Kedim Neden Sürekli Saklanıyor?

Kediler, karton kutular ve kağıt poşetler gibi şeylerin içinde saklanmayı severler. Kediniz bir sehpa veya sandalyenin altına çömelmekten bile keyif alabilir.

Kedim Neden Sürekli Saklanıyor?

Kediler, karton kutular ve kağıt poşetler gibi şeylerin içinde saklanmayı severler. Kediniz bir sehpa veya sandalyenin altına çömelmekten bile keyif alabilir. Kediler neden saklanmayı çok seviyor ve kedinizin saklanabileceği güvenli alanları nasıl sağlayabilirsiniz?

Kediler Neden Gizlenir?

Kediler, kendilerini güvende hissetmekten hoşlandıkları için mobilyaların altı ve karton kutular gibi kapalı alanlarda olmaktan hoşlanırlar. Saklanmak, bir kedinin sahip olması gereken normal bir davranıştır. Endişe, bir kedi çok daha sık saklanmaya başladığında ortaya çıkar. Normalde sosyal olan bir kedi aniden daha sık saklanmaya başlıyorsa hasta, stresli, korkmuş veya üçünün bir kombinasyonunu yaşıyor olabilir.

Kediniz daha sık saklanmaya başlarsa, normal şekilde yemek yediğinden, içtiğinden ve tuvaletini yaptığından emin olun. Kediler kendilerini iyi hissetmezlerse daha fazla saklanmaya başlayabilirler ve kedinizin hissedebileceği herhangi bir ağrı veya rahatsızlık beslenme ve banyo alışkanlıklarını da etkileyebilir. Tıbbi bir rahatsızlık nedeniyle daha sık saklanmak, kedilerde spesifik olmayan bir semptom olarak kabul edilir. Bu, kediniz tıbbi bir sorun nedeniyle saklanıyorsa, bunun herhangi bir sayıda hastalık sürecinden kaynaklanabileceği anlamına gelir. Veteriner hekiminiz, kapsamlı bir fizik muayenenin yanı sıra kan çalışması ve radyografi gibi testlerin yardımıyla belirli bir nedene odaklanabilir.

Veteriner hekiminiz kedinizde tıbbi olarak yanlış bir şey bulamıyorsa, o zaman kedinizin sürekli saklanma konusundaki ani ilgisi gerçek bir davranışsal endişe olabilir. Kediler çevresel değişikliklerden kolayca strese girebilir. Yeni bir eve taşınmak, evde yeni insanlar veya evcil hayvanlar, hatta mobilyaların yeniden düzenlenmesi gibi şeyler bir kediyi strese sokabilir. Birden fazla kedinin olduğu bir evde, bir kedinin başka bir kediye zorbalık yapması tamamen mümkündür; bu yüzden zorbalığa uğrayan kedi, dışarıda olmaktan ve zorba kedinin onları nerede görebileceği konusunda gergin oldukları için saklanıyor olabilir. Bu aslında çok kedili evlerde biraz yaygın bir sorundur ve kediler arası saldırganlık olarak adlandırılır. Kedilerin de bazen köpeklerin yaptığı gibi gürültü fobileri olabilir, bu nedenle gök gürültülü fırtınalar ve havai fişekler gibi şeyler kedinizin sadece korkudan saklanmasına neden olabilir.

Kediniz stres veya korku nedeniyle daha sık saklanıyorsa, veterineriniz amitriptilin, klomipramin veya fluoksetin gibi anti-anksiyete ilaçları önerebilir. Gabapentin gibi ilaçlar, veteriner ziyaretleri, fırtınalar, havai fişek gösterileri veya seyahatler gibi akut stresli olaylar sırasında stresin hafifletilmesine yardımcı olabilir. Çoğu davranış probleminde olduğu gibi, ilaçlar kalıcı bir çözüm değildir.

 

Kedinizin evinizdeki yeni insanlara yavaş yavaş ısınmasına izin verin. Bir kedi, hem yaşayan hem de kişisel alanlarına saygı duyan birine çok daha çabuk ısınacak ve istenmeyen yatma seanslarına zorlanmazsa çok daha az stresli olacaktır. Kediler arası saldırganlık daha nüanslı bir sorundur ve veteriner hekiminiz, koridorlar gibi yoğun trafik alanlarına kedi rafları eklemek ve yiyecek/su kapları ve çöp kutuları gibi kaynakları artırmak gibi ev düzeninizde değişiklikler önerebilir.

Kediniz İçin Güvenli Saklanma Alanları Nasıl Sağlanır?

Kedilerde saklanmak normal bir davranış olduğundan, kedinizi saklanmaktan alıkoymak yerine, kedinize saklanabileceği güvenli alanlar sağlamak en iyisidir. Bu şekilde çamaşır makinesi ve kurutucu gibi güvenli olmayan alanlarda veya cihazların arkasına saklanmazlar. Çoğu kedi yerden yüksekte olmayı sever. Bu nedenle, sağlam bir kitaplık üzerinde bir kedi yatağı veya yerleşik bir küp alanına sahip bir kedi ağacı gibi rahat alanlar sağlamak çekici bir saklanma yeri olabilir.

Daha yaşlı kediler, göstermeseler bile artritik olabilir, bu nedenle yaşlı kediler, aşağıda saklanan boşlukları tercih edebilir. Bu, ev yapımı veya ticari olarak üretilen kazıma evleri olan karton kutuları içerebilir, ancak bunların taşıyıcılarını da içerebilir. Aslında, içindeki rahat yataklar ile kedinizin taşıyıcısını her zaman dışarıda bırakmak, kedinizi veterinere götürme zamanı geldiğinde sizin için daha kolay hale gelebilir. Kediniz taşıyıcısını güvenli bir saklanma yeri olarak görüyorsa, bir yere gitme zamanı geldiğinde onu içine yerleştirmek daha kolay olacaktır.

Saklanmak, kedinizin sahip olması gereken tamamen normal bir davranıştır. Gerçekten sadece daha sık saklanıyorlarsa veya güvenli olmayan alanlarda saklanıyorlarsa endişelenmeniz gerekir. Kediniz için güvenli saklanma noktalarının nasıl oluşturulacağı hakkında daha fazla fikir veya kedinizin saklanması konusunda ne zaman endişelenmeniz gerektiği hakkında daha fazla bilgi için veterinerinizle konuşun.