Kedilerin Mobilyaları Tırmalamaları Nasıl Engellenir?

Kediler mobilyaları, halıları ve diğer kişisel eşyaları tırmaladığında, bu genellikle düzeltilmesi gereken "uygunsuz" bir davranış olarak etiketlenir.

Kedilerin Mobilyaları Tırmalamaları Nasıl Engellenir?

Kedilerin Mobilyaları Tırmalamaları Nasıl Engellenir?

Kediler mobilyaları, halıları ve diğer kişisel eşyaları tırmaladığında, bu genellikle düzeltilmesi gereken "uygunsuz" bir davranış olarak etiketlenir. Ancak tırmalama, kediler için son derece normal bir davranıştır; Bu, genetik olarak yapmaya programlandıkları bir şeydir.

Evin etrafındaki şeyleri kaşımak için daha iyi bir terim "istenmeyen" davranış olabilir. İstenmeyen kaşıma, kedinize bu içgüdüsel davranışı ifade etmesi için daha uygun bir çıkış sağlayarak en iyi şekilde çözülür.

Kedinizi kedi ağacında veya karton tırmalama tahtalarında tırmalamaya teşvik edebilirseniz, mobilyalarınızın, halılarınızın ve kişisel eşyalarınızın zarar görmesini engelleyebilirsiniz. İşte kedilerin neden tırmaladığına ve bu davranışı nasıl yeniden yönlendirebileceğinize dair bazı bilgiler.

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

Kediler Neden Mobilyaları Tırmalar?

Tüm normal kedi davranışları gibi, tırmalamanın da kökleri, günümüzün ev kedilerinin atalarının vahşi doğada hayatta kalmasına ve gelişmesine izin veren içgüdüsel davranışlara dayanmaktadır.

Kedilerde tırmalama davranışları 8 haftalıkken başlar. Yüzeyleri tırmalamak, kedilerin hem yırtılmış malzemenin görsel işareti hem de ayaklarındaki koku bezlerinden salınan bir feromonun kimyasal işareti ile bölgelerini işaretlemelerine olanak tanır. Bu feromon, bir kedinin sağlığı, cinsiyeti ve üreme durumu hakkında diğer kedilerin tespit edebileceği bilgiler içerir.

Kediler ayrıca tırnaklarını keskinleştirmek için tırmalarlar, tırnağın dış yüzeyindeki eski malzemeyi çıkarırlar ve altındaki tırnağın yeni, keskin kısmını açığa çıkarırlar. Keskin tırnaklar, kedilerin etkili avcılar olmalarını ve kendilerini tehditlere karşı korumalarını sağlar.

Ek olarak, tırmalamak, bir kedinin tamamen esnemesini ve kas gerginliğini azaltmasını sağlar. Kaşınma eylemi aynı zamanda beyinde kedilerin kaygı ve aşırı heyecan duygularının üstesinden gelmesine yardımcı olan sakinleştirici kimyasallar salgılar.

Vahşi doğada, bölgesel tırmalama davranışı çoğunlukla dik ağaç gövdelerinde tırmalama olarak kendini gösterir. Bu şekilde, yırtık kabuğun görsel işareti göz hizasında ve koku bezlerinden gelen feromonun kimyasal işareti diğer kediler için burun hizasındadır.

Ev kedilerinde, dikey yüzeyler için bu tercih, kanepelerin kolları ve cilasız ahşap mobilyaların bacaklarının bölgesel tırmalama için ortak hedefler olabileceği anlamına gelir. Kanepelerin kollarındaki kumaş kolayca yırtılır ve cilasız ahşap çizildiğinde kolayca parçalanabilir. Bu nedenle, kediler bu malzemelere yönelir.

Kediler Neden Yeri veya Halıyı Tırmalar?

Halı gibi yatay yüzeyler de kedilerde tırmalama davranışı için hedef olabilir. Diğer kediler için göz veya burun seviyesinde olmadıklarından, tipik olarak kediler için bölgeyi işaretlemek için dikey yüzeyler kadar çekici değildirler. Ancak yatay yüzeyler esnetmek, tırnakları keskinleştirmek, kaygı ve aşırı heyecanı gidermek için çekici gelebilir.

İlgili Ürünler:

Ayrıca kediler sağlam, hareketsiz nesneleri tırmalamayı tercih ederler. Halı genellikle yerinde iyi tutulur ve kedilerin pençelerini tamamen içine sokması için yeterince yumuşaktır, bu da halıyı bu amaç için ideal kılar. Bazı kedilerin ayrıca dikey tırmalama davranışları yerine yatay tırmalama davranışları için bireysel tercihleri ​​vardır ve diğer kediler her ikisinden de keyif alabilir.

Bu nedenle, istenmeyen tırmalama ifadesini durdurmak için, kedinizin tek bir yolu mu yoksa her ikisini birden mi tercih ettiğini bilmek önemlidir, böylece en etkili çözümü uygulayabilirsiniz.

Kedilerin Kanepeleri ve Diğer Mobilyaları Tırmalaması Nasıl Engellenir?

İlk adım, kedinizi tercih etmesi için eğitebileceğiniz uygun alternatifler sağlamaktır. Tırmalama direkleri bunun için iyi araçlardır. Kedinizin tamamen uzanmasına izin verecek kadar uzun olmalı ve devrilmemeleri, onları korkutmamaları veya yaralamamaları için sağlam bir tabana sahip olmalıdırlar.

  • Doğru Tırmalama Malzemesini Bulun
  • Tırmalama Direklerini Doğru Yerlere Yerleştirin
  • Kedinize Tırmalama Direklerini Kullanmayı Öğretin
  • Kedinizi Mobilyalardan Uzak Tutun
  • Kedinizin Endişesini Azaltın