Kedilerde Grip-Nezle Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

"Kedi nezlesi" kedilerde görülen bir grup semptomu ifade eden genel bir terimdir. İnsanlardaki soğuk algınlığına benzer ve genellikle kedileri etkileyen bir virüsten kaynaklanır.

Kedilerde Grip-Nezle Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kedilerde Grip-Nezle Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kedi Soğuk Algınlığı Nedir?

"Kedi nezlesi" kedilerde görülen bir grup semptomu ifade eden genel bir terimdir. İnsanlardaki soğuk algınlığına benzer ve genellikle kedileri etkileyen bir virüsten kaynaklanır.  

 

Kedi Soğuk Algınlığının Belirtileri

Soğuk algınlığı olan kedilerde öksürme, hapşırma, gözlerden veya burundan akıntı, uyuşukluk ve bazen ateş gibi belirtiler görülebilir. Birçok kedide bu belirtiler yaklaşık 7-10 gün içinde kendiliğinden kaybolacaktır.

Ancak bazı kedilerde ikincil bakteriyel enfeksiyon veya zatürre gibi komplikasyonlar yaşanabilir. Bu, gözlerden veya burundan sarı-yeşil akıntıya neden olabilir ve bu da kedinizin koku veya tat alamayacağı kadar şiddetli tıkanıklığa yol açabilir. Bu duruma sahip kediler yemek yemeyi reddedebilir.

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

Kedi Soğuk Algınlığının Nedenleri

Kedilerde soğuk algınlığının en yaygın nedenleri viral enfeksiyonlardır. Yaklaşık %90'ının kedi herpes virüsü ve kedi calicivirüsünden kaynaklandığı tahmin edilmektedir.

Kedi Herpes Virüsü

Kedi herpes virüsü (veya kedi rinotrakeit virüsü) son derece bulaşıcıdır. Genellikle birden fazla kedinin bir arada barındırıldığı durumlarda görülür.

İnsanlardaki herpesviral enfeksiyonlara benzer şekilde, herpes virüsü ile enfekte olan kediler de onu hayatlarının geri kalanı boyunca taşıyacaktır. Birçok kedi, virüsün aktif olarak çoğalmadığı uyku dönemleri yaşayacaktır. Hareketsiz dönemlerde tamamen sağlıklı görünebilirler.

Feline Calicivirüs

Feline calicivirus ile enfekte olan kediler, kedi herpes virüsü ile enfekte olan kedilere çok benzer belirtiler gösterebilir. Ayrıca herpes virüsü gibi calicivirüs de oldukça bulaşıcıdır.

Neyse ki her iki viral enfeksiyon da kedilere özgüdür ve insanlara bulaşıcı değildir. Ek olarak, her iki virüs için de aşılar mevcuttur ve bu virüsler, yavru kediler ve yetişkin kediler için temel aşılar olarak kabul edilir. Aşı, enfeksiyonu tamamen önlemese de semptomların azaltılmasına ve ciddi hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

Veterinerler Kedilerde Soğuk Algınlığını Nasıl Teşhis Ediyor?

Kediniz viral bir enfeksiyon belirtileri gösteriyorsa kedinizin veterineri kapsamlı bir muayene yapacaktır. Veterinerinize, semptomların başlangıcı ve doğası da dahil olmak üzere, kediniz hakkında kapsamlı bir tıbbi öykü vermeniz önemlidir.

Kedinizin veteriner hekimi, muayene bulgularına dayanarak soğuk algınlığının olası komplikasyonlarını kontrol etmek için rutin teşhis testleri önerebilir. Bu testler, beyaz ve kırmızı kan hücresi ve trombosit sayımlarını kontrol etmek için tam kan sayımı (CBC), iç organların uygun şekilde çalışıp çalışmadığını görmek için serum biyokimyasını ve zatürre veya astım gibi diğer durumları kontrol etmek için göğüs röntgenini içerebilir veya mantar enfeksiyonu.

İlgili Ürünler:

180 Yorum
795.00 TL

Hangi virüs veya bakterinin semptomlara neden olduğunu anlamak için kedinizin veterineri tarafından bir üst solunum yolu PCR paneli önerilebilir. Bu test, gözlerden ve burundan sürüntülerle salgıların toplanması ve bunların solunum yolu hastalığına neden olan patojenler açısından analiz edileceği bir laboratuvara gönderilmesiyle gerçekleştirilir.

Kedi Soğuk Algınlığının Tedavisi

Hafif vakalar genellikle herhangi bir tıbbi tedavi gerektirmez ancak iyileşirken kedinizin daha iyi hissetmesine yardımcı olmak için evde yapabileceğiniz bazı şeyler vardır:

  • Sıcak duş alırken kedinizi banyoda yanınızda bulundurun. Nem, burun tıkanıklığını gidermeye yardımcı olabilir.
  • Evinizdeki hava kuruysa (örneğin kışın), hava yolu tahrişini hafifletmeye yardımcı olması için bir nemlendirici kullanın.
  • İyileşme sırasında kedinizin stresini azaltın. Bu, onu daha küçük, sessiz bir odada tutmak, gerekli tüm eşyaların (çöp kutusu, yiyecek, su ve sıcak yatak) yakında olması ve feromon ürünleri kullanması anlamına gelebilir.

Şiddetli vakalar veya ikincil bakteriyel enfeksiyonun da mevcut olduğu vakalar sıklıkla antibiyotik gerektirir. Tipik olarak bu, evde uygulanan ağızdan ilaç şeklinde olacaktır. Kediniz nefes almakta zorluk çekecek veya yemek yemeyi reddedecek kadar hastaysa, evde tedaviye devam edecek kadar stabil hale gelinceye kadar 1-2 gün hastanede yatması gerekebilir.

Kedi Soğuk Algınlığının İyileştirilmesi ve Yönetimi

Çoğu sağlıklı kedi, tıbbi müdahaleye gerek kalmadan yaklaşık 7-10 gün içinde soğuk algınlığından tamamen iyileşebilir. Kedinizde belirtiler daha şiddetliyse ve tıbbi tedavi gerekiyorsa, durumun ciddiyetine bağlı olarak iyileşme süresi daha uzun sürebilir ve daha zor olabilir. Evde bakımın eklenmesi (duşlu buhar terapisi, nemlendirici ve stresin azaltılması gibi) kedinin iyileşmesine yardımcı olabilir.