Kedim neden sürekli kaşınıyor?

Kediler için tımarlama normal bir aktivite olarak kabul edilebilir

Kedim neden sürekli kaşınıyor?

     Kediler için tımarlama normal bir aktivite olarak kabul edilebilir lakin çok fazla kaşınma veya tımarlama, kedinizde daha farklı ciddi bir soruna işaret edebilir. Yazımızın devamında, kedilerde aşırı kaşınmanın yaygın nedenlerinden bazıları öğrenebilirsiniz. Bir kedinin sağlıklı bir yaşam sürmesinin en önemli bir parçası düzenli bakımdır. Düzenli bakıma, sağlıklı beslenmeye rağmen kedinizin normalden daha fazla kaşındığını fark ettiyseniz, bu sorunun altında yatan daha derin bir neden olabilir.

Kediler neden kendilerini kaşırlar?

    Sevimli kediniz derisinde bir rahatsızlık hissederse, tahrişi otomatik olarak tırmalayarak gidermeye çalışır. Bununla birlikte, kediniz sık sık veya agresif bir şekilde kaşınanıyorsa, kediniz cildinde kolayca kurtulamayacakları bir şeyden muzdarip olabilir.

Parazitler ve kediniz

     Kedinizde parazitik bir enfeksiyon varsa veya bir parazite reaksiyon gösteriyorsa, muhtemelen cildlerini sık sık kaşımaya başlayacaklardır. Birçok kedi parazit taşıma belirtileri göstermeyebilir. Pireler, kediler arasında en yaygın parazittir, ancak kediniz bir dizi başka parazitten de muzdarip olabilir. Uyuz, kedinizin alnında ve kulaklarının kenarlarında aşırı derecede kaşıntılı lezyonlara neden olan başka bir parazit türüdür.

Kediniz ve cilt problemleriniz

   Ek olarak kediniz bir parazitten ziyade bir cilt probleminden dolayı aşırı derecede kaşınıyor olabilir. Bu, cilde bir lezyon, ısırık veya doğrudan temas yoluyla giren ve ardından cildin en dış katmanını tahriş etmeye başlayan saçkıran gibi bir mantar enfeksiyonu olabilir. Kaşınmaya neden olan ve deride iltihaplı, kırmızı lezyonlar olarak gösteren sivilce, kaşınmanın bir başka nedeni olabilir.

    Kedinizin diyeti, tüm besin gereksinimlerini karşılamıyorsa, tüy ve deri kalitesinin düşmesine neden olabilir ve bu da kaşıntıya neden olabilir. Örneğin,  kedinizin diyeti cildinin nemi tutmasına ve tahriş edici maddelere karşı bariyer rolünü güçlendirmesine yardımcı olacak doğru omega 3 yağ asitleri ve diğer vitamin kombinasyonunu içermiyorsa, kedinizin derisi kuruyabilir, pul pul dökülebilir ve kedinizin tırmalanmasına neden olabilir.

Alerjiler ve kediniz

      Agresif tırmalama ve tımarlama, semptomları kedinizin derisinde kendini gösteren bir alerjiden de kaynaklanabilir. Kedilerde alerjik reaksiyonların üç ana nedeni vardır: pire, yiyecek ve çevresel alerjenler. Bazı kediler pire alerjisi geliştirebilir, bu da bağışıklık sistemlerinin pire ısırığına aşırı tepki vermesine ve tahrişe neden olmasına neden olur. Çim tohumları veya çevre tozu gibi belirli çevresel alerjenler de kedinizin sistemini kötüleştirebilir ve derilerinde rahatsızlıklara sebep olabilir.

Kedinizin alerjik reaksiyon yaşamamasının ve kendilerini kaşımaması için dikkat etmeniz gereken kedinizin bakım süreci, onların kendilerini temiz ve sağlıklı tutmaları için önemli bir yoldur ancak asla aşırıya kaçmamalıdır. Kedinizin tekrar tekrar kaşındığını veya kendini yaladığını görürseniz, veterinerinizi mutlaka ziyaret edininiz.