini öğrenin.

Yavru Kediler Çok Fazla Egzersize İhtiyaç Duyar

Yavru kediler, ortalama bir yetişkin kediden çok daha fazla egzersize ihtiyaç duyar. Genç, çevik ve canlı olmaları saatlerce yorulmadan oynamalarına olanak tanır. Ayrıca, yavru kedilerin çoğu, yaşlı kedileri sıklıkla engelleyen kronik hastalıklar hakkında endişelenmek zorunda değildir. Yavru kediler, genellikle günde bir ila iki saat oyun zamanına ihtiyaç duyar, bunu birkaç oyun seansına bölebilirsiniz.

Her zaman oyuna dahil olmak zorunda da değilsiniz. Birden fazla yavru kediniz varsa birlikte güreşerek, kovalayarak ve oynayarak birbirlerini oyalarlar. Yavru kediler, henüz yetişkinler kadar yükseğe zıplayamazlar, ancak evin her yerine tırmanmaya ve koşmaya bayılırlar. Koridorda bir oyuncak fırlatarak ya da bir lazer ışık doğrultarak yavru kedinizin enerjisini yakmasına yardımcı olun.

Yetişkin Kedilerin Yaklaşık 30 Dakika Egzersize İhtiyacı Vardır

Yetişkin kediler, yavru kediler kadar enerjik değildir ancak yine de günlük egzersiz dozuna ihtiyaçları vardır. Besleyici bir diyetle birleştirildiğinde günlük fiziksel aktivite, yetişkin kedinizin ideal kilosunu korumasına ve kronik hastalık riskini azaltmasına yardımcı olabilir. Yetişkin kediler, ortalama olarak günde 30 dakika egzersize ihtiyaç duyar. Yetişkin kediler, kısa aralıklarla egzersiz yapmayı tercih eder bu nedenle gün boyunca birkaç kısa oyun seansı serpiştirin.

Yetişkin kedinize egzersiz yaptırmanın birçok yolu vardır. Hayatlarının bu aşamasında, kedinizin en sevdiği oyuncakları ve aktiviteleri oldukça iyi biliyor olmalısınız. Bazı kediler, fare oyuncaklarını kovalamayı severken diğerleri tüylü teaser değneklerine vurmayı tercih eder. Kedinizin yeteneklerine ve sınırlamalarına dikkat edin, böylece oyun sırasında yanlışlıkla onları çok zorlamazsınız.

Yaşlı Kedilerin Düşük Etkili Egzersize İhtiyacı Vardır

Yaşlı kediler, sadece biraz egzersize tahammül edebilir ancak hareket yine de önemlidir. Genç kedilere göre daha az enerjiye ve hareket kabiliyetine sahiptirler ve genellikle egzersizi daha zor hale getirebilecek eklem ağrılarıyla uğraşırlar. Bununla birlikte, yaşlı kedilerin yine de günde en az bir kez kalkıp hareket etmeleri gerekir. Bunu yapmak sağlıklı bir kalbi destekleyebilir, kilo yönetimine yardımcı olabilir ve dejeneratif eklem hastalıklarının ilerlemesini geciktirebilir. Günde 15 ila 20 dakikayı hedefleyin; gerekirse bu süreyi daha küçük seanslara bölün.

Yaşlı kediniz en çok; hafif, düşük etkili aktivitelerden fayda sağlayacaktır. Bu tür aktiviteler, eklemlere daha az baskı uyguladığı için katılımını kolaylaştırır. Top parkurları ve tekmeleme oyuncakları gibi zıplama veya koşma gerektirmeyen oyuncaklar seçin.

Sağlık Sorunları Olan Bir Kediye Egzersiz Yaptırmak

Burada bahsedilen çeşitli egzersiz programları sadece kılavuz niteliğindedir. Kedinizin kendine özgü sağlık durumu, en uygun aktiviteleri ve her gün ne kadar egzersiz yapacağını belirleyecektir. Kediniz engelli, diyabet, obezite, artrit, kalp sorunları veya böbrek hastalığı ile yaşıyorsa veterineriniz özel bir egzersiz rejimi önerebilir. Veterinerinizin tavsiyelerine uyun ve kedinizin fiziksel yeteneklerine uygun aktiviteler seçin.

Örneğin, artritli kediler muhtemelen daha sağlıklı yetişkin kedilerle aynı aktivitelere katılamayacaktır. Günde sadece 15 dakika hareket etmeye tahammül edebilirler ve genellikle daha da kısa oyun seanslarına ihtiyaç duyarlar. Birkaç hızlı ve nazik egzersiz, artritik ağrıyı en aza indirmeye ve eklemleri stabilize eden kas gruplarını güçlendirmeye yardımcı olabilir.

Öte yandan, obezite ile mücadele eden kedilerin normalden daha fazla egzersize ihtiyacı olabilir. Bu genellikle bir veterinerin rehberliğinde kalori alımının kısıtlanmasıyla birlikte yapılır. Aşırı kilolu kedilerin egzersiz yapmak için motivasyonları daha azdır bu nedenle, kısa süreli oyun zamanlarına bağlı kalmak daha iyidir. Kedinizin ilgisini çekmenin farklı yollarını deneyin, örneğin onlara yeni oyuncaklar verin veya kedi nanesi katılmış oyuncaklar satın alın.

Kedinizin egzersiz ihtiyaçlarını etkileyen çeşitli faktörler vardır. Yaşları ve sağlık durumları, kedi dostunuz için en iyi olan aktivite türlerini ve sürelerini belirlemede büyük rol oynar. Eğer emin değilseniz veterinerinizden uygun bir egzersiz programı oluşturmasını isteyin. Veteriner, kedinizin sağlığını değerlendirebilir ve aktif ve sağlıklı kalmasına yardımcı olacak ipuçları sunabilir.