Kedilerde İdrar İşaretlemesi

Uygunsuz idrar yapma, pet sahiplerinin kedi arkadaşlarıyla yaşadığı en yaygın sorunlardan biridir.

Kedilerde İdrar İşaretlemesi

Uygunsuz idrar yapma, pet sahiplerinin kedi arkadaşlarıyla yaşadığı en yaygın sorunlardan biridir. Bu davranış, birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Böbrek sorunları ve artrit gibi tıbbi sorunlar, kedinizin yanlış yere idrar yapmasına neden olabilir. Bu sorunlar zaten ekarte edilmişse, neden davranışsaldır.

Kediler Neden Püskürür veya İdrar İşaretler?

Hayvanlar dünyasında kokular aracılığıyla iletişim kurmak normaldir. Daha önce bir köpeği gezdirdiyseniz, onların zamanın yarısını etrafı koklayarak, işaretlemek için mükemmel bir yer arayarak geçirdiklerini bilirsiniz. Kediler de bölgeseldir ancak bölgeyi yönetme konusunda farklı fikirleri vardır.

Kedilerin kendine has bir sosyal yapısı vardır. Kendilerini diğer tüm kedilerle eşit görürler. Bölgeyi paylaşmaktan hoşlanmazlar ve zorlandıklarında kimin sorumlu olduğunu belirlemek için köpekler gibi bir sistemleri yoktur. Kediler, yüzleşmek için iyi donanımlı değillerdir. Yüzleşme veya değişim olduğunda strese girebilirler. "Püskürtme" veya idrar işaretleme, diğer kedilere veya yeni insanlara doğrudan yüzleşmeden geri çekilmelerini söylemenin yoludur. Kediniz bölge veya başka bir şey hakkında iletişim kurmak için püskürtme yapıyor olabilir. Kediniz aşağıdakileri hissettiği için kedi idrarı işareti olabilir:

  • Tehdit
  • Çiftleşme dürtüsü ve diğer kedileri cezbetmeye çalışıyor
  • Stresli
  • Tıbbi bir sorundan kaynaklanan rahatsızlık

Kum Kutusu Sorunları ve İletişim Sorunları

Bazı uygunsuz çiş durumlarında, kedinizi işini başka bir yerde yapmaya zorlayan kum kutusuyla ilgili bir sorun olabilir. Bir kum kutusu sorunu ile kedi idrarı işareti arasındaki farkı anlamak için şu işaretleri izleyebilirsiniz:

  • Püskürtme yapan bir kedi, kuyruğunu havaya kaldıracak ve arkasını hedefe doğru uzatacaktır. Kuyruk sallanabilir veya titreyebilir.
  • Püskürtme yapan bir kedi genellikle sadece idrarla işaretler ve yine de kum kutusunu düzenli olarak kullanır. Bir kedinin dışkıyla işaretlemesi nadirdir.
  • Kum kutusu sorunu olan bir kedi, dışkısını zeminde veya diğer yatay yüzeylerde bırakacaktır. Püskürtme yapan bir kedi idrarını genellikle duvar gibi dikey bir yüzeyde bırakır.

1'den Fazla Kedi Bulunan Bir Evde İdrar İşaretleme

Kediler değişikliği sevmezler. Bir ziyaretçiden yeni bir bebeğe kadar herkese soğuk bir karşılama verebilirler ve eve yeni bir evcil hayvan getirildiğinde ağırlaştırılabilirler. Bunun nedeni, yüzleşmeyle başa çıkmak için donanımlı olmamalarıdır.

Kediler birbirlerini eşit olarak gördükleri ve köpeklerin yaptığı gibi bir hiyerarşi izlemedikleri için, genellikle evin içinde birbirinden bağımsız olarak hareket ederler - buna yemek yeme, tüneme ve kum kutusunu ziyaret etme dahildir. Bu, çatışmasız bir bölge olacağı anlamına gelmez.

Kediler arasındaki çatışma genellikle kedi sahipleri tarafından fark edilmez, çünkü tırmanmadan önce ince yollarla ortaya çıkar. Kedi çatışma stili pasif-agresif olarak tanımlanabilir. Püskürtme, tıslama ve kavgaya geçmeden önce sessizce birbirlerine bakabilir veya yemek kaplarını engelleyebilirler. Kedinizin mama kabına erişimi yoksa kilo verdiğini fark edebilirsiniz. Kediler bölgelerini işaretlemek için püskürttüğünden, çatışma seviyesini düşük tutmak herkesin yararınadır. Son araştırmalar, sprey yapan kedilerin uzun süreli stres yaşayabileceğini göstermiştir.

Çok kedili evlerde, ilk olarak, başka bir kedi zorbalık yaptığı ve kum kutusuna erişmesine izin vermediği için kediyi püskürtme veya kirletme olmadığını belirlemek önemlidir. Suçlunun kim olduğunu bulmak için kedileri ayırmak gerekebilir.

Tüm evcil hayvanların ihtiyaç duydukları şeylere kolayca erişebilmelerini ve diğer davranış sorunlarından kaçınmalarını sağlamak için ortamlarını ayarlayarak kedilerinizin çatışmadan kaçınmasına yardımcı olabilirsiniz.

  • Her kedinin erişebildiğinden emin olmak için yiyecek, su ve çöp kutuları gibi kaynakları evin etrafına yayın.
  • Kedi başına bir çöp kutusu ve bir tane fazladan olduğundan emin olun.
  • Kedilerinizin tünemesi için farklı alanlara sahip olun, her biri yalnızca bir kedi için alana sahip.
  • Sevgi yaymak. Her bir kedinizle oynamak ve kucaklaşmak için zaman ayırın, böylece hepsi eşit derecede sevildiğini hissedecektir.
  • Bir feromon difüzörü kullanarak kaygıyı azaltın. Bunlar genellikle evcil hayvan mağazalarında satılmaktadır.

Sağlam kedilerde idrar işaretlemesi. Sağlam bir kedi, kısırlaştırılmamış bir kedidir. Bu kedilerin ürettikleri hormonlar nedeniyle işaretleme eğilimi daha yüksektir. Kısırlaştırma, kokuyu ve püskürtme motivasyonunu azaltacaktır, ancak kısırlaştırılmış kedilerin %10'una varan oranda kedi idrarı işaretlemesi devam etmektedir.

Dış mekan kedileriyle çatışmanın neden olduğu püskürtme. Ev kedileri, dışarıda bir kedi gördüklerinde sinirlenebilirler. Dışarıdaki kedi yakınlarda püskürtmeye başlarsa daha fazla tedirgin olabilirler. Bu olursa, kediniz evin içine püskürterek bölgesini işaretlemeye başlayabilir.

Bu durumda, perdeleri kapatın veya kedinizin dışarıdaki kediyle ilgili herhangi bir görüşünü engelleyin. Bir feromon difüzörü kullanmak, kedinizin rahatlamasına ve kaygısını azaltmasına yardımcı olacaktır. Kedinin sahibi olan komşunuzla konuşmayı veya ses çıkaran uzak caydırıcılar kurmayı deneyin.

Kedi ilaçlama söz konusu olduğunda cinsiyet önemli mi?

Hem erkek hem dişi kediler püskürtebilir. Kısırlaştırılmamış erkek kedilerin işaretlenmesi en muhtemel olanlardır. Ayrıca en güçlü kokulu idrara sahiptirler. Kısırlaştırılmış dişilerin yaklaşık %5'i ve kısırlaştırılmış erkeklerin %10'u, düzeltildikten sonra idrar işaretlemeye devam eder.

Kediniz Püskürttüğünde Ne Yapmalısınız?

Püskürtmeye doğru tepki, kedinizi tekrar yapmaktan caydırmaya yardımcı olabilir. Kediniz püskürttüğünde:

  1. Hafif kokulu sabun kullanarak kirli alanları temizleyin. Güçlü kokulu temizleyiciler, kedinizin tekrar işaretlenmesine neden olabilir.
  2. Kirli alanları erişilemez hale getirin. Bu, kedinizin aynı alanı tekrar işaretlemesini engelleyecektir.