Kedinizin Beslenmesinde Ete İhtiyaç Duymasının 5 Nedeni

Vahşi doğada kediler etobur oldukları için et bazlı beslenmeye daha çok alışkındırlar.

Kedinizin Beslenmesinde Ete İhtiyaç Duymasının 5 Nedeni

Kedinizin Beslenmesinde Ete İhtiyaç Duymasının 5 Nedeni

Kedi mamalarının çeşitli türleri mevcuttur. Örneğin, kedinize bitki bazlı veya et bazlı bir diyet vermeyi deneyebilirsiniz. Ancak, vahşi doğada kediler etobur oldukları için et bazlı beslenmeye daha çok alışkındırlar.

Peki, et, kediler için neden önemlidir ve bitki temelli bir diyete göre onlara nasıl yardımcı olur? Şimdi tüm kedilerin neden et temelli beslenmesi gerektiğinin ana nedenlerine bakalım.

Daha İyi Sindirim

Kedilerin ete ihtiyaç duymalarının temel bir nedeni vardır: vücutları biyolojik olarak et tüketmek ve sindirmek üzere tasarlanmıştır. Bu nedenle, et temelli bir diyet verilirse bağırsakları daha düzgün çalışabilir.

Ayrıca, vejetaryen temelli diyetlerin çoğu kedilere karbonhidrat sağlamaya odaklanabilir. Ancak, kedilerin çok fazla karbonhidrata ihtiyaç duymadığını biliyor muydunuz? Bunun nedeni, vücutlarının karbonhidratları sindirmek için yaratılmamış olmasıdır. Bu nedenle, bitki bazlı veya karbonhidrat bazlı bir diyeti sindirmek için gereken yalnızca bir enzime sahiptirler.

Öte yandan, kediler et bazlı yiyecekleri kolayca sindirebilir, çünkü bunun için birden fazla enzime sahiptirler. Sonuç olarak, kedinizi etle beslemek daha iyi ve daha hızlı sindirime yol açar.

Diş Sağlığı

Kedilerin diş sağlığı çok büyük bir mesele gibi görünmese de yine de buna dikkat etmelisiniz. Periodontitis ve gingivitis gibi diş sorunları kedinizde ağrıya ve rahatsızlığa neden olabilir. Bununla birlikte, onları et bazlı bir diyetle beslemek bu sorunlarla mücadelede yardımcı olabilir.

Kedinizi çiğ et ve kemikle beslemeniz, onların diş etlerinin ve dişlerinin güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca, dişlerin temiz tutulmasına da yardımcı olur.

Öte yandan, bitki bazlı diyetlerde bulunan karbonhidratlar diş sorunlarına neden olur. Dişler üzerinde nişastalı bir tabaka oluşturarak plak oluşumunu teşvik edebilir ve bu da diş komplikasyonlarına yol açabilir.

Daha İnce Tüyler

Kim kedisinin daha ince ve parlak bir kürke sahip olmasını istemez ki? Kedinizin bunun için yağ asitlerine ihtiyacı olduğundan bu, sadece et bazlı bir diyetle mümkündür.

Et bazlı ürünlerin çoğu omega-3 ve omega-6 yağ asitleri gibi doymamış yağ asitlerinden oluşur. Bu yağ asitleri, kedinizin cildinde yağ üretimini ve dengeli hidrasyonu teşvik etmekten sorumludur. Böylece daha dolgun ve sağlıklı görünen bir cilt ve tüye sahip olur!

Et bazlı beslenmenin aksine, bitki bazlı beslenmede genellikle esansiyel yağ asitleri eksiktir. Bu yağ asitleri yalnızca kuruyemiş ve tohumlarda bulunur ve bunların çoğu kedilerde ciddi alerjilere neden olabilir.

Optimum Ağırlık

İnsanlarda dengeli bir kilo oluşturmak söz konusu olduğunda akla ilk gelen şey et oluyor. Aynı şeyi kediler için de söyleyebiliriz.

Kedinizi etle beslerseniz obez olmasından endişe etmenize gerek kalmaz.İşte nedeni: Kedinizi etle beslemek, karnının doymasını sağlar. Bu nedenle, kendilerini çok aç hissetmeyebilirler ve bundan dolayı fazla yemek yemeyebilirler.

Kediniz sürekli açsa olası besin eksikliklerine de dikkat etmelisiniz. Bu, onları doğru şekilde beslemediğinizi veya porsiyonun gün boyunca enerjik kalmalarını sağlayacak yeterli besin maddelerine sahip olmadığını gösterebilir.

Kedinizin beslenme gereksinimlerini karşılamak için her zaman en iyi, güvenli ve sağlıklı mamayı seçmeniz gerektiğini unutmayın. Düşük kaliteli et bazlı kedi mamalarını tercih ederseniz bu kediniz için yeterli olmayacaktır.

Daha Fazla Enerji

Kediler enerji gereksinimleri için bol miktarda proteine ihtiyaç duyar. Bunun nedeni, insanların aksine, kedilerin proteinleri glukoneogenez olarak bilinen bir süreç yardımıyla enerjiye dönüştürme eğiliminde olmalarıdır.

Dolayısıyla, zaten bildiğiniz gibi, tüm et türleri protein açısından zengindir. Kedinizi düzenli olarak etle beslerseniz günlük protein ihtiyacını karşılamasına yardımcı olabilirsiniz. Bu, tüm gün tembellik etmek yerine daha aktif olmalarını ve hatta obez olmalarını sağlayacaktır.

Kedinizin Beslenmesine Et Nasıl Dahil Edilir?

Artık etin kedinizin beslenmesindeki öneminin farkında olduğunuza göre, onu nasıl beslemeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Bunu yapmanın üç yolu vardır:

Çiğ Beslenme

Kedinizin beslenmesine et eklemenin en kolay yollarından biri çiğ mama diyetini tercih etmektir. Çiğ mama diyetinde, kedinize mama veya konserve yerine pişmemiş et verirsiniz. Bunun bazı bariz avantajları ve dezavantajları vardır.

Çiğ beslenme, pişirme işlemi nedeniyle besinler ölmediği için genellikle doğası gereği daha besleyicidir. Çiğ et, kedilerde hastalıklara neden olabilecek salmonella gibi patojenler içerebileceğinden bir risk de vardır.

Hazır Kedi Maması

Kedinizi çiğ beslemekle uğraşmak istemiyorsanız hazır kedi maması satın alabilirsiniz. Bunlar ıslak, kuru ve konserve gibi çeşitli türlerde mevcuttur ve et açısından da zengindir.

Bu nedenle, ihtiyaçlarınıza göre herhangi bir türü seçebilir ve kedinizin diyetine et ekleyebilirsiniz.

Son

Çoğu kedinin bitki bazlı veya vegan bir diyetle yetinmemesi gerektiği sonucuna varabiliriz. Zorunlu etobur oldukları için vücutlarının ete ihtiyacı vardır. Bu nedenle, onlara beslenme gereksinimlerini karşılayan ve onları tatmin eden yüksek kaliteli et sağlamaya çalışın!