Kedilerde “Yıkıcı” Davranışlar, Nedenleri ve Çözüm Önerileri

Birçok pet sahibi, kedilerinin mobilya ve halıları çizdiğinden, kumaşları çiğnediğinden veya ev bitkilerini çiğnediğinden şikayet eder.

Kedilerde “Yıkıcı” Davranışlar, Nedenleri ve Çözüm Önerileri

Birçok pet sahibi, kedilerinin mobilya ve halıları çizdiğinden, kumaşları çiğnediğinden veya ev bitkilerini çiğnediğinden şikayet eder. Bu “yıkıcı” davranışlar sadece değerli eşyaları yok etmekle kalmaz, aynı zamanda kedinin sağlığına da zarar verebilir. Bu konuda yaygın bir yanılgı vardır; kedilerin ev eşyalarını yok ettiklerinde "intikam peşinde oldukları"dır ancak bu davranışlar normaldir ve oyunun bir parçasıdır, neyse ki bu istenmeyen davranışları çoğunlukla uygun bir plan ve sabırla yönetilebilirsiniz.

En sevdiğiniz kanepenizi veya pahalı perdelerinizi tırmalayan kediler, evinizi yok etme amacında değil belirli ihtiyaçları karşılama peşindedirler. Kaşıma, büyük ölçüde, kedinin patilerindeki özel bezlerden kendi bölgesine koku bırakan ve pençelerdeki yarı saydam kaplamayı veya kılıfı çıkaran bir işaretleme davranışıdır. Geride kalan çizikler ve pençe kılıfları da güven göstergesi olabilir.

Tırmalama; kaşıma-kaşınma, tımar etme (kendini temizleme, yalama) veya çöpleri gömmek gibi doğuştan gelen bir davranış olduğundan, durdurulması zor olabilir. Ancak, kedilere tırmalama direkleri gibi daha uygun nesneleri kaşımaları öğretilebilir. Aşağıdaki üç taktik kedinizin tırmalama davranışını yönlendirmenize yardımcı olacaktır.
Kaşıma tercihlerini belirleyin
Kedinizin neyi kaşımayı tercih ettiğini öğrenmek için onu dikkatlice gözlemleyin. Halı, perde, ahşap veya başka bir yüzeyi mi tercih ediyor? Pençelerini başının üzerine uzatarak dikey olarak mı kaşıyor, yoksa yatay yüzeyleri mi tercih ediyor? Kedinizin tercih ettiği hedef materyalleri ve yönünü belirledikten sonra, ihtiyaçlarına uygun bir tırmalama direği satın alabilirsiniz.
Kediniz için mutlaka tırmalama tercihine uygun ürünler sağlamalısınız. Tüm şekil, boyut ve dokulardaki tırmalama direklerinin çoğunu petshop’lardan ya da eticaret sitelerinden temin edebilirsiniz. Halı kaplı bir direk, halıları tırmalayan kediler için iyi bir seçim olacaktır. Kediniz kanepeleri ve diğer yumrulu yüzeyleri tercih ediyorsa, sisal veya ip benzeri başka bir malzemeyle kaplı bir direk seçebilirsiniz. Tırmalama direği, kedinizin tercih ettiği tırmalama yönüne de uygun olmalıdır. Perdelere tırmanan ve kaşınan bir kedi, muhtemelen bir duvara veya kapıya monte edilenler gibi uzun bir direği tercih eder. Bununla birlikte, bir halıyı tırmalamak gibi yatay hareketten hoşlanan bir kedinin, düzleştirilmiş bir karton kutu veya yanına yerleştirilmiş küçük bir kütük ya da odun parçası kullanması daha olası olabilir.
Direği kedinizin tırmalamayı sevdiği bir alanın yanına yerleştirerek kedinizin tırmalama davranışını yönlendirebilirsiniz. Daha sonra yavaş yavaş seçtiğiniz bir yere taşıyabilirsiniz. Kediniz birkaç yeri kaşıyorsa, her birinin yanına bir direk koyun. Kedinizi yeni tırmalama direğine götürün ve onu kullandığı için ikramlar, vuruşlar ve övgü ile ödüllendirin. Ayrıca, direğin üzerine veya çevresine yerleştirilmiş ikramlar veya kedi nanesi ile kedinizi cezbedebilirsiniz. Kullanılmış tırmalama direğini yırtık ve yıpranmış göründüğünde atmayın. Bu, direğin iyi kullanıldığı ve amacına hizmet ettiği anlamına gelir!
Kedinizin tırmalamasını istediğiniz şeyleri bir şekilde daha az çekici hale getirmelisiniz. Kedinizin belirli bir alanı veya nesneyi tırmalamasını engellemenin tek garantili yolu erişimi kısıtlamaktır. Ancak, bu pratik değilse kedinizi uzaklaştıracak bazı yöntemler uygulayabilirsiniz. Kediniz kaşınmaya başladığında onu korkutmak için çarptığında devrilen plastik bardaklardan bir kule yapın. Eşyaları battaniye, plastik levha veya çift taraflı bantla kapatmak da çizilmeyi engelleyebilir.
Tırmalamanın koku işaretleyici bir bileşeni olduğundan, kedilerin zaten kokusu olan alanları yeniden çizme olasılığı daha yüksektir. Bu döngüyü kırmaya yardımcı olması için bu alanların kokusunu gidermek için bir koku nötrleştirici kullanmayı deneyin.
Kedinizin tırnaklarını düzenli olarak keserek çizilme hasarını daha da aza indirebilirsiniz. Bunlar sadece patilerini idare etmenize ve manipüle etmenize izin veren kedilere uygulanmalıdır. Bu kepleri takarken kediniz kaşınma hareketlerinden geçebilir ancak
Kumaş Çiğneme ve Emme
Kumaş çiğneme ve emme, kedilerde nispeten nadirdir. Rahatlama arayan bir davranış olabilir veya oynama ve araştırma arzusunu tatmin edebilir. Kedi yavruları genellikle keşfederken çiğner ve çoğu bu davranışı aşsa da bazıları bunu ömür boyu yapar. En yaygın olarak Birmanya ve Siyam kedilerinde görülür, bu da insanlarda obsesif-kompulsif bozukluklarla karşılaştırılabilir bir genetik yatkınlık olduğunu düşündürür.
Yün genellikle tercih edilen kumaştır ve ciddi bir çiğneme alışkanlığına sahip bir kedi, kazakları, çorapları, battaniyeleri, yastıkları ve diğer değerli eşyaları yok edebilir. Daha da önemlisi, bu davranış kedinizin sağlığına zararlı olabilir. Yutulan kumaş parçaları yaşamı tehdit eden gastrointestinal tıkanıklıklara neden olabilir. Ek olarak, kumaşı çiğneyen kediler elektrik kabloları, bükümlü bağlar ve hatta iğneler ve iğneler gibi tehlikeli maddeleri de çiğneyebilirler.
Kabul edilemez hedeflere erişimi önleyin/alternatifler sunun
Gerekirse, kedinizin çiğnemesi için değerli olmayan birkaç kumaş bırakarak, çok fazla yutmadığı sürece, tüm değerli ve tehlikeli çiğnenebilir nesneleri saklayın. Ayrıca, kedinize balık yağı kokulu, kedi güvenli kauçuk oyuncaklar ve hatta kuru kedi maması gibi alternatifler sunmayı deneyin. İkincisini seçerseniz, kullanılan kuru mamanın kedinizin hesaplanan günlük kalori alımının bir parçası olduğundan emin olun (yani bu, aşırı beslenmeye neden olmaz).
Sıkıntıyı önleyin
Alışkanlıkla uygunsuz nesneleri çiğneyen bir kedi başka oyalanmalara ihtiyaç duyabilir. Tarama alanları, tünekler veya asılı kedi nanesi oyuncakları olan, evde yapılmış veya satın alınmış bir "kedi evi", kedinizin zamanını işgal etmeye yardımcı olacaktır. Ek olarak, kurdeleler sallayarak, ceviz ya da pinpon topları fırlatarak onunla oynayarak geçirdiğiniz süreyi artırmaya çalışın. Yemek kasesine büyük bir top koyarak veya hareket ettirildiğinde veya çizildiğinde ödül veren oyuncaklar sağlayarak kedinizin yem yeme ihtiyacını karşılamaya yardımcı olabilirsiniz.
Kabul edilemez hedefleri daha az çekici hale getirin çiğnemeyi caydırmak için kötü tat veren ticari evcil hayvan kovucuları kumaşların üzerine püskürtün. Kedinizin tüm kumaşların tadının kötü olduğunu öğrenmesi için püskürtülen öğelerin konumlarını ve türlerini döndürmek en iyisidir. Kediniz hangi maddelerin püskürtüldüğünü koklayarak tahmin edememelidir, bu nedenle kötü kokusu olmayan bir kovucu seçin. Son olarak, ciddi vakalarda, veterineriniz kedinizin uygunsuz hedefleri çiğneme veya emme isteğini azaltan ilaçlar reçete edebilir.
Ev Bitkileri Çiğneme
Ev bitkilerini çiğneyen kediler genellikle çim veya diğer yeşilliklere çok az erişimi olan kapalı kedilerdir. Kediler, normal araştırma ve oyunlarının bir parçası olarak bitkileri çiğneyebilir ya da diyetlerinde sadece bitkisel maddeye can atıyor olabilirler. Çoğu bitki zararsız olsa da, bazıları ölümcül olabilir.
Bunlar:
İngiliz sarmaşık
Zambaklar
Ökseotu
Zakkum
Atatürk çiçeği
Lütfen bunun tam bir liste veya en yaygın zehirli bitkilerin bir listesi olmadığını unutmayın. Daha fazla bilgi için veterinerinize veya yerel zehir kontrol merkezine danışın.
Erişimi engelleyin/alternatifler sağlayın
Hem ev bitkileriniz hem de kediniz için koruma sağlamanın tek yolu bitkilere erişimi engellemektir. Kediniz diyetinde bitkisel maddelere can atıyorsa, yulaf otu, kedi nanesi gibi alternatifler sunabilirsiniz, ancak yine de ev bitkileri yemeye devam edebilir. Ayrıca mama kabına marul veya maydanoz eklemeyi veya daha yüksek lif içeriğine sahip bir kedi mamasına geçmeyi deneyebilirsiniz.
Tırmalanmasını istediğiniz hedefleri daha az çekici hale getirin
Ev bitkileri, yapraklara ticari bir evcil hayvan kovucu püskürterek veya su püskürterek ve ardından üzerlerine acı biber serperek daha az çekici hale getirilebilir. Topraktaki naftalin kokusu da kedinizi uzak tutabilir.
Sonuç
Ne yazık ki, doğuştan gelen bazı normal kedi davranışları, bir evin sınırları içinde yıkıcı hale gelir. Kedi sahipleri olarak, kedilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya devam ederken değerli eşyalarımızı korumak ve kedilerimizin sağlığı arasında bir denge bulmamız gerekiyor. Bazı durumlarda, bir veteriner veya veteriner davranış uzmanı ile istişare, yıkıcı davranışları ele almak ve sizin ve kedinizin huzur ve sağlık içinde yaşamasını sağlayacak yönetim stratejileri tasarlamak için yardımcı olabilir.