Kedilerde Dikkat Çekme Davranışının 7 Nedeni

Kedi davranışlarıyla ilgili en yaygın şikayetlerden biri, aşırı ses çıkarmalarıdır; bazen dikkat çekmek için yapılan davranışlara eşlik eden yüksek sesle miyavlama veya ağlama...

Kedilerde Dikkat Çekme Davranışının 7 Nedeni

Kedi davranışlarıyla ilgili en yaygın şikayetlerden biri, aşırı ses çıkarmalarıdır; bazen dikkat çekmek için yapılan davranışlara eşlik eden yüksek sesle miyavlama veya ağlama... Bu davranışların her ikisinin de nedeni fiziksel, duygusal veya her ikisi birden olabileceğinden, olası nedenler hakkında biraz çalışma ve gözlem yapmanız gerekir.

Bazen bir "davranış sorunu" gibi görünen ya da düşünülen şey, aslında bir kedide tamamen normal davranış olabilir. Kedinizin düzeltilmesi gereken bir sorunu olduğuna karar vermeden önce tüm faktörleri tartmalısınız. Dikkat çekme davranışıyla ilgili veya bunlarla karıştırılan bazı faaliyetler ve bunların olası nedenleri şunlardır:

Geceleri Uluma/Şiddetli Miyavlama

Bazı kedilerin bunu neden yaptığını kimse tam olarak bilmese de bilişsel işlev bozukluğu (yaşlılık) ve/veya görme veya işitme azalması nedeniyle geriatrik kedilerde en yaygın olanıdır. Bu tür kederli çağrılar, herhangi bir yaştaki kedilerde, kürkleri arkada yuvarlanarak aniden evin içinde koşmakla ilişkilendirildiğinde, başka bir fiziksel durumun, yaygın olarak dalgalanan deri bozukluğu olarak bilinen kedi hiperestezisinin bir sonucu olabilir. Aşırı seslendirmeye neden olabilecek diğer tıbbi bozukluklar arasında hipertiroidizm, kanser, nörolojik hastalık ve ağrı bulunur.Tüm bu durumlar için veteriner müdahalesi ve tedavisi endikedir.

Yiyecek ve İkramlar için Dilencilik

Gerçek açlık tamamen yok edilemese de insanlar gibi kediler de bazen bağımlılıktan muzdariptir. Özellikle ton balığı gevreği gibi ikramlar için bağımlılıklarını besleme çabalarında oldukça acınası olabilirler.

 

Çözüm

Ara sıra yapılan ikramlar zararlı değildir ve aşırı kilolu kedi için küçük, düşük kalorili ikramlar kullanmak, kedi yiyecek, özellikle de yüksek protein çeşitliliğine sahip yiyecekler için yalvardığında uygun bir alternatiftir. İkramlar, kedinizin günlük kalorisinin yüzde 10'undan fazlasını oluşturmamalıdır. Kediler için günde birkaç küçük öğün, sabah veya akşam tek bir büyük öğün yemekten daha iyidir. Üç veya dört küçük öğün konserve yiyecek planlayın, kalanını 20 ila 30 dakika sonra toplayın. Kedinizin tercihi ya da programınıza göre kuru mama vermeniz gerekiyorsa, akşamları bir küçük öğün kuru mama verin veya geceye bırakın.

Kolunuzu veya Bacağınızı Pençelemek

Çocuklar gibi bazı kediler sık sık ilgiye ihtiyaç duyarlar ve oturduğunuzda kolunuzu patilerler veya yürümeye çalışırken bacaklarınızın etrafında "şekil 8" yaparsınız.

Çözüm

Bazı kediler sadece daha fazla insan ilgisine ihtiyaç duyar. Kedi hanedeki tek kedi ise, hane için başka bir kediyi evlat edinmek isteyebilirsiniz. Aksi takdirde, bu kediler için oynamak, kucaklaşmak için özel zamanlar planlamaya çalışın. Kediler rutini severler ve rutinin zamanının yakında geleceğini bilirlerse, büyük ihtimalle sizi rahat bırakırlar.

Israrlı Miyavlama

Bazı kediler de çok seslidir (Siyam ve Doğu ırkları bu özelliği ile ünlüdür). Ve birçok kedi aslında kedi-insan sohbetinden hoşlanır ve onlarla konuştuğunuzda (veya miyavladığınızda) size doğru miyavlar.

Çözüm

Kedinizle konuşmayı seviyorsanız, keyfini çıkarın. "Konuşkan bir kedi" için özellikle deli değilseniz, sessiz olduğu zamanlar için dikkatinizi ayırın. Öte yandan, kediniz normalde sessizse ve aniden ısrarla miyavlamaya başlarsa (veya normalde konuşkan bir kedi aniden miyavlamayı bırakırsa) size acı içinde olduğunu söylemeye çalışıyor olabilir. Veya kediniz yavaş yavaş sağır olabilir. Tıbbi sorunları dışlamak için burada veterinere bir gezi belirtilir.

Pika

Pika (gıda dışı öğeleri yemek) mutlaka dikkat çeken bir davranış olmasa da, kesinlikle biz insanların dikkatini çekiyor. Pika ayrıca yün emme veya çiğnemede de kendini gösterir ve özellikle plastik veya ip benzeri nesnelerin yutulması halinde tehlikelidir. Yün emme, Siyam, Birmanya ve Himalayalar da dahil olmak üzere belirli ırklarda yaygındır ve aynı zamanda erken sütten kesilmiş veya annelerinden ayrılmış kedilerde de yaygındır. Stres, pikalı kedilerde ortak bir payda gibi görünüyor.

Çözüm

Pikalı kedilerde stres çok yaygın olduğundan, stresi ortadan kaldırmak veya onunla başa çıkmak önemlidir. Kaygı ve stres, genellikle oyun seansları planlayarak ve bol miktarda oyuncak, dikey alan ve diğer çevresel zenginleştirme biçimleri sağlayarak iyileştirilebilir. Nadir durumlarda, anti-anksiyete ilaçları belirtilebilir.

Pika ayrıca belirli mineral eksiklikleri ile de ilişkili olabilir, bu nedenle kedinizin diyetinin dengeli olduğundan emin olun. Uygun olmayan çiğneme/yutma maddelerini ipleri, küçük plastik parçalarını ve lastik bantları toplayarak çıkarmak veya elektrik kablolarını sarma veya acı elma spreyi ile kedi geçirmez hale getirerek ilgilenilen öğeler olarak ortadan kaldırmak da önemlidir.

Uygunsuz Tırmalama

Bazen çok sayıda tırmalama direği ve diğer "meşru" tırmalama yüzeyleri olan kediler, halı veya mobilya üzerinde uygunsuz tırmalama konusunda ısrarcı olacaktır. Kediler bazen iletişim olarak uygunsuz kaşıma kullanırlar.
Çözüm

Kedinize en çok beğendiklerini bulabilmeleri için farklı malzeme ve şekillerde çeşitli tırmalama direkleri sunduğunuzdan emin olun. Kedinizi uygun tırmalama direklerine çekmek için ikramlar ve kedi nanesi de kullanabilirsiniz.

Dalgalanan Cilt Bozukluğu

Kedi hiperestezisi olarak da bilinen bu durum iyi anlaşılmamıştır. Bazen diyet değişikliği, pire veya toksinlerin ortadan kaldırılması, ilaç tedavisi ve/veya kedi için planlı egzersiz aktiviteleri ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.

Stres ve Kaygı

Bu dikkat çekici davranışların çoğu, özellikle hanede aşağıdakiler dahil ancak bunlarla sınırlı olmayan yakın zamanda değişiklikler olduysa, stres veya kaygının sonucu olabilir:

 

  • Son bir hareket
  • Yeni doğmuş bir bebek
  • Yeni evcil hayvan (kedi veya köpek)
  • Yeni bir iş veya tatil nedeniyle sahibinin yokluğu
  • Başka bir kedi tarafından ani saldırganlık
  • Sahibinin veya başka bir kedinin hastalığı

Bu durumlarda, kediniz için çevresel zenginleştirme sağlamak çok önemlidir.