Kedilerin Derisi Neden Morarır?

Özellikle yaralandıklarının farkında bile değilseniz, kedinizin derisinde morumsu bir noktayla karşılaşmak endişe verici olabilir.

Kedilerin Derisi Neden Morarır?

Kedilerde Morarma

Özellikle yaralandıklarının farkında bile değilseniz, kedinizin derisinde morumsu bir noktayla karşılaşmak endişe verici olabilir. Kedinizdeki bir morluğu nasıl tanımlayacağınızı, morluklara neyin neden olduğunu ve durumun ne zaman acil veteriner bakımı gerektirdiğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Bir Kedideki Çürük Neye benziyor?

Kedilerde morluklar yaygın olarak görülmez; bunun nedeni kısmen kedilerin bu morlukları sık görmemesi ve aynı zamanda tüm kürkle onları görmenin zor olabilmesidir. Kedinizde bir çürük olup olmadığını anlamak için kürkü dikkatlice ayırın ve deriye bakın. Veteriner hastanesinde personel, cildi daha iyi görmek için kürkü tıraş edebilir.

Kedi derisindeki bir bere, insan derisindeki bir bere gibi görünür: derinin altında kan birikmesinden kaynaklanan kırmızımsı, morumsu bir nokta. Bu morluklar oldukça büyük (bazen ekimoz olarak adlandırılır) veya çok küçük (sıklıkla peteşiler olarak adlandırılır) olabilir. Çürük, kulakların içi gibi ince saçlı bölgeler veya ağızdaki mukus zarları dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde olabilir.

Yazı İçeriği

Kedinizde Çürük Varsa Ne Yapılmalı?

Kedinizde bir çürük bulursanız, veterinerinize bir ziyaret planlayın. Beklediğinizin tersi olsa da genellikle daha küçük morluklar (bazen sadece birkaç milimetre boyutunda) daha önemlidir. Kedinizin kulaklarının içinde, ağzında veya karnının ince tüylü bölgelerinde küçük kırmızı noktalar görüyorsanız, bu tıbbi bir acil durum olabilir ve hemen muayene edilmelidir. Ayrıca, idrarda herhangi bir kan belirtisi olup olmadığına dikkat edin. Tuvalet kabındaki morarma ve kan kombinasyonu da tıbbi bir acil durumdur.

Bir Kedide Çürük Neden Olur?

Kedilerde çürükler genellikle teşhis edilmez, bu nedenle veteriner hekimler genellikle bulunduklarında endişelenirler. Görünür bir morluğun belki de en yaygın nedeni, kötü bir düşüş, bir köpek tarafından yakalanma veya bir araba çarpması gibi bir yaralanmadır. Bu durumlarda, yaralanma muhtemelen morluktan çok daha büyüktür.

Ayrıca çürüğün kendisinin altta yatan bir hastalığın belirtisi olduğu durumlar da vardır. Günlük hayatın bir parçası olan küçük darbe ve morarmalardan sonra vücudun düzgün bir şekilde pıhtılaşıp pıhtılaşamayacağı acil bir endişe kaynağıdır.

Diğer endişeler, ilaçlara verilen tepkileri ve kanlarında yeterli trombosit olup olmadığını (ve düzgün çalışıp çalışmadıklarını) içerir. Bağışıklık aracılı hastalıklar ve viral hastalıklardan kaynaklanan iltihaplanma (şişme) de vücutta yaralanmadan bağımsız morluklar oluşmasına neden olabilir.

İlgili Ürünler:

Kedilerde bazen bir ameliyattan sonra kesiğin yakınında morluklar oluşur, ancak morluk büyükse endişe kaynağı olabilir. Ameliyattan sonra herhangi bir morarma da dahil olmak üzere olağan dışı bir şey fark ederseniz, veterinerinize başvurun.

Veteriner Hekimler Kedilerdeki Morlukları Nasıl Teşhis Eder?

Veteriner hekimler kapsamlı bir öykü alacak ve bir çürüğe neden olmuş veya katkıda bulunmuş olabilecek altta yatan faktörleri arayacaktır. Ayrıca cilt ve diş eti rengini kontrol ederek ve nedeni göstermeye yardımcı olacak anormallikleri arayarak fizik muayene yapacaklardır.

Neredeyse her zaman, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan hücreleri (trombositler) kontrol etmek için kan çalışmasına ihtiyaç duyulacaktır. Kedinizin durumuna bağlı olarak karaciğer ve böbrek fonksiyonu, virüsler ve idrar tahlili gibi başka testler gerekebilir.

Kedi Çürüklerinin Tedavisi

Çürüklerin tedavisi nedenlerine bağlı olacaktır. Küçük bir yaralanma nedeniyle yaralanan bir kedinin daha fazla tedaviye ihtiyacı olmayabilirken, bağışıklık aracılı bir durumu olan bir kedinin kan nakline ve yoğun bakıma ihtiyacı olabilir. Kedi bir kemirgen ilacıyla zehirlenmişse, bu zehirlenme için dikkatli bir tedavi gerekebilir.

Neyse ki, erken teşhis ve hızlı tedavi ile çoğu kedi morluklarından tamamen kurtulacaktır. Ancak sorun ne kadar erken belirlenirse o kadar iyidir - bu nedenle kedinizde herhangi bir morluk görür görmez veterinerinizi aradığınızdan emin olun.