Kediler ve Obsesif Kompulsif Davranışlar

Obsesif kompulsif bozukluğu duymuş olabilirsiniz ancak kedilerin de bu bozukluğun formlarına sahip olabileceğini biliyor muydunuz?

Kediler ve Obsesif Kompulsif Davranışlar

Obsesif kompulsif bozukluğu duymuş olabilirsiniz ancak kedilerin de bu bozukluğun formlarına sahip olabileceğini biliyor muydunuz? Kedilerde obsesif-kompulsif davranışlar, kedinizin obsesif-kompulsif bozukluğu olduğu anlamına gelebilir. Bununla birlikte, davranışlar aslında diğer sağlık veya davranış sorunlarına ikincil olabilir.

Obsesif-Kompulsif Bozukluk Nedir?

Genellikle OKB olarak kısaltılan obsesif-kompulsif bozukluk, bir kedinin görünüşte iyi bir sebep olmadan belirli "ritüellere" girmesine neden olan bir davranış bozukluğudur. Bunlar genellikle pratik bir amaca hizmet etmeyen anormal, tekrarlayıcı ve abartılı davranışlardır.

Kedilerde OKB'nin bilinen belirli bir nedeni yoktur, ancak bazı kedi ırklarında daha yaygın görünmektedir. Kedi OKB'si genetik olabilir, ancak bu belirsizdir.

Kedilerde OKB Belirtileri

OKB'li kediler bir veya daha fazla obsesif-kompulsif davranış sergileyecektir. Bazı kedilerin birkaç anormal davranışı olurken, diğerleri yalnızca bir birincil obsesif-kompulsif davranış gösterecektir.

  • Aşırı bakım, OKB'nin yaygın bir işaretidir. OKB'si olan kediler, tüylerini o kadar yalayabilir veya çiğneyebilir ki, saç dökülmesi belirgin hale gelir.
  • Bazı kediler takıntılı bir şekilde kumaşı emer, yalar veya çiğner. Buna genellikle yün emme denir.
  • Kuyruk kovalama ve/veya kendini yaralama obsesif-kompulsif davranışlar olarak ortaya çıkabilir.
  • Kedilerde sık, tekrarlayan seslendirme OKB'nin diğer bazı potansiyel belirtileridir. Ancak, bu davranışlar bir dizi anlama gelebilir.
  • OKB'li kedilerde Feline Hiperestezi Sendromu görülebilir. Dalgalanan cilt sendromu, seğiren cilt sendromu ve yuvarlanan cilt sendromu olarak da adlandırılan bu durum iyi anlaşılmamıştır. Genellikle sırttaki deriyi "seğirmeyi", dokunma hassasiyetini ve seslendirmeyi içerir.

Tüm bu davranışlar, kediniz için ara sıra normal aktiviteler olarak başlayabilir. Veya davranışlar çevresel veya fiziksel durumlar tarafından tetiklenebilir. Zamanla, davranışlar sabit hale gelebilir ve artık başlamak için harici tetikleyicilere ihtiyaç duymaz. Obsesif kompulsif davranışlar, beyinde ağrı giderici ve zevk veren kimyasallar tarafından güçlendirilebilir. Davranışlar, stresli bir durumdaki bir kedi veya kaygılı bir kedi için bir başa çıkma mekanizması bile olabilir.

Kedilerde OKB Nasıl Teşhis Edilir?

OKB, belirli bir testle teşhis edilemez. Genellikle, davranış şekli OKB'den şüphelenmek için yeterlidir. Bununla birlikte, tanı koymadan önce davranışın diğer nedenlerini dışlamak önemlidir. Kediniz obsesif-kompulsif davranışlar sergiliyorsa, önce veterinerinize görünün.

Kedilerde OKB'yi teşhis etmek için veterinerin öncelikle kedinizin davranışlarının tıbbi nedenlerini ekarte etmesi gerekir. Örneğin, aşırı bakım bir cilt problemiyle ilgili olabilir. Veterineriniz, kedinizin geçmişi ve davranışı hakkında birkaç soru soracaktır. Veterinere kedinizin anormal davranışlar sergilediği bir videoyu göstermek faydalı olabilir. Anormallikleri aramak için fizik muayene yapılacaktır. Veteriner ayrıca, yalnızca muayene ile tespit edilemeyen sorunları ekarte etmek için laboratuvar testi önerebilir.

Tüm testler normale dönerse, veterineriniz yine de kedinizin gerçekten OKB'si olduğuna karar verebilir. Veteriner sizinle tedavi seçeneklerini tartışacaktır. Ciddi durumlarda, veterineriniz sizi bir veteriner davranışçıya yönlendirebilir.

Kedi Obsesif-Kompulsif Bozukluğu Tedavisi

OKB'nin bilinen bir tedavisi yoktur, ancak belirtileri azaltabilecek hatta ortadan kaldırabilecek bazı tedaviler vardır.

Her şeyden önce, obsesif-kompulsif davranışlar sergilediği zaman kedinizi sakinleştirmemek, rahatlatmamak veya ödüllendirmemek için elinizden gelenin en iyisini yapın. Bunu yapmak davranışları güçlendirebilir ve kedinizin bunları daha da fazla yapmasını sağlayabilir. Bunun yerine, kediniz için öngörülebilir bir program tutmaya odaklanın. Sağlam bir günlük rutini takip etmek kedinize güven verebilir ve stresi azaltabilir.

Kedinizin stres düzeyini azaltmaya yardımcı olmak için veterineriniz tarafından besin takviyeleri veya doğal ilaçlar önerilebilir. Bunlar, kedinizin OKB'sinin ciddiyetine bağlı olarak, reçeteli ilaçlarla birlikte veya bunlar olmadan kullanılabilir. Sakinleştirici takviyeler, triptofan, L-Theanine, vitaminler ve otlar içerebilir.

UYARI

Orta ila şiddetli OKB'si olan kediler için genellikle reçeteli ilaçlara ihtiyaç duyulur. Bu ilaçlar, stresi azaltmak ve düzensiz davranışların modelini değiştirmek için beyin kimyasını değiştirir.

Kediniz OKB'den muzdaripse, kedinizin gelişimi hakkında veterinerinizle iletişim halinde olduğunuzdan emin olun. Önce veterinerinizle görüşmeden ilaçları değiştirmeyin veya durdurmayın. Tedavi protokollerinin periyodik olarak ayarlanması gerekebileceğini bilin. Kedinizin davranışında bir değişiklik olursa hemen veterinerinize bildirdiğinizden emin olun.