Kedileri Etkileyen 5 Yeme Bozukluğu

Çoğu kedi yemeği sever ancak bazıları için yeme bozuklukları ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kedileri Etkileyen 5 Yeme Bozukluğu

Çoğu kedi yemeği sever ancak bazıları için yeme bozuklukları ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. İnsanların yeme bozuklukları iyi bilinmesine rağmen, kedigilleri etkileyen yeme bozuklukları, kedi ebeveynleri tarafından yaygın olarak anlaşılmamaktadır. Bu yeme alışkanlıklarının çeşitli nedenleri ve tedavileri vardır ve olağandışı bir davranış görürseniz kesinlikle veterinerinize danışmalısınız. İşte bilmeniz gereken beş kedi yeme bozukluğu.

1. Aşırı Yeme

Bazı kediler, onlara verdiğiniz kadar yiyecek yerler. Bir dereceye kadar, bu normal bir davranıştır. Kediler vahşi doğada fırsatçı yiyicilerdir, pek çoğu, elde etmek için en az çabayı gerektiren yiyecekleri tüketecektir. Bazı kediler kaynaklar için evdeki başka bir evcil hayvanla rekabet etme ihtiyacı hissedebilir, bu yüzden mümkün olduğunca çok yiyecektir. Genellikle aşırı yeme sorunu, daha çok aşırı beslenme sorunudur.

Kediniz gün boyunca aralıksız olarak yemek için yalvarıyorsa, muhtemelen onları besleyeceğinizi bildikleri içindir. Bu, evcil hayvan ebeveyni olarak değiştirmeniz gereken bir davranıştır. Aşırı yeme obeziteye ve karaciğer hastalığı, diyabet, solunum bozuklukları, fiziksel efordan kaynaklanan ağrı, gastrointestinal sorunlar ve daha fazlası gibi komplikasyonlara yol açabilir.

Bir kedinin iştahını artırabilecek ve yemek için daha fazla dilenmeye veya aşırı yemeye yol açabilecek başka sorunlar da vardır. Bazı kediler yaşlılıkta daha sık acıkırlar. İlaçlar iştahı artırabilir. Diyabet ve insüline bağlı tümörler kan şekerini etkileyebilir ve açlığa neden olabilir. Yanlış beslenme veya mide-bağırsak hastalığı nedeniyle besinleri emmeme de iştahı etkileyebilir.

Bazı ırkların da aşırı yeme olasılığı daha yüksektir. Kedinizin yeme davranışı olağan dışı ise, tıbbi sorunlar için testler yapmak için bir veterinere danışmalısınız.

Aşırı yeme ve dilenme uzun süreli davranış sorunlarıysa, profesyonel bir davranışçıya danışmanız ve kedinizi besleme şeklinizi ayarlamanız gerekebilir.

2. Çok Hızlı Yemek

Yemekleri çok hızlı yemek, aşırı yeme ile gelebilir ancak farklı problemlerdir. Bazı kediler yiyecekleri çiğnemek veya sindirmek için yeterli zaman ayırmadan yer. Yemeklerini birkaç yudumda yedikleri için boğulma veya kusma riski taşırlar. Çok hızlı yiyen kedilerde mide zarı iltihabı olan gastrit gelişebilir. Bu kediler, yemek yerken başka bir hayvan veya insan yaklaştığında aşırı yiyecek koruma veya saldırganlık gibi davranış sorunları yaşayabilir. Ayrıca yemeklerini çabucak bitirebilir ve diğer evcil hayvanlardan yiyecek çalabilirler.

Aşırı yeme gibi, kedilerin çok hızlı yemesinin nedeni rekabet dışı olabilir. Bu, yavru kedilerin bazen annelerinin sütü için kardeşleriyle rekabet etmek zorunda kaldıkları emzirme döneminde erken yaşta başlayabilir.
 

Zamanla, bu rekabetçi davranış yetişkinliğe doğru güçlenebilir. Bir süre başıboş yaşayan kediler, özellikle kaynaklar için rekabet etme ihtiyacı hissedebilirler. Diğer hayvanlarla birlikte yaşayan kedilerde yaygındır, ancak yalnız yaşayan kedilerde de görülebilir.

Bu davranışı engellemenin bazı yolları, kedinizin daha yavaş bir hızda yemesi için küçük porsiyonlar, bazen tek tek ısırıklar, her seferinde bir tane beslemeyi içerir. Kedinizin yemek yemesi için diğer evcil hayvanlardan uzakta rahat bir alan sağlamak da kendilerini rahat hissetmelerine yardımcı olacaktır.
3. Yetersiz Yeme veya Anoreksi

Yetersiz yeme veya anoreksi, kediler için de büyük bir sorun olabilir. Semptomlar zayıflık, tepkisizlik, kilo kaybı, uyuşukluk, depresyon, ishal, kusma ve daha fazlasını içerir.

Bazıları, aşırı iştah kaybı olan anoreksi ile bir kedinin yemek isteyip de ağrı veya tıbbi bir durum nedeniyle yemek yiyemediği yalancı anoreksi arasında ayrım yapar. Yetersiz beslenmenin nedenini belirlemek tedavi için önemlidir.

Kedilerde iştahsızlık nedenleri çok fazla olduğu için teşhis ve tedavi için bir veteriner hekime görünmeniz gerekir. İştah kaybının nedeni psikolojik ise kedinizin stres ve kaygısını gidermek iyi bir fikirdir. Fiziksel ve zihinsel uyarım sağlamak, kedinizin hissedebileceği sinir enerjisinin bir kısmını ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır. Kedinizin ortamını hareket ederek değiştirdiyseniz, kedinizin rahatlamaya başlaması için kutular ve tünekler gibi güvenli alanlar sağlayın.

Kediniz her mamayı sevmiyorsa ve seçici davranıyorsa, yavaş yavaş alışabilmeleri için bazılarını eski mamasına karıştırmayı deneyin veya kedinizin diyetini daha uygun veya arzu edilen bir diyetle değiştirmek için bir veterinere danışın.

4. Pika

Pika, gıda olmayan şeyleri yemektir; pamuktan plastiğe, kağıtlara ve daha fazlasına.

Bazı ırklar pika geliştirmeye daha yatkındır ve yavru kedi olarak çok erken sütten kesilen bazı kediler, pika için bir öncü olabilecek şeyleri emme alışkanlığı geliştirebilir.

Tehlikeli olabilir ve gastrointestinal tıkanıklıklara, boğulmaya, zehirlenmeye ve daha fazlasına neden olabilir.

 

Bir kedinin, fiziksel ve psikolojik nedenler de dahil olmak üzere, yenmeyen nesneleri yemeye başlamasının birkaç nedeni vardır. Diyetteki eksiklikler anormal yemeye neden olabilir.

Anemik olan kediler kendi çöplerini yiyebilir ve bazıları, bitkiler toksik olduğunda veya toksik maddelerle muamele edildiğinde sorun yaratabilecek besin eksikliğini gidermek için ot veya bitki maddesi yiyebilir. Lösemi, FIV, diyabet veya beyin tümörleri gibi tıbbi sorunlar da pikaya neden olabilir. Bu nedenleri ekarte etmek için bir veterinere bakın.

Psikolojik nedenler arasında can sıkıntısı, stres, dikkat arama ve ayrılık kaygısı sayılabilir.

Tedavi, diyet ayarlamaları veya ilaç içerebilir. Psikolojik nedenlerle, zihinsel ve fiziksel uyarılmanın yanı sıra ortamdaki stres faktörlerinin ortadan kaldırılması, kedilerin daha rahat hissetmelerine yardımcı olabilir. Kedinin çiğnemeyi veya yemek yemeyi sevdiği nesneyi çıkarmak ve yerine yapboz oyuncağı gibi güvenli bir alternatif koymak da yardımcı olacaktır. Davranış devam ederse, bir davranışçıya danışın.

5. Koprofaji

Coprophagia veya dışkı yeme, köpeklerde daha sık görülür ancak kedilerde de nadir de olsa görülebilir. Dışkı, kedilere zararlı olabilecek ve hastalık taşıyabilecek bakteri ve parazitleri içerir. Bazen koprofaji normal bir davranıştır. Örneğin yeni anne kediler, normal bakım alışkanlıklarının bir parçası olarak bazen yavrularının dışkısını yerler ve bazen yavrular da bunu taklit ederler. Kediler ayrıca kişisel alanlarını temiz tutmak için dışkı yiyebilirler.

 

Koprofajiye yol açan bazı tıbbi nedenler de vardır. İştah artışına neden olan bazı parazitler ve hastalıklar, bir kedinin dışkı dahil yiyebileceği her şeyi yemesine neden olabilir. Diyabet, yetersiz beslenme, vitamin eksikliği veya tiroid hastalığının tümü koprofajiye neden olabilir. Beyin fonksiyonlarını etkileyen nörolojik hastalıklar da koprofajiye ve diğer garip davranışlara yol açabilir. Dışkı yemek, pika ile aynı nedenlere sahip olabilir ve bazıları buna bir tür pika bile diyebilir.

 

Tıbbi nedenleri ekarte etmek için testler yapmak ve tedavi bulmak için bir veteriner görmelisiniz. Dışkı yemenin psikolojik nedenleri, dikkat çekme, can sıkıntısı, kaygı veya stres dahil olmak üzere pikaya benzer. Kedinizin tuvalete gitmek için bir yeri olduğundan emin olun ve dışkı yeme davranışından kaçınmak için pisliği hemen temizleyin.

Kediler, kendilerini rahat hissetmek ve stresi azaltmak için güvenli alanların yanı sıra zihinsel ve fiziksel uyarıma ihtiyaç duyarlar. Kaygıyı azaltmak tedavide uzun bir yol kat edecektir, ancak bir davranışçıya da danışmanız gerekebilir.