Kedilerde Besin Zehirlenmesi Nedir? Neden Olur?

Kedilerde besin zehirlenmesi bazı durumlarda ortaya çıkarak kedi sahiplerini korkutabilir. Böyle bir durumda ilk olarak kedi sahipleri paniğe kapılmamalı ve ne yapması gerektiğini araştırmalıdır. Kedilerde yaşanan bu istenmeyen zehirlenme probleminin ise birkaç farklı sebebi olabilir.

Kedilerde Besin Zehirlenmesi Nedir? Neden Olur?

Kedilerin Besin Zehirlenmesi Yaşama Sebepleri Nelerdir?

Kedilerde zehirlenme durumunun olmasının en yaygın sebebi kedinin yememesi gereken bir maddeyi vücuduna alması olarak bilinir. Kediler kendileri için zararlı nitelik taşıyan maddeleri ayırt edemediği için düşünmeden bu maddeleri yeme eğiliminde bulunabilir. Kediler genel olarak deterjan, böcek ilacı ya da evde bulunan diğer ilaçları yemeleri sonucunda istenmeyen zehirlenme sorunu yaşar. Bu nedenle evinizde bu unsurları kedinizin ulaşamayacağı bir bölgede ve ağzı kapalı bir şekilde konumlandırmanız gerekir.

Eğer kedinizin herhangi bir yabancı madde yediğinden şüpheleniyorsanız da en yakın veterinere gitmenizde büyük bir fayda var. Böylece sahip olduğunuz şüphe hakkında bilgi alabilirsiniz.

Yazı İçeriği

Kediler Zehirlendiği Zaman Ne Yapılır?

Kedi zehirlenme ne yapılır diye düşünen kedi sahiplerine birkaç farklı cevap verilebilir. Eğer kediniz zehirlendiyse vereceği ilk belirtiler kusma ve ishal problemi olur. Bu iki yolla kediler yediği zehirli maddeyi vücudundan atmaya çalışır. Kediniz kusma eğilimi göstermeye başladıysa sakin olmalı ve panik yapmadan kusmasını beklemelisiniz. Aynı zamanda kedinizin kusmuğunu ya da dışkısını inceleyerek de vücuduna aldığı zararlı madde hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Kediler aynı zamanda zehirli bir madde yuttuğu zaman çok fazla su içme eyleminde de bulunur. Eğer kediniz normalden daha sık su içmeye başladıysa uğradığı bu durum karşısında içini temizlemeye çalışıyor olarak düşünebilirsiniz. Bu belirtileri kedinizde gördüğünüz andan itibaren hızlı bir şekilde veterinere gitmelisiniz. Veterineriniz bu konuda en doğru teşhisi kediniz için koyacaktır.

Kedilerin Zehirlenmemesi İçin Ne Yapılır?

Kediler için zehirlenme yaygın olarak görülse de çoğu zaman sahiplerini tedirgin eden bir durum. Kediler genellikle yedikleri zehirli maddeler sonucunda bu durum ile karşı karşıya kalır. Aynı zamanda kedinize verdiğiniz bazı besinler de istenmeyen zehirlenme probleminin yaşanmasını sağlayabilir. Kedinize verdiğiniz çiğ et ya da yumurta, çikolata, alkol ve soğan gibi besin kaynakları zehirlenme sorununu beraberinde getirebilir.

Bu nedenle kedilerinizi bilgi sahibi olmadan ek besinlerle beslememeli, yalnızca mama tüketmelerini sağlamalısınız. Kedilerin mama dışında tükettiği birçok besin zehirlenmelerine yol açabilir. Kedinize uygun mama tercihini yaptıktan sonra yalnızca bu mamalar ile beslenmesini sağlamanız gerekiyor. Belirli zamanlarda ise kedinize yaş mama ve ödül maması vermenizde herhangi bir sakınca görülmüyor.

İlgili Ürünler:

Kedilerde Zehirlenmenin Önüne Geçme

Kedilerde zehirlenme sorununun önüne geçmek son derece kolaydır. Eğer kedinizin zehirlenmesini istemiyorsanız onu yalnızca kedi maması ile beslemeniz gerekir. Kediler kuru mama, yaş mama ve ödül mamaları ile beslenen canlılar olmasının yanı sıra bazı zamanlarda pişmiş olmak şartı ile kedilere tavuk, et ve ciğer de verilebilir. Ancak bu besinleri çiğ vermek kedinizi zehirleyebileceği için bu noktaya dikkat etmeniz gerekir.

Kediniz için tercih edeceğiniz kaliteli mamalar zehirlenme sorununu ortadan kaldırabilir. Aynı zamanda kediniz bu  kaliteli mamalardan ihtiyaç duyduğu besin kaynaklarını ve enerjiyi alacağı için başka bir besin yeme eğiliminde bulunması düşük bir olasılıktır. Ancak kediniz düşük kaliteli bir mama tüketiyor ve doyma hissini tam olarak alamıyor ise başka besinlere yönelebilir. Bu konuda ayrım yapamayan kedinizin ise zararlı besinler tüketmesi son derece normal karşılanır. Kedilerde besin zehirlenmesi ve bu zehirlenmede kaliteli mama tercihinin önemi bu şekilde ifade edilebilir.