Kedilerin Duruş Şekli ve Beden Dili İletişimi

Kediler, duruşları ve hareketleri çok çeşitli bilgileri iletmek için kullanırlar.

Kedilerin Duruş Şekli ve Beden Dili İletişimi

Kedilerin Duruş Şekli ve Beden Dili İletişimi

Kediler, duruşları ve hareketleri çok çeşitli bilgileri iletmek için kullanırlar. Kedilerin sırtlarını kavradığı, saçlarını diktiği ve korku ya da saldırganlığı iletmek için yan durması gibi verdiği çeşitli tepkiler vardır. Evcil kediler, sık sık gözleriyle, kulaklarıyla, ağızlarıyla, kuyruklarıyla, katlarıyla ve vücut duruşlarıyla görsel iletişim kullanırlar. Bir kedinin yüz özelliklerinin çok değişmesi kedilerin beden diliyle iletişim kurma yolunu sık kullandığının en iyi göstergesi olarak kabul edilir.

Duruş

Bir kedinin duruşu duygularını iletir. Kedilerin doğal davranışlarını anlamanın en iyi yolu onları kendi başlarına, insanlarla ve diğer hayvanlarla birlikteyken gözlemlemektir. Davranışları duruma bağlı olarak dostça ya da daha agresif bir hal alabilir. En temel ve tanıdık kedi duruşlarından bazıları şunlardır: [23] [24]

Rahat Duruş

Kedi, yan yatarken ya da otururken görülür. Nefesleri yavaştan normale, bacaklar bükülmüş veya arka bacaklar yerleştirilmiş veya uzatılmıştır. Kuyruk, gevşemiş bir şekilde sarılır, uzatılır veya kaldırılır. Kedi, ayakta dururken de kuyruk gevşemiş bir şekilde asılı haldedir. Kediler, sakin olduğunda kuyruklarını hareketsiz tutma eğilimindedirler.

Germe Duruşu

Kedileri rahat gösteren başka bir duruş ise germedir. Kedilerin göbek açık sırt üstü yatmaları güvenlikleri açısından uygun bir pozisyon değildir. Bu nedenle, bu pozisyon ilk bakışta güven duygusu [25] veya rahatlık gibi algılanabilse de kedilerin pençeleriyle kendilerini savunmak veya parlak güneş ışığı alan bölgelerde güneşlenmek için de bu duruşa geçtiklerini unutmamak gerekir.

Esneme Duruşu

Bu duruş, tek başına ya da germe duruşuyla birlikte olabilir. Kedinizin rahatlamış olabileceğinin başka bir göstergesidir. Ağzın açık olması ve dişlerin açıkta kalmaması, oyun oynamak istediğini gösterir. [26]

Uyarı Duruşu

Kedi, karnının üstünde yatıyor ya da oturuyor olabilir. Ayakta veya hareket ederken sırt neredeyse yataydır. Hareketsizce dururken nefesleri normal, bacaklarını bükmüş veya uzatmış olabilir. Kuyruğunu geriye veya düz yukarı doğru kıvırır ve kuyruk aşağı doğru konumlandırılırken seğirebilir.

Gergin Duruş

Kediniz, karnının üzerinde dururken, ayakta dururken veya geri hareket ederken vücudunun arka kısmı üst gövdesinden daha düşüktür. Arka ayakları bükülmüş ve ön ayakları dururken uzatılmıştır. Kuyruk, vücuda yakın, gerilmiş veya aşağı kıvrılmıştır. Ayakta durduğu zaman seğirme olabilir.

Endişeli / Yumurtlayan Duruş

Karnın üstünde yatan kediniz, ayaktayken veya hareket ederken vücudun arka kısmının ön kısımdan  gözle görülür şekilde daha düşük olduğu görülür. Nefes alması hızlı olabilir ve bacakları vücudunun altına sıkışmış olabilir. Kuyruk, vücuda yakındır ve kuyruğun ucu yukarı ve aşağı (veya yan yana) hareket edecek şekilde öne doğru kıvrılabilir (veya dururken vücuda yakın olabilir).

Korkunç Duruş

Kedi, karnında yatıyor ya da doğrudan pençelerinin üzerine çömeliyor. Ayağa kalkarken tüm vücudu titriyor ve yere çok yakın olabilir. Nefesleri de hızlıdır, bacakları yüzeye yakın bükülür ve kuyruğu kıvrılır ve dört ayak üzerinde dururken vücuduna çok yakındır. Korkulu, savunmacı bir kedi, kendini küçültür, yere doğru indirir, sırtını kavrar ve vücudunu ileriye doğru tehditten uzak tutar. Dövüş, genellikle sadece kaçış imkansız olduğunda gerçekleşir. [4]

Kendinden Emin Duruş

Kuyruğu neredeyse gökyüzüne ulaşacak kadar diktir ve etrafta rahatça dolaşıyordur. Bu duruş şekli, kedinizin daha büyük ve daha zarif görünmesini sağlar.

Korkmuş Duruş

Kedi, doğrudan pençelerinin üstüne çöker ve vücudun bazı kısımlarında gözle görülür bir titreme görülür. Kuyruğu, vücuda yakındır ve arkadaki saçlarıyla birlikte ayakta durabilir. Bacaklar, boyutlarını arttırmak için çok sert veya bükülmüştür. Tipik olarak kediler, kendilerini tehdit altında hissettiklerinde temastan kaçınırlar ancak köşeye sıkışmış hissettiklerinde veya kaçış imkansız olduğunda değişen derecelerde saldırganlığa başvurabilirler. [27]

Agresif Duruş

Arka bacaklar sertleşir, kıç yükselir, ancak sırt düz kalır, kuyruk kılları dikilir, burun ileri itilir ve kulaklar hafifçe geri çekilir. Kedilerin hem pençeleri hem de dişleri olduğundan kavgaya karışırlarsa kolayca yaralanmaya neden olabilirler bu nedenle bu duruş, bir rakibi kavga etmeden vazgeçirmek için yıldırma ve gözdağı verme girişimidir. Tehdit olarak algılanan kişi kaçmazsa takip edilir.