Kediler Vegan veya Vejetaryen Olabilir mi?

İnsanlar birçok farklı nedenden dolayı vegan veya vejetaryen beslenmeyi tercih ediyorlar. Ve eğer bitki bazlı yaşam tarzının bir parçasıysanız şunu merak edebilirsiniz: Kediler de vegan veya vejetaryen olabilir mi? Kediler için vegan yiyecek var mı?

Kediler Vegan veya Vejetaryen Olabilir mi?

Kediler Vegan veya Vejetaryen Olabilir mi?

İnsanlar birçok farklı nedenden dolayı vegan veya vejetaryen beslenmeyi tercih ediyorlar. Ve eğer bitki bazlı yaşam tarzının bir parçasıysanız şunu merak edebilirsiniz: Kediler de vegan veya vejetaryen olabilir mi? Kediler için vegan yiyecek var mı?

Vegan ve vejetaryen kedi mamaları ticari olarak mevcut olsa da evcil hayvan ebeveynleri bunları satın almadan önce iki kez düşünmelidir.

Bir Kediyi Vegan Diyetiyle Besleyebilir misiniz?

Vejetaryen beslenme, hayvan eti yemeyi içermez ancak yumurta, süt sütü, süt peyniri ve tereyağı gibi hayvanlardan elde edilen ürünleri içerebilir. Vegan beslenme tamamen bitki bazlıdır ve hiçbir hayvansal ürün içermez.

Kedinizi bitki bazlı bir diyete sokmanız tavsiye edilmez. Besleyici açıdan eksiksiz ve dengeli vejetaryen ve özellikle vegan kedi mamaları yapmak çok zordur. Neden? Kediler zorunlu etoburdur, yani anatomileri ve fizyolojileri ihtiyaç duydukları besinleri bitkilerden değil hayvan dokularından alacak şekilde tasarlanmıştır.

Bu, omnivor olan köpeklerden farklıdır, yani hem hayvan hem de bitki kökenli yiyecekleri yemek üzere tasarlanmışlardır. Kedilerin bağırsak yolu, farklı vücut boyutları dikkate alındığında bile bir köpeğin bağırsak kanalından önemli ölçüde daha kısadır. Bir kedinin bağırsak/vücut uzunluğu oranı yalnızca 4:1 iken köpek dişindeki oran 6:1'dir.

Kedilerin bağırsakları daha kısadır çünkü yemeleri için tasarlanan hayvansal gıdalar lif içermediğinden sindirimi kolay ve hızlıdır. Öte yandan köpekler, bitki bazlı gıdalardan besinleri çıkarabilen daha uzun bir bağırsak yolundan yararlanır. Köpeklerin ayrıca lifli yiyecekleri öğütebilen nispeten düz azı dişleri (ağızlarının arkasında dişler) vardır. Kedilerin azı dişleri keskindir ve et parçalarını kesmek için yapılmıştır.

Ek olarak kedinin pankreası, köpeğe kıyasla daha az amilaz üretir . Amilaz, yalnızca bitkilerde bulunan besinsel nişastaları parçalayan bir enzimdir. Kediler diyetlerinde bir miktar nişastayı işleyebilirler ancak fazlası ishale yol açabilir .

Bunlar kedilerin vejetaryen veya vegan olmamasının nedenlerinden sadece birkaçı. Bunların hiçbiri, bir kedinin asla sebze, meyve veya tahıl yememesi gerektiği anlamına gelmez (aslında kediler için güvenli olan pek çok sebze ve meyve vardır ). Ancak bu, zorunlu etoburlar olarak bir kedinin diyetinin çoğunun hayvan bazlı olması gerektiği anlamına gelir.

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

Vegan Kedi Maması Neden Kötü Bir Fikir?

Bir kedinin proteine ​​ve bazı amino asitlere olan yüksek ihtiyacı, kedilerin neden vegan olmaması gerektiğine dair daha fazla kanıt sağlar.

Yetişkin kedilerin köpeklere kıyasla iki kat daha fazla protein yemesi gerekir . Amerikan Yem Kontrol Yetkilileri Birliği'nin (AAFCO) kuru madde bazında (bir evcil hayvan mamasının içindeki nemin tamamı giderildiğinde içindeki besin maddelerinin yüzdesi anlamına gelir) ham protein için kediler için minimum yetişkin bakımı %26'dır. Köpekler için bu oran yalnızca %18'dir. Bir kedinin protein ihtiyacını vejetaryen beslenmeyle (özellikle yumurta ve süt ürünleri içeriyorsa ) karşılamak mümkün olsa da , bunu katı vegan kedi mamasıyla sağlıklı bir şekilde yapmak zordur.

Proteinin önemi, proteinlerin yapı taşı olan amino asitlere kadar devam eder. Amino asit taurin mükemmel bir örnektir. Köpekler, daha yaygın olarak bulunan diğer amino asitleri taurine dönüştürebilir. Kediler bunu yapamaz, bu nedenle diyetlerinde bol miktarda taurin bulundurmaları gerekir. AAFCO, köpek mamalarında taurin için minimum bir seviye bile belirlemez, ancak kedi mamalarında vardır.

İlgili Ürünler:

Et ve deniz ürünleri taurin açısından yüksek gıdalardır , ancak vegan taurin kaynaklarına ulaşmak zordur. Deniz yosunları bir miktar taurin içerir, ancak et ve deniz ürünlerinde bulunan konsantrasyonun yaklaşık onda biri kadardır.

Vegan ve vejetaryen kedi mamaları söz konusu olduğunda endişe duyulan tek konu protein ve taurin değildir. Esas olarak hayvansal bazlı içeriklerle sağlanan diğer önemli besinler şunlardır:

  • Araşidonik asit (esansiyel bir yağ asidi)
  • A vitamini
  • B1 Vitamini
  • B3 Vitamini
  • B12 vitamini

Kedinizi Vegan Mamayla Beslemenin Riskleri Nelerdir?

Yetersiz formüle edilmiş vejetaryen veya vegan kedi mamaları yiyen kediler, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok farklı sağlık sorunu açısından risk altındadır:

Protein eksikliği büyümenin yavaşlamasına, kas kaybına, zayıf bağışıklık fonksiyonuna ve cilt ve tüy sorunlarına yol açar

Hipertrofik kardiyomiyopatiye (bir tür kalp hastalığı) ve görme bozukluğuna neden olabilen taurin eksikliği

Araşidonik asit eksikliği, büyüme geriliğine, tüy ve cilt sorunlarına ve karaciğer yağlanmasına yol açar

A vitamini eksikliği cilt problemlerine , ağızda yaralara ve gece görüşünün zayıflamasına neden olabilir.

Nörolojik problemlerle ilişkili B1 vitamini eksikliği

B3 Vitamini eksikliği cilt problemlerine, demansa ve ishale yol açar

Büyüme geriliğine, kilo kaybına , ishale, kusmaya ve nörolojik fonksiyon bozukluğuna neden olabilen B12 vitamini eksikliği

Kedinizin beslenmesi ve onu neyle beslemeniz gerektiği konusunda daima veterinerinizle konuşun.