Kedilerde İdrar Kaçırma Problemi Nedenleri ve Tedavisi

İdrar kaçırma istemsiz (kazara) idrar kaçırmadır. Kedilerde, doğuştan (doğum kusuru) veya edinilmiş (yaşamda daha sonra ortaya çıkan) idrar depolama veya idrar yapma sorunu olabilir.

Kedilerde İdrar Kaçırma Problemi Nedenleri ve Tedavisi

Kedilerde İdrar Kaçırma

Kedilerde İdrar Kaçırma Nedir?

İdrar kaçırma istemsiz (kazara) idrar kaçırmadır. Kedilerde, doğuştan (doğum kusuru) veya edinilmiş (yaşamda daha sonra ortaya çıkan) idrar depolama veya idrar yapma sorunu olabilir. Normal fonksiyonda mesane duvarı gevşeyerek idrarın belirli bir noktaya kadar toplanmasını sağlar. Dolu olduğunda, mesane duvarı mesaneyi boşaltmak için kasılırken üretral sfinkter kası gevşeyerek idrarın kolayca akmasını sağlar. Bu süreçte bir şeyler ters gittiğinde, idrar sızar veya birikir - bu idrar kaçırmadır.

KedilerdE İdrar Kaçırma Belirtileri

Kedilerde üriner inkontinans, uygun olmayan idrara çıkma (açık havada veya tuvalet kutusu dışında herhangi bir yerde meydana gelen idrara çıkma) ile kolaylıkla karıştırılabilir. Uygunsuz idrara çıkma daha yaygındır, ancak gönüllü (maksatlı) bir eylemdir. Üriner inkontinans, kedinin bilgisi dışında istemsiz olarak gerçekleşir.

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

İstemsiz idrar kaçırma belirtileri (üriner inkontinans) şunları içerir:

  • Çömelmemek veya idrara çıkma pozisyonunda olmamak
  • İdrarını bilmeyen kedi
  • Uyku veya dinlenme sırasında yatakta bulunan idrar
  • Üretral açıklığın yakınında (kuyruğun altında) idrar lekesi veya kokusu. Bu bir cilt enfeksiyonu olarak görülebilir.

Bu belirtiler hem idrar kaçırmada hem de uygunsuz idrara çıkmada görülebilir:

  • Kronik idrar yolu enfeksiyonu
  • Hematüri (idrarda kan görülmesi)
  • Üretral bölgede aşırı tımar

Üriner inkontinans ile görülmeyen uygunsuz idrara çıkma belirtileri şunları içerir:

  • İdrar yaparken ağrı
  • Evin belirli bölgelerinde tekrarlayan idrara çıkma
  • Dikey yüzeylerde idrara çıkma (davranışsal)

 

Kedilerde İdrar Kaçırma Nedenleri

Doğuştan

Doğumsal nedenler, kedi anne karnında iken mesane veya üretra anatomisinin doğru gelişmediği durumlarda görülür. Bu nedenler doğuştan mevcuttur:

Ektopik üreter: Üreterin (böbrek ve mesane arasındaki tüp) yanlış yere bağlanmasıdır. Genellikle idrarın mesaneden vücut dışına atıldığı tüp olan üretraya yapışık olarak görülür. Bu, idrarın mesanede birikmesi yerine doğrudan dışarı sızmasına neden olur.

Üretral sfinkter: (mesaneden idrar akışını kontrol eden kas) doğru şekilde oluşmayabilir, bu da sfinktere herhangi bir basınç uygulandığında idrarın dışarı akmasına izin verir. Genellikle diğer doğumsal anormallikler (tek böbrek, küçük vajina, böbrek aplazisi ile doğma) ile ilişkilidir.

İlgili Ürünler:

Spinal/vertebral anormallikler: Mesane duvarındaki veya sfinkterdeki sinirlerde hasara neden olabilir.

Edinilen

Edinilmiş üriner inkontinans, idrara çıkamamanın doğumdan sonra başladığı ve doğum kusuruyla ilişkili olmadığı zamandır. En sık travmaya bağlıdır.

Omurga veya omur yaralanması: Mesane veya sfinkterdeki sinirleri etkileyebilir.

Mesane duvarına giden sinirlerin azalması mesanenin aşırı dolmasına veya tamamen boşalmamasına neden olur.

Üretral sfinktere giden sinirlerdeki azalma sfinkterin düzgün kapanmamasına neden olur.

Üretral tıkanıklık: Kedilerde görülen en yaygın nedendir. Bu, bir nesne üretradaki idrar akışını engellediğinde ve mesanenin taşmasına neden olarak idrarın tıkanıklığın etrafından dışarı sızmasıyla meydana gelir.

İdrar Kaçırma Mimikleri

Bazı metabolik hastalıklar idrar kaçırma ile karıştırılabilir. Bunu, üretilen idrar miktarını artırarak ve dolayısıyla idrar kazalarını artırarak yaparlar. Bazı örnekler şunlardır: diyabet, karaciğer hastalığı, hipertiroid ve böbrek hastalığı.

Veteriner Hekimler Kedilerde Üriner İnkontinansı Nasıl Teşhis Eder?

Veterineriniz, kedinizin üriner sistemini kontrol etmek için bir muayene ve teşhis testleri yapacaktır. Doğru bir geçmişe sahip bir fizik muayene en önemli adımdır. Sorunun gerçekten idrar kaçırma mı yoksa uygunsuz idrara çıkma mı olduğunu anlamak için klinik geçmişe ihtiyaç vardır.

İlgili Ürünler:

Veterinerinizin mesanenin boyutunu ve kalınlığını palpe etmesi (hissetmesi) gerekecektir. Mesane duvarı mesanenin aşırı dolmasına izin veriyorsa veya üretra tıkalıysa mesane büyük olacaktır. İdrar mesaneyi atlıyorsa veya aşırı idrara çıkma meydana geliyorsa, mesane boş ve yumuşak olacaktır. Kalınlaşmış bir mesane duvarı daha çok mesanenin tahrişi veya enfeksiyonu ile görülür. Palpasyonda, veteriner bir mesane taşı hissedebilir.