Kedilerin Sudan Nefret Etme Nedenleri

Bütün kediler suyu sevmez.

Kedilerin Sudan Nefret Etme Nedenleri

Bütün kediler suyu sevmez. Özellikle kilit sosyalleşme dönemlerinde (erken sosyalleşme 3 ila 8 hafta arasında, geç sosyalleşme 9 ila 16 hafta arasında gerçekleşir), su çevresinde ve içinde olumlu deneyimler yaşayan kediler genellikle suyu severler. Suyu seven belirli ırklar da vardır. Kedinize herhangi bir beklenti içinde olmadan bir birey gibi davranmanız önemlidir.

Birçok Kedi Suyu Sevmemek İçin Evrimleşmiştir

Kedilerin 9.500 yıl önce Ortadoğu'da evcilleştirildiğine inanılıyor. Kurak çöl iklimlerinde geliştiler ve nehirlere, göllere ve yağmura maruz kalmadılar. Bu, günümüz kedilerinin çoğunlukla su kütlelerinden kaçınmasına neden oldu. Topluluk kedileri bile genellikle yağmurdan ve gök gürültülü fırtınalardan sığınır. Günümüz kedilerinde sudan saklanmak bir içgüdü haline gelmiştir.

Bu, tüm ırklar için geçerli değildir çünkü bazı kedi ırkları kendi evrimsel geçmişleri nedeniyle suda olmaktan hoşlanırlar. Örneğin Van Kedisi ve Angora suya olan sevgileri ve yüzme yetenekleriyle tanınırlar. Yazın yüzmek ve balık tutmak için saçlarını dökerek Türkiye'nin Van Gölü bölgesindeki iklime uyum sağladılar. Suyun tadını çıkarma olasılığı daha yüksek olan diğer bazı ırklar Bengal, Maine Coon ve American Bobtail'dir.

Kediler Kokulara Duyarlıdır

Kedilerin bizimkinden on dört kat daha hassas olan olağanüstü bir koku alma duyusu vardır. Şampuan ve saç kremleri ile ilişkili güçlü kokular, kedilerin su ve banyodan kaçınmasına katkıda bulunabilir. Bazıları, kedinizin musluk suyundan gelen kimyasalların kokusunu sevmeyebileceğini de düşünüyor.

Kediler Temiz ve Sıcak Olmayı Sever (Islak Faktör)

Kediler doğal temizlik konusunda titizdirler ve zamanlarının çoğunu kürklerini temiz, karışık ve bakımlı tutarak kendilerini tımarlamak için harcarlar. Kediler ayrıca daha yüksek bir vücut ısısını korur ve kendilerini temizlemek vücut ısısını korumaya ve düzenlemeye yardımcı olur. Bir kedinin tüyü ıslandığında oldukça ağırlaşır ve bu da kedinin kuru ve sıcak bir duruma hızla geri dönmesini zorlaştırır. Islak bir palto ayrıca kedinin yavaş hissetmesine ve her zamanki kadar çevik olmamasına neden olabilir, bu da bir durumdan çabucak çıkamama gibi rahatsız edici bir his ile sonuçlanır.

Sudan Hoşlanma

Pek çok kedinin suyla ilgili deneyimleri olumlu değildir - barınaksız bir sağanakta mahsur kalmak, su püskürtülmek ve zorla banyo yaptırmak bunlara birkaç örnektir - bu nedenle birçok kedinin suyu sevmemesi anlaşılabilir.

Kedilerin Banyoya İhtiyacı Var mı?

Daha önce de belirtildiği gibi, kediler kendilerini temiz tutmak konusunda harika bir iş çıkarırlar ve günün %40'ını kendilerini temizleyerek geçirebilirler, bu nedenle kedinizi asla yıkamanız gerekmeyebilir.

Kediler bir cilt sorunu nedeniyle tıbbi banyoya ihtiyaç duyabilir ve yaşlı, artritik ve aşırı kilolu kediler vücutlarının belirli bölgelerine ulaşmakta zorlanabilirler. Kedi yapışkan veya kokulu bir şeyle yuvarlanırsa banyo da gerekli olabilir.

Kedimin Banyodan Zevk Almasını Nasıl Sağlayabilirim?

Banyodan Önce

Kedinizi suyla rahat ettirmek için banyodan haftalar önce onu küvete alıştırmayı deneyin, böylece boş alana alışabilir. Kedinizi boş bir küvete ya da oyuncaklarla, kedi nanesi ya da ikramlarla lavaboya yerleştirin, böylece konumla olumlu ilişkiler kurmasını sağlayın. Az miktarda sıkılmış peynir, krem şanti veya hamsi ezmesi gibi sürülebilir yiyecekleri deneyin ve kedinizin yalaması için küvetin üzerine yayın.

Kediniz lavaboda veya küvette oyun oynamak ve yemek yemek konusunda rahat olduğunda, küveti bir veya iki inç ılık suyla doldurun ve banyo boyunca oyuncakları dağıtın, böylece onunla biraz eğlenebilir. Kedinizi oyuncaklarla oynamaya teşvik edin ve yaptığında onu övgü ve ikramlarla güçlendirin.

Kediyi yıkamadan önce her şeyi hazırlayın. İhtiyacınız olan her şeyle hazır olduğunuzdan emin olun. Buna kediler için özel olarak üretilmiş şampuanlar, kedinizin sevdiği özel ikramlar ve oyuncaklar, sıcak havlular, kedinizin üzerine su dökmek için plastik bir kap ve kauçuk astar gibi kaymaz bir yüzey ve yerleştirmek için bir banyo paspası veya havlu dahildir.

Sakin bir ortam yaratın. Kapıyı kapatın ve gürültüyü minimumda tutun. Sakin olun ve yumuşak konuşun. Püskürtme aparatınız gürültülüyse, kedinizi bunun yerine bir bardak su ile yıkayın. Siz stresliyseniz kediniz de stresli olacak!

Banyo Sırasında

Minimum kısıtlama ve olumlu dikkat dağıtıcı şeyler kullanın. Kedinizi ovalamaktan ve tutmaktan kaçının. Bunun yerine nazik olun, kedinizin vücut dilini izleyin ve özel sürülebilir bir muamele ve/veya bir değnek oyuncağı gibi olumlu dikkat dağıtıcı şeyler sağlayın.

Yüze püskürtmemeye veya kulaklara veya gözlere su kaçmamasına özellikle dikkat edin. Bıyıkları yıkamaktan kaçının. Bir kedinin bıyıkları, kedinin dokunma reseptörlerinin çoğunun bulunduğu yerdir ve kedilerin bu reseptörlerin su, yiyecek ve kir tarafından otlatılmasından nefret etmesi doğaldır. Cilt tahrişini önlemek için şampuanı iyice duruladığınızdan emin olun.

Banyodan Sonra

Havlu kuru. Kedinizi sudan nazikçe kaldırın ve kuruması için hemen ılık bir havluya sarın veya kediniz taşınmayı tercih etmiyorsa, suyun boşalmasına izin verin ve henüz küvetteyken havluyla kurulayın. Kediniz birkaç saat içinde doğal olarak kurur ve bu süre içinde sıcak ve hava akımından uzak tutulmalıdır. Bunu bir kedi kucaklaması veya oyun seansı ve kedinizin en sevdiği ikram ile sonlandırın!