Kedilerde Kırmızı Diş Etleri, Diş Eti İltihabı Nedenleri ve Tedavisi

Kedilerin hastalıkları gizlediği bilinmektedir, bu nedenle kedinizin hasta olduğuna dair işaretleri tespit etmek zor olabilir.

Kedilerde Kırmızı Diş Etleri, Diş Eti İltihabı Nedenleri ve Tedavisi

Kedilerde Kırmızı Diş Etleri, Diş Eti İltihabı Nedenleri ve Tedavisi

Kedilerin hastalıkları gizlediği bilinmektedir, bu nedenle kedinizin hasta olduğuna dair işaretleri tespit etmek zor olabilir. Kedinizin genel sağlığının en önemli işaretlerinden biri diş etlerinin rengidir.

Sağlıklı bir kedinin diş etleri açık pembe renkte olmalıdır. Kedinizin koyu pembe veya kırmızı diş etleri varsa bu, altta yatan bir sağlık sorununun işareti olabilir.

Ayrıca küçük, nokta şeklinde kırmızı morluklar olup olmadığını veya kızarıklığın yalnızca dişlerin tabanı çevresinde veya diş eti çizgisinde olup olmadığını not etmek de önemlidir. Bunların her biri farklı anlamlara gelebilir

Kedilerde Kırmızı Diş Etlerinin Nedenleri

Kırmızı diş etleri, hafiften potansiyel olarak ciddiye kadar değişebilen altta yatan bir sorunun belirtisidir. Kedinizin diş etlerinin kırmızı olmasının nedenlerinden bazıları şunlardır:

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

Diş eti iltihabı

Diş eti iltihabı, diş eti çizgisinin kızardığı ve şiştiği tıbbi bir durumdur. Diş eti çizgisi boyunca biriken plaktan kaynaklanır. Zamanla bakteriler plağa sızar ve bir bağışıklık reaksiyonunu tetikler. Bu durum iltihaplanmaya, kızarıklığa, şişmeye ve ağrıya neden olur.

Diş eti iltihabına genellikle kötü ağız hijyeni, diş çapraşıklığı veya altta yatan bir hastalık neden olur. Hafiften şiddetliye kadar değişebilir ve bir veteriner tarafından uygun diş tedavisi uygulanmadığı takdirde daha da kötüleşecektir.

Stomatit

Stomatit, diş etleri, dil, damak veya dudaklar da dahil olmak üzere ağız boşluğunun çoğuna veya tamamına yayılan şiddetli iltihaplanma ile karakterizedir. Çoğunlukla diş eti iltihabına eşlik eder ve diş plağında sıkışıp kalan bakterilere karşı oluşan bağışıklık tepkisi ile ilişkili olabilir.

Genellikle çok acı vericidir ve uyuşukluk, salya akması, iştahsızlık ve kötü bakım uygulamaları gibi semptomlara sahip olabilir. Evde bu işaretleri görürseniz, değerlendirme için kedinizi bir veterinere götürün. 

Altta yatan hastalık

Feline immunodeficiency virus (FIV), feline lösemi virus (FeLV), calicivirus, diyabet veya böbrek yetmezliği gibi birçok hastalık diş eti iltihabına neden olabilir. Ayrıca ciddi periodontal hastalık veya ülserasyonlar veya diş etleri ve dil de görebilirsiniz.

Sıcak çarpması

Kediler vücut sıcaklıklarını düzenlemede pek iyi değillerdir. Terlemezler ve nadiren nefes nefese kalırlar; bu, ısıyı vücuttan atmanın iki yoludur. Bunun yerine, bir kedi genellikle iç ısısını düşürmek için daha serin bir alana taşınır. Daha serin bir noktaya ulaşamazlarsa iç sıcaklıkları organ hasarına ve hatta ölüme neden olabilecek noktaya kadar yükselebilir.

Obez kediler, düz yüzlü ırklar, hasta kediler, yavru kediler ve yaşlı kediler sıcak çarpmasına daha yatkındır. Kedilerde sıcak çarpmasının belirtileri arasında koyu kırmızı diş etleri ve dil, hızlı kalp atışı, kusma, ishal, nefes nefese veya hızlı solunum hızı, uyuşukluk, yönelim bozukluğu, salya akması veya nöbetler bulunur. Sıcak çarpmasından şüpheleniyorsanız, kedinizi hemen bir veterinere götürün, çünkü tedavi edilmezse ölümcül olabilir.

İlgili Ürünler:

130 Yorum
565.00 TL

Toksinler

Siyanür zehirlenmesi kedilerde kırmızı diş etlerine, genişlemiş gözbebeklerine, nefes nefese ve kusmaya neden olabilir. Siyanür zehirlenmesi çoğunlukla belirli bitkilerin, gübrelerin, böcek ilaçlarının veya çok sayıda elma çekirdeğinin, sapının veya yaprağının tüketilmesinden kaynaklanır. Kedinizin ölümcül olabilecek siyanürü yuttuğundan endişeleniyorsanız, onu hemen bir veterinere götürün.

Fare zehiri diş eti renginin bozulmasına neden olabilecek başka bir yaygın zehirdir. Bazı fare zehirleri, kanın pıhtılaşmasını önleyen ve aşırı kanamaya neden olabilecek kimyasallar (antikoagülanlar) içerir.

Fare zehirlenmesinin erken bir belirtisi diş etlerinde, kulaklarda veya gözlerde küçük kırmızı noktaların görülmesidir. Bu, kedinin vücudunda daha büyük morluklara ve iç kanamaya kadar ilerleyebilir. Tedavi edilmediği takdirde bu ölümcüldür. Kedinizin fare zehrine maruz kaldığını düşünüyorsanız ya da diş etlerinde, kulaklarında veya gözlerinde kırmızı lekeler görüyorsanız derhal veterinerinize götürün.

Kedilerde Kırmızı Diş Etlerinin Nedeninin Teşhisi

Kırmızı diş etlerinin altında yatan nedeni teşhis etmenin ilk adımı kapsamlı bir öyküdür. Veterineriniz muhtemelen evinizdeki veya çevrenizdeki toksinlere erişim, diğer semptomlar, herhangi bir kronik hastalık geçmişi veya gözlemlemiş olabileceğiniz herhangi bir şey hakkında sorular dahil olmak üzere birçok soru soracaktır. Veteriner ayrıca kedinizin dişlerini, diş etlerini, damağını, dudaklarını ve dilini lezyonlar veya renk değişiklikleri açısından kontrol etmek için fiziksel ve sözlü bir muayene yapacaktır.