Kediler Ve Köpekler Nezle Olabilir Mi?

Havalar soğudukça herkes soğuk algınlığına yakalanıyor. Ancak sadece insanlar değil, tüylü dostlarımız da yılın bu zamanlarında hastalanıyor.

Kediler Ve Köpekler Nezle Olabilir Mi?

Kediler Ve Köpekler Nezle Olabilir Mi?

Soğuk algınlığı ve grip mevsimi bir kez daha kapımızda. Havalar soğudukça herkes soğuk algınlığına yakalanıyor. Ancak sadece insanlar değil, tüylü dostlarımız da yılın bu zamanlarında hastalanıyor.

Köpekler ve kediler, soğuk algınlığının kendi versiyonlarına yakalanabilirler. Belirtileri aynı olsa da köpekler ve kediler, farklı solunum yolu virüsleri ve bakterileri nedeniyle hastalanırlar. Hangi patojenlerin ortalıkta dolaştığını ve hasta dostunuza nasıl bakacağınız hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Köpekleri Etkileyen Soğuk Algınlığı Ve Grip Virüsleri

Köpekler, insanları etkileyen soğuk algınlığı ve grip virüslerinden hastalanamazlar. Ancak, köpekler yine de soğuk algınlığına benzer birkaç solunum yolu hastalığına karşı hassastır. Köpek gribi, köpekler arasında en yaygın solunum yolu enfeksiyonlarından biridir. Kirlenmiş yüzeyler ve enfekte bir hayvanla temas yoluyla yayılır.

İnsan soğuk algınlığına benzer şekilde, köpek gribinin belirtileri şunları içerir:

Öksürük

Hapşırma

Burun akıntısı

Tıkanıklık

Göz akması

Uyuşukluk

İştah kaybı

Bir diğer yaygın grip benzeri hastalık ise köpek kulübesi öksürüğü olarak da bilinen trakeobronşittir. Köpek kulübesi öksürüğü, adenovirüs tip-2, parainfluenza virüsü, köpek koronavirüsü ve Bordetella bronchiseptica dahil olmak üzere çeşitli virüs ve bakteri türlerinden kaynaklanabilir. Adından da anlaşılacağı gibi, bu solunum yolu hastalığının simgesi, yüksek ses çıkaran inatçı bir öksürüktür. Virüsler ve bakteriler, genellikle köpek kulübelerinde, barınaklarda ve diğer kapalı alanlarda bulaştığı için köpek kulübesi öksürüğü olarak adlandırılır.

Kedileri Etkileyen Soğuk Algınlığı Ve Grip Virüsleri

Köpekler ve kediler, aynı solunum yolu virüslerinden hastalanamazlar. Kediler, benzer soğuk algınlığı semptomları yaşayabilir ancak bu semptomlara neden olan virüsler tamamen farklıdır.

Örneğin, feline herpesvirus (FHV) birçok kedi soğuk algınlığının yaygın bir nedenidir. Üst solunum yollarını etkilediğinden FHV, enfekte bir kedinin tükürüğü, mukozası veya göz akıntısı ile doğrudan temas yoluyla bulaşır. FHV'li kediler, insan soğuk algınlığı ile ilişkili semptomların aynısını yaşarlar.

Kediler ayrıca feline calicivirus'e yakalanarak grip benzeri semptomlar geliştirebilir. Öksürme, hapşırma ve göz akıntısına ek olarak, kedi kalisivirüsü olan kedilerde sıklıkla dilde, diş etlerinde, sert damakta, dudaklarda veya burunda ağrılı ülserler gelişir. Diğer solunum yolu enfeksiyonlarında olduğu gibi, kedi calicivirüsü de kirlenmiş yüzeyler ve öksürme veya hapşırma sonucu havaya karışan su damlacıkları yoluyla yayılır.

Evcil Hayvanınızın Soğuk Algınlığını Evde Nasıl Tedavi Edebilirsiniz?

Köpek ve kedi soğuk algınlıkları, genellikle bir ila üç hafta içinde düzelme eğilimindedir. Bununla birlikte, bir evcil hayvan ebeveyni soğuk algınlığı semptomlarını fark eder etmez veterinerlerine danışmalıdır. Hastalığın daha ciddi bir şey olmadığından emin olmak için bir veterinerin teşhisi gereklidir. Ayrıca, veterineriniz enfeksiyonu temizlemeye yardımcı olacak ilaçlar reçete edebilir.

Veterinerinizin rehberliğine ek olarak, hasta köpeğinize veya kedinize bakmak için evde atabileceğiniz birçok adım vardır. İşte evcil hayvanınızın soğuk algınlığı semptomlarını hafifletmenin bazı kolay yolları:

Solunum yollarını temizleyin: Tıpkı insanlar gibi, tüylü dostlarımız da hastalandıklarında genellikle burun tıkanıklığı veya burun akıntısı yaşarlar. Burun kanallarındaki mukozayı temizleyerek hasta evcil hayvanınızın daha kolay nefes almasına yardımcı olun. Bunu başarmanın en etkili yolu bir ampul şırınga kullanmaktır. Evcil hayvanınız direnirse, bunun yerine burnunu temiz, nemli bir bezle silin.

Nemli bir yaşam alanı oluşturun: Evcil hayvanınızın burnu akıyorsa muhtemelen bir miktar tıkanıklık da yaşıyordur. Nem, sinüsleri açmanın anahtarıdır. Yatağının veya en sevdiği battaniyenin yanına bir hava nemlendirici yerleştirin. Alternatif olarak, sıcak, buharlı bir duş alabilir ve evcil hayvanınızın banyoda takılmasına izin verebilirsiniz ama onları doğrudan kaynar sıcak suyun içine koymayın!

Evcil hayvanınızın susuz kalmamasına yardımcı olun: Hastalıktan iyileşen evcil hayvanların bol miktarda sıvı içmesi gerekir. Hasta evcil hayvanınızın uyuduğu yerin yanına bir su kabı koyarak susuz kalmamasını teşvik edin. Su içmek istemiyorlarsa biraz tavuk, et veya kemik suyu ısıtmayı deneyin. Isı, et suyunun aromasını açığa çıkarır ve evcil hayvanınızı içmeye ikna edebilir. Kuru mamalarına biraz ılık su da karıştırabilirsiniz.

Bol bol dinlenmelerini sağlayın: Evcil hayvanlar soğuk algınlığından kurtulurken dinlenmeye ihtiyaç duyarlar. Hasta evcil hayvanlar genellikle normalden daha fazla uyurlar çünkü enerji tasarrufu vücudun hastalıkla savaşmasına yardımcı olur. Soğuk algınlığı olan kedilerin birkaç gün evin içinde oyuncaklarının peşinden koşmaması gerekebilir. Hasta bir yavru köpeğiniz varsa günlük yürüyüşlerini daha yavaş bir tempoda yapın.

Bağışıklıklarını güçlendirin: Evcil hayvanlarınıza antioksidanlar veya şifalı mantarlar gibi bağışıklığı güçlendirici takviyeler vermek, soğuk algınlığı veya griple savaşırken bağışıklık sistemlerini güçlendirebilir. Hastalıkları geçtikten sonra, bağışıklık takviyelerini uygulamaya devam etmek, ileride hastalanmalarını önlemeye yardımcı olabilir.

Hiçbir hayvan sahibi, evcil hayvanının soğuk algınlığı nedeniyle acı çektiğini görmek istemez. Hızlı hareket ederek profesyonel bir teşhis alabilir ve evcil hayvanınızın semptomlarını hemen tedavi etmeye başlayabilirsiniz. Bu ev tedavilerini uyguladığınızda, tüylü dostunuz kısa sürede kendini daha iyi hissedecektir!