Kedilerde Pire ve Kene Nasıl Temizlenir?

Kedi pireleri, bir yandan diğer yana bakıldığında basık görünen ve vücutları sertleşmiş olan küçük ve koyu-kahverengi-siyah renkte olan böceklerdir.

Kedilerde Pire ve Kene Nasıl Temizlenir?

Kedi Piresi Nasıl Olur?

Kedi pireleri, bir yandan diğer yana bakıldığında basık görünen ve vücutları sertleşmiş olan küçük ve koyu-kahverengi-siyah renkte olan böceklerdir. Uçamazlar ancak zıplamak için kullandıkları güçlü arka bacakları vardır ve ağızları konaklarının derisini delecek ve kan emecek şekilde tasarlanmıştır. Yetişkinleri, baş üzerinde ve yakınında dikenler taşır. Bunlar haşere kontrol uzmanlarının çeşitli pire türlerini tanımlamada kullandıkları önemli özelliklerdir. Yetişkin, genel olarak en sık görülen aşamadır.

Kedi Piresi Nasıl Anlaşılır?

Pireler görece olarak erişkin evrelerinde kolayca görülebildiklerinden dolayı görülmeleri pirelenme belirtisi olabilir. Kedi ve köpeklerdeki bazı yaygın pirelenme belirtileri, hayvanın derisinde “dışkı-pislik” olması, vücudun daha kıllı yerlerinde pirelerin görülmesi ve deride aşırı tırmalanma, yalama veya ısırma olması ve kıl dökülmesidir.

Kedi Pire Damlası

Kedilerde pire sorunu için başvurduğumuz ilk araçlardan biri de pire damlasıdır. Veterinerlerin de ilk tedavi yöntemi pire damlalarından yana oluyor. Pire damlaları sadece veterinerlerde değil petshoplarda da satılıyor.

Bu damlalar etkisini göstermesi için kedilerin ulaşamayacakları, yalayamayacakları alanlara damlatılıyor. Böylece kedinizin kendini yalayarak zehirlenmesinin de önüne geçiliyor. Kedilerin ense dibine yapılan pire damlaları, kana karışarak kedinizi ısıran pireleri öldürüyor. Ayrıca yavru kediler için de kullanılan pire damlaları da bulunmaktadır.

Pire damlasını kendiniz yapacaksınız kedinizin tamamen sabit olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Damlalar yayıldığında kontrol etmesi de yalanmasının engellenmesi de bir hayli zorlaştığından, damlanın doğru yere yapılması oldukça önemlidir. Veterinerlerin damlaları kedilerin ense köküne yapmalarının nedeni ise o bölgeye kedilerin erişememelerinden dolayıdır.

Pire damlaları yapıldığı zaman veterineriniz damlanın yapıldığı alana dokunmamanızı söyler. Bunun nedeni ise damlanın hem zehirli olması hem de yayılmasının engellenmesidir. Yani damlalar sadece onlar için değil insanlar için de sağlıksızdır. Veteriner hekimler her 3 ile 5 ayda bir pire damlalarının yapılmasını önerseler de kedinizi sık sık dışarı çıkarmıyorsanız ve özellikle kış aylarında zaten evinizdeyse kediniz 6 ayda bir de yapabilirsiniz

Kedi Pire ve Kene Tasmaları

Pire ve kene tasmaları kullanmak bu tür sorunların önüne geçmek için oldukça etkili bir yöntemdir. Kedinizin boynuna uygun bir pire tasması takmak onlara bulaşacak parazitlerin bulaşmasını önleyecektir.