Kedilerde Tüy Dökümü Nasıl Engellenir?

Kedilerin tüy dökmesi son derece normal ve sağlıkları için de gerekli bir durumdur. Kedilerin tüy dökmesini engellemeniz mümkün olmaz.

Kedilerde Tüy Dökümü Nasıl Engellenir?

Kedilerin tüy dökmesi son derece normal ve sağlıkları için de gerekli bir durumdur. Kedilerin tüy dökmesini engellemeniz mümkün olmaz. Çünkü bu sevimli dostlarımız bahar aylarında olmak kaydıyla yılda 2 defa tüy değiştiriyor ve mevsime uygun tüylerin çıkabilmesi için eski tüylerin dökülmesi gerekiyor.

Tüy dökümünün çeşitli sebepleri vardır. Bu sebepler kedi dostumuzun yaşına, hastalıklara, beslenmelerine, hormonal değişikliklere ve strese göre değişiklikler gösterebilir.

Mevsimsel

Mevsimsel geçiş dönemlerinde tüy dökümü sıklıkla görülen bir durumdur. Sebebi ise vücutlarının, kışın onları koruyan uzun kalın ve sık tüyleri atıp yerine ısınan havalara uyum sağlamak için seyrek, ince ve kısa tüylere sahip olmasıdır.

Hormonal

Kedilerin özel dönemi olan hamilelik ve çiftleşme dönemlerinde normalde farklı davrandıkları ve tüy döktükleri gözlemlenebilir. Bunun nedeni bu özel dönmelerde kedi dostlarımızın hormon salgılarındaki değişikliktir. Bu gibi hormonal değişikliklerle başa çıkmanın tek yolu kedi dostumuzu kısırlaştırmaktır.

Stres

Kediler için stres tüm hastalıkların ilk adımı olabiliyor. Stres psikolojik olarak çöküntü yaşanması durumudur. Mental anlamda zayıflayan kedilerde tüy dökümü görülebilir.

Stres sadece tüy dökümü değil, pek çok hastalığı da beraberinde getirebilir. Stres kaynaklı tüy dökümünü engellemek için, kedinizle daha fazla vakit geçirip, onunla ilgilenmez ve sevgi göstermeniz gerekmektedir.

Hastalık

Hastalıklar, sadece vücudun içinde değil dışında da son derece etkili olmaktadır. Bu hastalıklar, tüy dökümüne de sebep olabiliyor. Bu nedenle hastalıkların önüne geçilmek için düzenli olarak veteriner kontrolünde aşıların yaptırılması ve sağlıklı beslenmesi gerekmektedir.

Beslenme

Yetersiz veya düzensiz beslenme tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de sorunlara yol açmakta ve bu sorunların başında da tüy dökümü bulunmaktadır. Aşırı proteinli beslenme tüy dökümüne yol açabileceği gibi B vitamini eksikliği de etken olabilir.

Su

Özellikle tüy dökme dönemlerinde kedilerin suya olan ihtiyacı artabiliyor. Bu karşılamak ihtiyacın karşılanamaması daha fazla oranda tüy dökülmesine sebep olabilir. Kedilerin her zaman içmek için temiz su aradıklarını unutmayın. Bu nedenle kedinizin su kabını düzenli olarak temizlemeli ve içerisinde bulunan suyu her gün değiştirmelisiniz.