Kedilerde Obezite

Çağımızın hastalığı olarak bilinen obezite insanlarla birlikte hayvanları, özellikle de evcil hayvanları etkiliyor.

Kedilerde Obezite

Çağımızın hastalığı olarak bilinen obezite insanlarla birlikte hayvanları, özellikle de evcil hayvanları etkiliyor. Obezite kontrol altına alınmadığında insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da yaşam kalitesini düşürebilir ve daha kötüsü hayati tehlike oluşturabilecek hastalıklara yol açabilir. Genelde ortalama ağırlığın yüzde 20 veya daha fazlası olan vücut ağırlığı olarak görülen kedi obezitesi, evcil kediler arasında en sık görülen beslenme bozukluğudur. Klinik belirtileri açıkça belirgindir ve gözlemlendiğinde ciddiye alınmalı ve çok gecikmeden harekete geçilmelidir. Bir kedinin aşırı kilolu mu yoksa obez mi olduğunu değerlendirirken vücuttaki yağ oranının aksine vücut ağırlığını ölçmek kolaydır. Vücut ağırlığını kılavuz olarak kullanan kediler, ideal vücut ağırlıklarının % 10-20 üzerinde olduklarında aşırı kilolu olarak kabul edilirler. İdeal vücut ağırlıklarının% 20 veya daha fazla üzerinde olduklarında obez olarak kabul edilirler.

Riskler
Kendi içinde obezite, bir kedinin normal fiziksel aktivite eğilimini kesinlikle engelleyecek ve kesinlikle yaşam kalitesini tehlikeye atacaktır. Ciddi derecede fazla kilo, aynı zamanda birkaç ciddi bozukluğu daha da kötüleştirebilir. Obezite, bir kedinin hayatını kısaltır ve hastalık geliştirme olasılığını artırır. Orta derecede fazla kilolu olmak bile bir kedinin yaşam beklentisini azaltır. Kedilerde, obez kedilerde (8-12 yaş), zayıf kedilerle karşılaştırıldığında ölüm oranının 2,8 kat arttığı gösterilmiştir.

Önceleri, yağın nispeten hareketsiz doku olduğu düşünülüyordu, sadece fazla enerji kalorilerini depoluyor ve vücut kütlesine ekliyordu. Bilimsel kanıtlar şimdi yağ dokusunun biyolojik olarak aktif olduğunu ortaya koyuyor. Enflamatuar hormonlar salgılar ve vücut dokusunda oksidatif stres yaratır ve her ikisi de birçok hastalığa katkıda bulunur. Tıp dünyasında artık obezite kronik, düşük seviyeli inflamatuar bir durum olarak düşünülüyor.

Tedavisi
Obeziteyi yenmek adına kedinize hızlı bir şekilde kilo verdirmek çok da sağlıklı bir yöntem değildir. Açlık sırasında metabolizmadaki bir değişiklik sonucunda kediniz, yağın karaciğerde biriktiği potansiyel olarak ölümcül bir karaciğer hastalığı olan hepatik lipidoz gelişimine yatkın hale getirir. Daha sağlıklı bir yol olarak kilo seviyesini zamanla azaltmanız önerilir. Bazen aşırı kilolu bir kedinin normal ağırlığına dönmesi bir yılı bulabilir. Bir veteriner hekim, uygun bir beslenme ve egzersiz planını dikkatli bir izlemeyle birleştiren bir kilo verme programı hazırlayabilir. Günlük olarak yakın temas halinde olduğunuz bir kedide kilo kaybı görmek çok zordur. Tartılar için bir veteriner hekime düzenli ziyaretler de kilo kaybının çok hızlı olmamasını sağlayacaktır. Kediler etoburdur ve insanların ve köpeklerin aksine hayatta kalabilmek için diyetlerinde et bulundurmaları gerekir. Bir kedinin küçük av memelilerinden oluşan doğal beslenmesi, protein açısından yüksek ve karbonhidrat açısından düşük olacaktır. Kedilerin kilo vermesi için protein açısından yüksek, yağ oranı düşük ve karbonhidrat oranı düşük veteriner diyetleri tasarlanmıştır. Bu, kedilerin yağsız vücut kütlesini (yani kas) korurken yağ kaybetmesine yardımcı olur.

Güvenli ve etkili bir kilo azaltma rejimi, kilo kaybını yaklaşık 1.0 ila 1.0 arasında tutmak amacıyla, kalori alımını ideal vücut ağırlığı için tahmini kalori gereksinimlerinin (günde yaklaşık 60 kcal / kg ideal vücut ağırlığı)% 60-75'iyle sınırlandırmayı içerir. Haftada % 1.5. Başlangıçta iki haftada bir, ardından ayda bir olmak üzere, uygun alım ayarlamalarıyla düzenli ağırlık kontrolleri yapılmalıdır. Kediler arasında kalori gereksinimlerinde önemli bireysel farklılıklar vardır ve uygun kilo kaybını sağlamak için gıda alımının ayrı ayrı ayarlanması gerekir. Ek olarak, arka bahçedeki etkinlik muhafazaları, lazer işaretçiler ve yiyecek küpleri gibi enerji çıkışını artıracak yöntemler geliştirilmelidir. Son zamanlarda yapılan bir araştırma, obez kedilerde kilo vermede günlük 10 dakika aktif oynamanın kalori kısıtlaması kadar etkili olduğunu buldu.