Kedilerde Deri Döküntüleri ve Alerji Problemleri

Kediler, deri enfeksiyonları, parazitler, alerjiler ve insanlarda da görülen birçok başka deri hastalıklarına karşı son derece duyarlıdır.

Kedilerde Deri Döküntüleri ve Alerji Problemleri

Kedilerde Deri Döküntüleri ve Alerji Problemleri

Kedilerin asil bir duruşu vardır. Her zaman dik ve bir balerin edasıyla yürürler. Ama bazı zamanlarda bu yürüyüşleri kaşınma, yalama gibi sebeplerden dolayı bozulabilir. Bu durumda  muhtemelen kedinizde bir deri problemi var demektir.

Kediler, deri enfeksiyonları, parazitler, alerjiler ve insanlarda da görülen birçok başka deri hastalıklarına karşı son derece duyarlıdır. Çok dikkat edilmesi ve zamanında önlem alınması gerekmektedir.

Kedi Aknesi

Kedilerde sivilce, çene altında veya alt dudağın altında şekillenir. Çene altında bulunan siyah noktacıklar, kedi aknesi olarak isimlendirilir. Çene altında biriken yağ ve kıl folikülleri sonucu oluşur.

Stresli kedilerde, hormonal problemli kedilerde, düşük bağışıklık sistemine sahip olan kedilerde, kedinin kendi vücudunun fazla yağ üretmesi gibi durumlarda görülen bir durumdur.

Mantar Enfeksiyonu

Kulaklar, kedilerde en çok etkilenen bölgedir. Kulaklarda görülen mantar enfeksiyonu, siyah ve sarı noktalar şeklinde gözlemlenir. Kulak kapakları kırmızılaşır. Kalıcı tüy dökülmesi görülür. Mutlaka mantar teşhisini veterinerinizin koyması gerekmektedir. Anti-mantar ilaçları ile tedavi edilirler.

Saçkıran

Mantar hastalığının başka bir türüdür. Genellikle 1 yaş altı kedilerde görülür. Kafa üstü, kulaklar ve ön ayakta ortaya çıkar. Deride parça parça kelleşme gözlenir. Saçkıran, bulaşıcı bir hastalıktır. Evde bulunan diğer evcil hayvanlara bulaşma riski oldukça yüksektir. Tedavisi uzun sürelidir. Merhem ve özel şampuanlar yardımıyla iyileşme sağlanmaktadır.

Sporotrichosis

Nadir olarak görülen bir tür mantar çeşididir. Deride görülen döküntüler dışında akıntı da görülür. Çok hızlı yayılır ve insanlara da bulaşıcılığı yüksektir. Bağışıklık sistemini çökerterek ölüme sebep olabilir. Acil tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Alerjik Döküntüler

Çeşitli yiyecekler, polen, pire ısırığı gibi farklı faktörler, kedilerin patilerinde, kuyruğunda, kulak çevresinde, bel bölgesinde döküntülere neden olmaktadır. Belirtileri, yiyecek alerjisine benzer. Tüy dökülmesi gözlemlenir.

Tüy Kaybı

Kediler, mevsimsel olarak tüy dökerler ama normalden fazla tüy dökümü olması başka hastalıkların habercisi olabilir. Bu durum fark edildiği anda kedi, veterinere götürülmelidir.

Pire Isırığı

Pireler, kan ile beslenirler. Pirenin ısırırken bıraktığı salya, deride alerjiye neden olup döküntüler, kaşıntı, kabuklanma gözlemlenir. Bu durumun önüne geçilmesi için sık sık dış parazit ilaçlaması yapılmalııdır.

Kulak Miteları

Kulağın yağlı olan iç kısmında bulunan parazitlerdir. Ciddi deri problemine ve işitme kaybına neden olabilirler. Kedi kafasını aşırı sallıyorsa, ağır koku ve kulak içine yayılmış siyah bir bölge varsa hemen uzman veterinere başvurulması gerekmektedir.

Bit

Bitler, kuru ciltten beslenen parazit türüdür. Genellikle bakımsız ve genç sokak kedilerinde görülür. Evcil kediniz sık sık sokağa çıkıyorsa bulaşma olasılığı yüksektir. Çoğalırsa tüy kaybına neden olur.

Yağlı Kuyruk

Kısırlaştırılmış erkek kediler ve uzun tüylü olan ırklarda görülür. Kuyruğun ucunda yağlı kabuklar oluşur ve tüyler birbirine yapışır.

Eosinophilic Granulom

Eosinophilic Granulom olan kedilerin vücudunun çeşitli bölgelerinde ülser benzeri lezyonlar oluşur. Bunlar, Eosinophilic Granulom’un çeşitli türevleridir. Bu lezyonlar, bakteriyel enfeksiyon sonucu oluşur. Altta yatan sebep bulunup tedavi edilmelidir.