Kedilerde Cilt Sağlığı

Evcil kedinizle keyifli vakit geçirmeniz hiç şüphesiz ki evcil hayvan sahiplerini mutlu etmektedir ama onların da birer canlı olduğunu, mutlu ve sağlıklı olmaları adına elimizden gelen her şeyi yapmamız gerektiğini unutmamalıyız.

Kedilerde Cilt Sağlığı

Evcil kedinizle keyifli vakit geçirmeniz hiç şüphesiz ki evcil hayvan sahiplerini mutlu etmektedir ama onların da birer canlı olduğunu, mutlu ve sağlıklı olmaları adına elimizden gelen her şeyi yapmamız gerektiğini unutmamalıyız. Bu sebeple, kedinizin sağlığının temel göstergelerinden biri, derisinin ve tüylerinin durumu ve görünümüdür. Sağlıklı cilt esnektir ve ciltte renk değişmesi, kızarıklık veya diğer anormallikler yoktur. İyi durumda bir tüy yapısı parlak, temiz ve kepeksizdir. Siz de yazımızın devamında belirteceğimiz kedinizin sağlıklı, cildini ve tüylerini mükemmel durumda tutmak için gerekli bilgileri edinebilirsiniz.

1. En Uygun ve İyi Diyeti Kullandığınızdan Emin Olun

     Yetersiz bir besin dengesi, kedinizin derisini ve tüylerini olumsuz yönde etkiler. Kedinizin diyeti yaşına, sağlığına ve günlük aktivite düzeyine uygun olmalıdır. Kedinizin yiyecekleri sindirilebilir proteinler, yağlar, karbonhidratlar, mineraller ve vitaminler açısından zengin olmalıdır. Omega-6 ve omega-3 yağ asitleri gibi çeşitli besinler cilt ve tüy canlılığında önemli rol oynar.

2. Pireleri Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

     Kedinizin cildi kaşınıyorsa, biraz rahatlamak için o bölgesini kaşıyacak veya yalayacaktır. Bu durum, kedinizin cildinde yaralara ve enfeksiyona neden olabilir. Kaşıntının yaygın nedenlerinden birisi de pire alerjisidir. Özellikle dışarda, açık havada yaşayan kediler, bu tür sağlık sorunlarında normal bir pire önleyici ilaç ile tedavi edilmelidir. Kedinizin deri ve tüy sağlığını doğrudan etkileyen başka parazitler de vardır. Bakteriyel ve mantar enfeksiyonları da deri ve tüy anormalliklerine neden olabilir.

3. Bakım Alışkanlıkları

     Hepimiz kedilerimizin patilerini ıslatıp kulaklarının arkasını silerken izlemekten büyük keyif alırız. Bununla birlikte, kedinizi tımarlamak ciltteki fazla ölü tüyleri, kiri ve tozu gidermeye ve parlaklığı artırmaya yardımcı olacaktır. Ek olarak, kedinizi tımarlamanız tüy bakımı, pire, kene, şişlikler, cilt bozuklukları gibi herhangi bir sorunu fark etmenizi sağlar.

4. Şampuan Seçimini Kedinizin İhtiyacı Doğrultusunda Yapın

Kedinizin özel bir cilt bakımına ihtiyacı varsa ve kedinizi yıkamanız gerekiyorsa, kediler için etiketlenmiş bir şampuan kullanın - kediler için zehirli olan çay ağacı yağı içeren şampuanlardan kaçının. Konu banyo olduğunda kediler genellikle pek işbirlikçi değildir. Banyo yerine kedinizi soğuk, nemli bir bezle silmeyi deneyebilirsiniz.

5. Strese Dikkat

Kedinizin cildinde aşırı yalamadan kaynaklanan tüy dökülmesinin (psikojenik alopesi) psikolojik bir nedeni olabilir - yüksek düzeyde kaygı veya gerginlik. Stres, alt idrar yolu hastalığı dahil olmak üzere daha ciddi durumların riskini artırır. Eviniz içerisinde kedinizin kendini huzurlu ve güvende hissedebileceği yerler sağlamalıdır.

Kedinizin cildi ve tüy yapısı onların sağlığının aynasıdır diyebiliriz dolayısıyla kedilerdeki cilt anormallikleri sağlık sorununun habercisi olabilir. Bu nedenle herhangi bir deri veya tüy anormalliği fark ederseniz, teşhis ve tedavi için sevimli dostunuzu veteriner hekiminize göstermeniz gerekebilir.