Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmeli?

Kediler, doğada içgüdüsel olarak diğer yırtıcılardan korunmak için izlerini saklama eğilimindedirler. Evcil kediler de bu içgüdüyle hareket eder ve doğada bile tuvaletlerinin üstünü kapatırlar.

Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmeli?

Kedi Tuvalet Eğitimi

Kediler, doğada içgüdüsel olarak diğer yırtıcılardan korunmak için izlerini saklama eğilimindedirler. Evcil kediler de bu içgüdüyle hareket eder ve doğada bile tuvaletlerinin üstünü kapatırlar. Dolayısıyla yetişkin evcil kedinize tuvalet eğitimi vermenize gerek yoktur. Yalnızca kedi kum kabını göstermeniz, kedinizin patilerini kedi kumuna sürtmeniz yeterlidir. Çünkü doğada da kediler toprak, kum vb. maddelerin üstüne tuvaletlerini yaparlar ve izlerini gizlemek için üstlerini kapatırlar.

Kedi Tuvaleti Seçimi Nasıl Olmalı?

Piyasada satın alabileceğiniz birçok kedi tuvaleti çeşidi vardır. Açık ve Kapalı kedi tuvaletleri öncelikli olarak tercih edilmektedir. Açık kedi tuvaletleri, yavru kediler için kapalı alanda kalmamaları dolayısıyla daha rahat bir alan sağlar. Kapalı kedi tuvaletlerinin en önemli özelliği ise kokuyu daha iyi hapsetmesidir. Yavru kediler küçük canlılar olduğu için yavru kedi tuvaleti tercih etmeniz yerinde bir karar olacaktır. Yavru kedi tuvaletinin ön kısmı alçaktır ve sevimli dostunuzun rahatça kedi kum kabına ulaşabilmesine olanak tanır.

Kedi Tuvaleti Nasıl Temizlenir?

Kedi tuvaletinin zeminine sadece kedi kumu sermelisiniz. Kedi kumu yerine toprak, gazete kağıdı ya da çakıl vb taşlar kullanmayınız. Kedi kumlarının en önemli özelliği kokuyu ve dışkıyı en iyi şekilde hapsedecek biçimde tasarlanmış olmasıdır. Dolayısıyla bu türden maddeler idrar ve dışkıyı hapsetmede iyi değildirler. Bu tür kedi kumu yerine geçebilecek maddeler, kokuyu ve dışkıyı tutamadığı için bakteri yayılımıyla kedinizin ve sizin hastalanmasına neden olabilir. Kediler için özel olarak üretilmiş olan kedi kumunu her gün veya gün aşırı kedi kumu küreğiyle temizlemeniz oldukça önemlidir.

Bilmeyenler için kedinizin tuvaletini temizlemek oldukça basittir. Kedi kumu küreğini kedi tuvaletinin içine daldırın ve topaklanan kumları, dışkıları bir poşete atın. Kedi kumu azaldıkça takviye yapabilirsiniz. Bakteri oluşumunu engellemek için ayda bir kez de olsa mutlaka kedi kumunu tamamen değiştirmeniz gereklidir. Yeni kedi kumunuzu dökmeden önce kedi kum kabını da iyice yıkayarak steril hale getirdiğinizden emin olunuz.