Kediniz Nefes Almakta Zorlanıyor Mu?
Nefes nefese kalmak, genellikle kedilerden çok köpeklerle ilişkilendirilir. Kesinlikle daha az yaygın olsa da herhangi bir kedi, sıcak havaya maruz kaldıktan veya yoğun oyun zamanından sonra ağır nefes alabilir. Bu davranış, kedilerde garip görünebilir ancak ara sıra nefes nefese kalmanın tamamen zararsız olduğundan emin olabilirsiniz.
Bununla birlikte, evcil hayvan ebeveynleri, kedileri ağır nefes alıp vermenin yanı sıra başka semptomlar da geliştirirse endişelenmelidir. Egzersizden kaynaklanan nefes alıp verme ile astım krizinden kaynaklanan nefes alıp verme arasındaki farkı anlamak oldukça zor olabilir. Her ikisi de birbirine çok benzer, ancak acil bir durumu nasıl tespit edeceğinizi öğrenmek kedinizin hayatını kurtarabilir.
Normal Kedi Solumasının Belirtileri
Nefes nefese kalan bir kedi, bir köpekte görebileceğiniz bazı belirtileri sergiler. Ağızları, dilleri hafifçe dışarı çıkacak şekilde açık kalır. Bir kedi, kısa ve sığ nefesler alır ancak nefes alış verişi ses çıkarmamalıdır. Kediniz ne kadar rahat ya da gergin hissettiğine bağlı olarak yatıyor ya da ayakta duruyor olabilir.
Nefes nefese kalmak, kedilerde köpeklere göre çok daha az görülür. Ancak, meydana geldiğinde nefes nefese kalmak, genellikle endişelenecek bir şey değildir. Köpeklere benzer şekilde, kediler de yorucu fiziksel aktivitelerden veya sıcak bir ortamda uzandıktan sonra serinlemek için nefes almaya başlayabilir. Dinlendikten veya daha serin bir yere taşındıktan kısa bir süre sonra nefes alıp vermeleri normale dönecektir.
Anormal Solunum Belirtileri
Evcil hayvan ebeveynleri, kedileri havayı içine çekerken zorlanıyorsa endişelenmelidir. Kedinizin nefes alıp vermesi, egzersiz nedeniyle biraz hızlanacaktır ancak çok hızlı nefes alıp verme, bir şeylerin yanlış gittiğinin işaretidir. Kedilerde anormal solunum, genellikle dinlenme ve yoğun nefes alıp verme arasında gidip gelmeyi içerir. Dikkat edilmesi gereken diğer endişe verici belirtiler arasında yüksek sesli hırıltı sesleri bulunur.
Kedinin zor nefes almasına başka ilgili semptomlar da eşlik edebilir. Sık sık ağır nefes alıp veren kediler, normalde olduğundan çok daha fazla saklanabilir. Kediniz içine kapanık bir hale gelmezse diğer ev üyelerine karşı agresif davranışlar sergileyebilir. Uyuşukluk ve iştahsızlık da anormal nefes alıp vermenin nedenlerinden olabilir.
Dikkat edilmesi gereken en endişe verici belirti, soluk veya mavi diş etleridir. Bu, kedinin beynine, kalbine veya akciğerlerine yeterince oksijen gitmediği anlamına gelir. Mavi diş etleri, acil bir duruma işaret eder ve tıbbi yardım almak için çok uzun süre beklemek, kedinin hayatını riske atabilir. Kedinizin diş etleri soluk veya mavi ise onu hemen bir acil veteriner kliniğine götürün.
Kedilerde Nefes Darlığının Nedenleri
Astım, kediler arasında oldukça yaygındır ve anormal nefes almalarının arkasındaki neden olabilir. Stres ya da bir alerjen, bağışıklık sisteminde iltihabi bir tepkiyi tetiklediğinde kedilerde astım gelişir. Akciğerlerde meydana gelen iltihaplanma, hava geçiş yollarının daralmasına ve mukusla dolmasına neden olur. Havadaki yaygın alerjenler arasında toz, küf, polen, parfüm ve ev temizleyicileri bulunur.
Kalp kurtları, kalpte ve akciğerlerde yaşar, bu da nefes almayı zorlaştırabilir. Parazit, enfekte olmuş bir sivrisineğin ısırması yoluyla bulaşır. Kalp kurdu hastalığı olan kediler, genellikle sert bir öksürükle birlikte nefes almakta güçlük çekerler. Tedavi edilmezse kalp kurtları ölümcül olabilir.
Ayrıca nefes almada zorluk, konjestif kalp yetmezliğinin bir işareti olabilir. Bu durum, birkaç yıl boyunca fark edilmeyebilir ve gözle görülür semptomlar acil bir durum olduğu anlamına gelir. Kalp yetmezliği olan kedilerde akciğerlerin etrafında biriken sıvı, solunum kapasitesini ve oksijen seviyelerini kısıtladığı için ağır nefes alıp verme gelişir.
Ebeveynler Yardımcı Olmak İçin Ne Yapabilir?
Bir dahaki sefere, kedinizin anormal solunumu şiddetlendiğinde, semptomlarını videoya çekmeye çalışın. Bunu yapamıyorsanız belirtileri not edin ve bir veterinere tarif edin. Veterinerinizin bazı testler yapabilmesi ve altta yatan nedeni belirleyebilmesi için mümkün olan en kısa sürede bir randevu ayarlayın. Veteriner, bir tanı koyduğunda mevcut tedavi seçeneklerini açıklayacaktır.
Bazı astımlı kediler, astım atakları sırasında inhaler (soluk aldırma cihazı) yoluyla nefes almayı tolere edebilir. Bununla birlikte, birçok kedi ürkekleşir ve atak şiddetlendiğinde kimsenin yanlarına yaklaşmasına izin vermez. Bu durumda, evcil hayvan ebeveyninin yapabileceği en iyi şey, tetikleyici alerjenleri kedinin çevresinden uzaklaştırmaktır. Veterineriniz, evden hangi alerjenleri uzaklaştırmanız gerektiğini anlamak için birkaç alerji testi yapabilir.
Kalp kurtları, çok ciddi bir hastalıktır ve enfeksiyonu önlemenin tek yolu kedinizi parazit ilaçlarıyla korumaktır. Nefes almada zorluğa neden olan solunum yolu enfeksiyonları da dahil olmak üzere kedinizin tüm aşılarını güncel tutun.
Nadiren nefes nefese kalan bir kedi muhtemelen iyidir. Yine de her evcil hayvan ebeveyni, bir kedi ne kadar sağlıklı görünürse görünsün, anormal nefes alma belirtilerine aşina olmalıdır. Alışılmadık nefes alıp vermenin neye benzediğini öğrenerek durumu hızla ciddileşen bir kediye yardım etmeye hazır olursunuz.