Kedilerde Horlama

Horlama, uyku sırasında üst solunum yolundaki gevşek dokunun titreşmesiyle oluşan bir sestir.

Kedilerde Horlama

Horlama Nedir?

Horlama, uyku sırasında üst solunum yolundaki gevşek dokunun titreşmesiyle oluşan bir sestir. Horlama, üst solunum yollarındaki burnu, ağzın arkasını veya boğazı içeren pasajların nefes alma sırasında duyulabilir şekilde titreşmesiyle oluşur. Titreşimler ve bunun sonucunda ortaya çıkan horlama, üst solunum yollarının dokuları uyku sırasında gevşediğinde ortaya çıkar.

Kedilerde horlama normal olabilir, ancak bazı durumlarda horlama tıbbi bir soruna işaret edebilir.

Kedim Neden Horluyor?

Kedilerinizin uyurken horlamasına neden olabilecek çeşitli nedenler vardır, ancak en yaygın nedenlerden bazıları aşağıdadır.

  • Brachycephalic Irk: Persler, Birmanya ve Himalayalar gibi Brachycephalic kedi ırkları genellikle horlamaya yatkındır. Brachycephalic, kısaltılmış anlamına gelen "brachy" ve kafa anlamına gelen "cephalic" olmak üzere iki kelimeden gelir. Bu nedenle brakisefali kedilerin kafa kemiklerinin boyu kısalır, yüz ve buruna itilmiş bir görünüm verilir. Bu kedilerin kısalmış burun geçişleri ile genellikle horlama dahil olmak üzere solunum problemleri geliştirirler.
  • Fazla kilolu: Kedinizin aşırı kilolu olmasını önlemeye çalışmanızın birçok nedeninden biri de fazla kilosu olabilir. Fazla kilolu kedilerin, üst solunum yollarını çevreleyen dokularda aşırı yağ birikmesi nedeniyle horlama eğilimi daha yüksektir.
  • Uyku Pozisyonu: Kediler esnek olmaları nedeniyle en inanılmaz pozisyonlarda uyuyabilir ve bazen bu garip pozisyonlar kedinizin horlamasına neden olabilir. Bu durumda, ses kısa olmalı ve kediniz pozisyon değiştirdiğinde durmalıdır.
  • Solunum Sorunları: Bakteriyel veya mantar enfeksiyonu ve astımı içeren solunum yolu hastalıkları sıklıkla horlamaya neden olabilir. Solunum yolu enfeksiyonunun diğer belirtileri, gözlerden ve burundan akıntı, hapşırma, öksürme ve aktivite ve iştah azalmasıdır.
  • Yabancı Cisimlerin Varlığı: Ağzın veya burnun arkasındaki çim gibi yabancı cisimler, öksürme ve ajitasyonun yanı sıra horlamayı da tetikleyebilir.

 

Yukarıdakilere ek olarak, diğer olası nedenler arasında alerjiler, polipler veya kitleler, iltihaplanma ve/veya travma yer alır.

Kedilerde Horlama Ne Zaman Normal Değildir?

Horlama kediniz için normal olsa da, ne zaman endişelenmeniz gerektiğini bilmek önemlidir. Kedinizin aniden horlamaya başladığını, horlamasının arttığını veya kedinizin horlamanın yanı sıra hapşırma, öksürme gibi başka belirtiler ve iştah veya davranış değişiklikleri olduğunu fark ederseniz, veterinerinize başvurmalısınız. Kedinizin nefes nefese kaldığını, hırıltılı soluduğunu, nefes almakta zorluk çektiğini fark ederseniz hemen veterinerinize başvurun.

Kedilerin Horlaması Nasıl Önlenir?

Horlama normal olabilir ve bazı ırklarda diğerlerinden daha yaygındır, ancak kedinizin obezite gibi horlama olasılığını artırabilecek sağlık sorunları vardır ve bunları yıllık veteriner ziyaretleriyle önlemeye yardımcı olabilirsiniz.

 

Egzersiz Yapmak

İnteraktif oyun ile avın izini sürmek, kedinizin gelişiminin çok önemli bir parçasıdır ve yaşam kalitelerine büyük ölçüde katkıda bulunur. Bir ip üzerinde tüy değnek veya fare gibi bir değnek oyuncağı kullanın ve oyuncağı temsil etmesi gereken av gibi hareket ettirin. Tıpkı bizim gibi, tüm kediler aynı şeyleri sevmez, bu yüzden kedinin nelerden hoşlandığını görmek için birkaç asa oyuncağı deneyin. Ayrıca, kedinize kendi başlarına oynayabilecekleri oyuncaklar sağlamanız önerilir; masa tenisi topları, motorlu oyuncaklar. Oyuncak döndürme, kedinizin oynamaya ve can sıkıntısını önlemeye daha fazla ilgi duymasını sağlayacak basit bir fikirdir.

Perches Sağlayın ve Tırmanmak için Alan Yaratın

Tırmanma denge için harikadır, kedinizin çevikliğini korumasına yardımcı olur ve daha fazla hareket etmesini sağlar. Ayrıca, tünekler kedilerinizin istedikleri gibi kendilerini dışarı atmalarına izin verecektir. Kediler, dikey alanları keşfetmenin yanı sıra dış dünyayı görmek için yüksek bir bakış açısına sahip olmaktan keyif alırlar. Pencere önü yatakları, kedi ağaçları ve kedi dostu raflar, kedinizin ortamını değiştirmenin ideal yollarıdır. 

Yemek Bulmacaları

Yiyecek bulmacaları yemeyi yavaşlatmaya, can sıkıntısını ve obeziteyi önlemeye yardımcı olur ve kedilerin yiyecek aramalarına ve yiyecek "avlamasına" izin vererek daha içgüdüsel olarak yemelerine izin verir. Kediler için satın alabileceğiniz çeşitli mama dağıtma oyuncakları mevcuttur. Daha kolay, yeni başlayan bir bulmaca ile başlamanızı ve bireysel kedinizin tercihine göre çalışmanızı öneririm.

 

Yıllık Veteriner Ziyaretleri

Düzenli sağlık muayeneleri, kedinizi mutlu ve sağlıklı tutmanın önemli bir parçasıdır. Kediler hem av hem de yırtıcı hayvanlar oldukları için ağrı ve hastalıkları gizlemede ustadırlar ve yıllık veteriner ziyaretleri, kedinizin fazla kilolu olduğunu veya başka bir tıbbi sorunu olduğunu daha erken fark etmenize yardımcı olabilir. Koruyucu bakım her zaman reaktif bakımdan daha iyidir.

Horlama, kedilerde köpeklere veya insanlara göre daha az yaygın olmakla birlikte, çoğu durumda normal uyku alışkanlığı olarak kabul edilir. Bununla birlikte, kedinizin horlamasına diğer fiziksel veya davranışsal değişiklikler eşlik ediyorsa, veteriner ziyareti en iyisidir.