Kedilerde Ağız Kokusu (Kronik)

Plak bakterilerinin neden olduğu periodontal hastalık, kedilerde ağız kokusunun en yaygın nedenidir. Ağızdan gelen rahatsız edici kokuyu tanımlamak için kullanılan tıbbi terim ağız kokusudur.

Kedilerde Ağız Kokusu (Kronik)

Kedilerde Ağız Kokusu

Plak bakterilerinin neden olduğu periodontal hastalık, kedilerde ağız kokusunun en yaygın nedenidir. Ağızdan gelen rahatsız edici kokuyu tanımlamak için kullanılan tıbbi terim ağız kokusudur. Bu durumdan herhangi bir sayıda neden sorumlu olabilir, ancak bakterilere bağlı periodontal hastalık en yaygın olanıdır. Ağızdaki bakteriler ayrıca plak ve boşluklarla da ilişkilidir.

Himalayalar ve İranlılar gibi küçük kedi ırkları ve brakisefalik ırklar (kısa burunlu, düz yüzlü özellikleri ile karakterize edilir), kısmen dişlerinin birbirine yakın olması nedeniyle periodontal ve diğer ağız hastalıklarına en yatkın olanlardır.

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

180 Yorum
795.00 TL

Semptomlar ve Tipler

Çoğu durumda, ağızdan yayılan kötü koku dışında başka bir belirti yoktur. Kokunun nedeni bir ağız hastalığıysa, ağzı tırmalamak, yemek yiyememek ( anoreksiya ) ve kan izleri olsun ya da olmasın aşırı salya akması gibi diğer belirtiler belirginleşebilir .

Nedenler

Diabetes mellitus (yaygın olarak şeker diyabeti olarak anılır) gibi metabolik bozukluklar; burun veya burun pasajlarının iltihaplanması ( rinit ) gibi solunum problemleri; sinüs iltihabı ( sinüzit ); ve boğazdan mideye giden ana kanal olan özofagus tüpünün genişlemesi gibi gastrointestinal problemler.

Viral, bakteriyel veya mantar enfeksiyonları vücudun kötü kokular yaymasına neden olabilir. Beslenme sorunları da rol oynayabilir. Örneğin, rahatsız edici yiyecekler yiyen veya koprophaji adı verilen, dışkı veya diğer uygunsuz yiyecekleri yiyen bir davranış sergileyen bir kedi, bununla bağlantılı olarak ağız kokusuna sahip olacaktır. Diğer olasılıklar, farenjit, boğaz veya farinks iltihabı ve bademcik iltihabı, bademcik iltihabıdır. Kanser varlığı veya yabancı bir cismin varlığı da ağız hastalığına ve buna eşlik eden ağız kokusuna neden olabilir.

Halitozun en belirgin nedeni, diş etlerinin ve dişlerin destek dokularının bir enfeksiyonu olan periodontal hastalık gibi bir ağız hastalığıdır. Plak bakterilerinin neden olduğu periodontal hastalık, kedilerde ağız kokusunun en yaygın nedenidir.

İlgili Ürünler:

Teşhis

Ağız kokusunun en olası nedeni olarak periodontal hastalığı değerlendirmek için teşhis prosedürleri, ağzın içinin röntgenlerini ve diş hareketliliği ve sülfür konsantrasyonları gibi özelliklerin incelenmesini içerir.

Tedavi

Halitozun spesifik nedeni bilindiğinde, sorunu çözmek için çeşitli terapiler kullanılabilir. Bazı durumlarda birden çok neden suçlanabilir. Örneğin, kedinizde periodontal hastalık olabileceği gibi ağızda yabancı bir cisim de olabilir. Durumun tedavisi neden(ler)e bağlıdır.

Eğer periodontal hastalık suçlanacaksa, tedavi, dişlerin temizlenmesini ve parlatılmasını veya çevrelerindeki destekleyici kemik ve diş eti dokularının yüzde 50'den fazla kaybına sahip dişlerin çekilmesini içerecektir. Bazı ilaçlar kokuyu azaltmanın yanı sıra diş etlerini ve ağız dokularını enfekte eden bakterileri kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Yaşam ve Yönetim

Kedinizin semptomlarını gözlemlemeye devam etmeniz gerekecek. Evcil hayvanınıza sürekli olarak uygun profesyonel diş bakımı sağlamak ve bunu evde diş bakımı ile desteklemek önemlidir. Günlük diş fırçalama, ilgili ağız kokusuna yol açan plak oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca evcil hayvanınızın çöp gibi kötü kokulu yiyecekleri yemesini de önlemeniz gerekecektir. Tuvalet kutusunun ve bahçenin sık sık temizlenmesi de koprophaji vakalarının önlenmesine yardımcı olacaktır.