Kedinizin Geceleri Miyavlamasının Nedenleri

Kediler genellikle köpekler kadar gürültücü değildir ancak bu onların ses çıkarmadıkları, an zaman rahatsızlık vermedikleri anlamına gelmez.

Kedinizin Geceleri Miyavlamasının Nedenleri

Kediler genellikle köpekler kadar gürültücü değildir ancak bu onların ses çıkarmadıkları, an zaman rahatsızlık vermedikleri anlamına gelmez. Kediler de doğal olarak miyavlayacak, çığlık atacak, ağlayacak ve başka sesler çıkaracaktır. Bazen bu sesler gündüzleri çeşitli uyaranlara tepki olarak gelir ancak çoğu zaman uyumaya çalışırken geceleri olur.

Kediniz Neden Gece Uyuyamıyor?

Kediler siz uyumaya çalışırken doğal olarak aktiftir ve geceleri uyanıktır. Oynamak, keşfetmek, yemek yemek, kaşınmak veya dikkatinizi çekmek isteyebilirler. Bazen bu eylemler oldukça gürültülüdür ve sizi uyandırabilir. Bazı kediler de özellikle gündüzleri tembeldir. Bu kediler, siz uyanıkken hiç harcamadıkları için geceleri çok fazla enerji harcarlar.

Geceleri Dikkat Çekmek İçin Miyavlama

Kediniz aktif, meraklı ve oyun oynamayı seviyorsa, geceleri sizi miyavlamalarıyla uyandırıp dikkatinizi çekiyor olabilir. Kediler dikkat çekmek için yatak odanızın kapısını tırmalamak, sizi pençelemek, size çarpmak, önünüzde yere yığılmak ve tabii ki miyavlamak gibi pek çok şey yapacaktır. Kediniz siz uyumaya çalışırken dikkatinizi çekmek için ağlıyorsa, şu anda yapabileceğiniz en iyi şey onları görmezden gelmektir. Bu elbette bazı insanlar için zordur ancak kediniz miyavlarken dikkatinizi verirseniz, yalnızca istenmeyen davranışı pekiştirmiş olursunuz. Bağırarak kedinize olumsuz ilgi gösterseniz bile, yine de ona ilgi gösteriyorsunuz. Geceleri miyavlamayı önleyene kadar kulak tıkaçları tek çözümünüz olabilir.

Ertesi gün, kedinize oynaması için oyuncaklar vererek gün içinde onu dışarı çıkardığınızdan emin olun. Bulmaca oyuncakları, tüylü değnekler, lazer işaretçiler ve pille çalışan kovalamaca oyuncakları harika çözümlerdir. Hatta bazı evcil hayvan kameralarında, işteyken sizin tarafınızdan kontrol edilebilen lazer işaretçiler bile vardır, böylece evde olmadığınızda bile kedinizle oynayabilirsiniz. Kedinizi gün boyunca yorarak ve ona ihtiyacı olan tüm ilgiyi vererek, geceleri miyavlamak istemesi daha az olası olacaktır.

Geceleri Yemek İçin Miyavlama

Kedinizi beslemeyi mi unuttunuz? Kediler genellikle yiyecek veya yiyecek için ağlar ve geceleri aç bir kedi sessiz bir kedi değildir. Kediniz açsa fazla uyuyamazsınız, bu yüzden yatmadan önce onu beslediğinizden emin olun. Geceleri onun çığlıklarına tepki olarak kalkmayın, çünkü bu sadece kedinize size miyavladığında onu besleyeceğinizi öğretecektir. Zor bir çalışma programınız varsa veya kedinizi beslemeyi unutmaktan endişeleniyorsanız, yemek süresini ve kedinizin alacağı mama miktarını kontrol eden otomatik bir kedi besleyici düşünün. Bu, düzenli bir beslenme programını garanti eder ve kedinizin sizi beslenmekle ilişkilendirmesi daha az olasıdır. Ayrıca, gece aktivitesi ve gürültünün bir nedeni olan susuzluğu gidermek için kedinizin her zaman temiz suya erişimi olduğundan emin olun.

Bilişsel Bozukluk Nedeniyle Miyavlama

Demanslı insanlara benzer şekilde, kediler de etraflarında neler olup bittiğini anlama yeteneklerini etkileyen bilişsel işlev bozukluğu geliştirebilir. Kedilerde tam olarak anlaşılmamıştır, ancak kafası karışmış ve belirgin bir neden olmaksızın miyavlayan yaşlı kedilerin genellikle geceleri daha da kötüleştiğini biliyoruz. Kedinizin bir tür bilişsel işlev bozukluğu olduğundan şüpheleniyorsanız, kesin bir teşhis alın ve tedavi seçeneklerini veterinerinizle tartışın. Kedinizin beyninin olabildiğince iyi çalışmasına yardımcı olmak için özel gıdalar ve besin takviyeleri önerilebilir.

Anksiyete, Stres, Rahatsızlık ve Ağrı Nedeniyle Miyavlama

Kaygıya, strese, rahatsızlığa veya ağrıya yol açan herhangi bir sağlık durumu veya durumu, evcil hayvanı huzursuz ve normalden daha fazla sesli hale getirebilir. Kediniz gündüz veya gece ortaya çıkan davranış değişiklikleri veya fiziksel hastalık belirtileri geliştirirse veterinerinizle konuşun.

Görme Sorunları veya Sağırlık Nedeniyle Miyavlama

Bir kedi iyi göremiyor veya duyamıyorsa korkmuş veya kafası karışmış olabilir. Geceleri eviniz genellikle gündüz olduğundan daha karanlık ve sessizdir ve kedinizin görme yeteneği zayıfsa veya sağırsa ve sizi göremiyorsa, yardım veya rahatlık almak için miyavlayabilirler. Kediniz ayrıca kendilerini iyi duyamadığı için yüksek sesle miyavladığının farkında olmayabilir. Görme, işitme gibi yaş ve hastalıkla birlikte bozulabilir, bu nedenle önceden iyi gören ve işitme yeteneği olan kediniz duyularını kaybediyor gibi görünüyorsa, veterinerinize kontrol ettirin.