Kedinizin Acı Çektiğinin 7 İşareti

Kedinizin birçok nedenden dolayı acı içinde olup olmadığını anlamak zor olabilir.

Kedinizin Acı Çektiğinin 7 İşareti

Kedinizin birçok nedenden dolayı acı içinde olup olmadığını anlamak zor olabilir. Kedi sahipleri genellikle kedilerindeki ince ağrı belirtilerini gözden kaçırabilir veya kedileri iştahsızlık ve uyuşukluk gibi daha belirgin belirtiler gösterene kadar fark etmeyebilirler. Bazı durumlarda, kediler ancak uzun bir süre hasta kaldıktan sonra veya çok hasta olduklarında daha belirgin semptomlar gösterirler. Kedinizde gerçekten bir sorun olduğunu fark ettiğinizde, düşündüğünüzden daha uzun süredir devam ediyor olabilir.

Hiç kimse evcil hayvanlarının acıyla yaşadığını düşünmekten hoşlanmasa da kedilerde ağrının belirgin belirtilerini fark edebilmek önemlidir, böylece rahatlık sağlamak ve tıbbi sorunların kötüleşmesini önlemek için gerekli adımları atabilirsiniz.

Bir Kedinin Ağrısı Olduğunu Söylemek Zor Olabilir

Kediler hastalıkları gizleme konusunda uzmandır. Bunun nedeni kısmen kedilerin hem av hem de yırtıcı hayvanlar olmaları ve vahşi doğada acı göstermemeleri onları yırtıcılardan veya tehdit olabilecek diğer kedilerden koruyabilir. Acı belirtileri göstermek onları saldırılara karşı daha savunmasız hale getirir.

Ayrıca, veteriner ziyaretleri sırasında sık görülen korku ve stres nedeniyle kedilerin ağrılarını gizlemesi nedeniyle, veterinerinizin ağrı belirtilerini fark etmesi zor olabilir. Kediniz ayrıca savaş ya da kaç moduna geçebilir ve bu da ağrı algısının azalmasına neden olabilir.

Ağrı Belirtileri

Kediler, insanlara benzer şekilde ağrı ile uğraşırken, davranışlarını etkileyebilir. Aslında, kediler genellikle fiziksel semptomlardan önce davranış değişiklikleri gösterirler.

Kedinizin normal mizacını ve davranışını bilmeniz sizin için önemlidir. Buna kedinizin normal tavrı, enerji seviyesi, yürüyüşü, iştahı, uyku düzeni, susuzluğu ve diğer fiziksel ve davranış kalıpları dahildir. En ufak bir değişiklik, kedinizin hasta veya acı içinde olduğunun bir işareti olabilir. Kediniz size acı içinde olduğunu söyleyemeyeceğinden, veterineriniz ağrıyla ilgili olabilecek anormal davranış kalıpları olup olmadığını belirlemek için size güvenir. Kediniz kendisi gibi davranmıyorsa, bu onun acı çektiğinin bir işareti olabilir.

Not: Kedilerinizin günlük alışkanlıklarındaki değişiklikler her zaman yaşlanmaya katkıda bulunmamalıdır. Yaş bir hastalık değildir, ancak kediniz yaşlandıkça acı çekmesi daha olasıdır.

Bakım Değişiklikleri

Kedinizin kendi kendini tımar etmediğini veya kendisini tımar ederse sadece yüzüne ve vücudunun ön kısmına odaklandığını fark edebilirsiniz. Kediler titiz temizlikçilerdir, bu nedenle kedinizin tımar alışkanlıklarının değiştiğini veya tüylerinin dağınık olduğunu fark edebilirsiniz.

Davranışsal Değişiklikler

Kediniz daha içine kapanabilir ve hatta saklanmaya başlayabilir. Kedilerimiz bize bağlıdır ve meşgul olmayı ve bulunduğumuz yerde bulunmayı sever. Kediniz aniden sizi kapıda karşılamadığında, sizinle yatmadığında ve normal olan diğer ilgi çekici davranışlarda, bu bir şeylerin yanlış olduğunun işareti olabilir.

Daha Az Aktivite ve Düşük Enerji

Kedinizin oyuncaklarla oynamak veya o kırmızı noktayı kovalamak gibi daha önce eğlenceli aktivitelere katılmak için daha az enerjisinin veya dayanıklılığının azaldığını fark edebilirsiniz. Kediniz zıplamakta isteksiz olabilir, merdivenlerden inip çıkmakta, yattığı yerden kalkmada zorluk çekebilir, huzursuzluk gösterebilir ve dinlenmek için rahat bir yer bulmakta zorluk çekebilir. Ayrıca uyku düzenlerinde değişiklikler fark edebilirsiniz - kedi az ya da çok uyuyabilir ve alışılmadık pozisyonlarda ve yerlerde uyuyabilir.

Kum Kutusu Değişiklikleri

Kediler, tuvalete girip çıkmakla ilişkili ağrı ve ayrıca çömelme zorluğu nedeniyle genellikle kum kutularını kaçırırlar. Kalçaları veya dizleri ağrıyan bir kedi için çömelme pozisyonunu tutmak çok zor olabilir. Diğer tıbbi sorunlar, kedilerin bunlarla ilişkili ağrı ve aciliyet nedeniyle çöp kutusunu kullanmamasına neden olabilir.

Artan Sinirlilik

Acı çeken kediler de karakteristik olmayan bir şekilde saldırganlık dönemlerine sahip olabilir. Bir kedi, evdeki insanlar veya diğer evcil hayvanlar ona yaklaştığında hırlamaya veya tıslamaya başlayabilir, tutulma konusunda rahat olmayabilir ve fırçalanmaya veya taranmaya kızabilir. Özellikle bir kişi ağrılı bölgeye dokunduğunda veya hareket ettiğinde veya kedi bunu yapmanızı beklediğinde, ısırabilir veya kaşınabilirler.

İştah ve Su Alımındaki Değişiklikler

Ağrı yaşayan kediler yeme ve içmeye olan ilgilerini kaybedebilir. Kedinizin yeme ve içme alışkanlıklarında herhangi bir değişiklik fark ederseniz, veterinerinizi mutlaka haberdar edin. Bu, ağrı ve diğer çeşitli ciddi tıbbi sorunların bir işareti olabilir.

Duruş

Çok acı çeken bir kedi, bir top gibi kıvrılmaya çalışıyormuş gibi görünecektir veya sırtı normalden daha yüksek, başı aşağıda ve ön patileri genellikle altında katlanmış olarak, çömelmiş bir pozisyonda kambur oturacaktır. Yattığı zaman, kedinin bacaklarını yana doğru uzatmak yerine kendi altında tuttuğunu fark edebilirsiniz. Kaşıma davranışlarından kaçınabilir.

Kedinizin Ağrısı Olduğundan Şüpheleniyorsanız Ne Yapmalısınız?

İnsanlar veya köpekler için tasarlanmış ağrı kesici ilaçları kedilere vermeyin. Kediler ilaçları diğer türlerden çok farklı şekilde işlerler. İnsanlarda kullanılan yaygın ağrı kesici ilaçlar kedilerde ölüme neden olabilir. Her zaman veteriner bakımı isteyin ve uygun bir ağrı tedavisi planı için veterinerinize danışın. Veterinerinize danışın ve kedinizin sessizce acı çekmesine izin vermek yerine olası ağrıları giderin. Kedi dostlarımız, onlar adına konuşmamız konusunda bize güveniyor, bu nedenle kedilerinizi yakından izleyin ve veterineri herhangi bir endişeye karşı uyarın.