Kediler ve Köpekler Neden Kusar?

Kediler ve köpekler, çeşitli nedenlerle kusabilirler. Kusma, sindirim sistemindeki bir sorunun veya vücuttaki bir rahatsızlığın bir belirtisi olabilir.

Kediler ve Köpekler Neden Kusar?

Kediler ve Köpekler Neden Kusar?

Kediler ve köpekler, çeşitli nedenlerle kusabilirler. Kusma, sindirim sistemindeki bir sorunun veya vücuttaki bir rahatsızlığın bir belirtisi olabilir. İşte kusmanın yaygın nedenlerinden bazıları:

Hızlı yeme: Kediler ve köpekler, yiyeceklerini hızlı bir şekilde yediklerinde sindirim sistemleri tam olarak hazırlanamaz ve bu kusmaya neden olabilir.

Yiyecek değişikliği: Hayvanların diyetlerinde ani bir değişiklik yapılması, sindirim sistemlerini etkileyebilir ve kusmaya neden olabilir. Yeni bir yiyeceğe geçiş yaparken yavaş ve kademeli bir geçiş yapmak önemlidir.

Yabancı cisimler: Kediler ve köpekler bazen yiyeceklerle birlikte yabancı cisimler yutarlar. Örneğin, oyuncak parçaları veya kedi tüyleri gibi. Bu yabancı cisimler, mideyi tahriş eder ve kusmaya yol açabilir.

Tüy yumağı: Özellikle uzun tüylü kediler, tüy yalama sırasında tüy yutabilirler. Yutulan tüyler midede birikerek tüy yumağı oluşturur ve kusmaya yol açabilir.

İlaçlar veya zehirli maddeler: Kediler veya köpekler, yanlışlıkla ilaçlar, bitki zehirleri veya temizlik maddeleri gibi zehirli maddeleri yutabilirler. Bu durum, ciddi bir sağlık sorunu oluşturabilir ve kusmaya neden olabilir.

Sindirim sistemi rahatsızlıkları: Kedilerde ve köpeklerde sindirim sistemi rahatsızlıkları, örneğin gastrit, ülser veya irritabl bağırsak sendromu gibi durumlar kusmaya neden olabilir.

Enfeksiyonlar veya parazitler: Bağırsak enfeksiyonları veya iç parazitler (örneğin kurtlar), kusmanın bir belirtisi olabilir.

Stres veya anksiyete: Kediler ve köpekler, stresli veya endişeli olduklarında kusma gibi sindirim sorunları yaşayabilirler.

Kusmanın nedeni belirlenip kusmaya neden olan etmenin uzaklaştırılması sağlandıktan sonra hayvanın bol su içmesi sağlanmalıdır. Bu durum hem toksik maddelerin vücuttan atılması hem de midenin yıkanması için gereklidir. Daha sonraki beslenme periyodunda pişmiş nişasta kaynakları (patates gibi) veya lif kaynaklarının sunulması mideyi yatıştıracaktır. Ayrıca probiyotik etkili olacağı için yoğurt veya diğer probiyotik ürünlerden tüketilmesi mide bağırsak sağlığına destek olacaktır. Özellikle enfeksiyöz (bulaşıcı) etmenlere bağlı şekillenen kusmalarda vücut ısısında artış, titreme ve diyare (ishal) görülebilir.

Eğer kediniz veya köpeğiniz sık sık veya sürekli olarak kusuyorsa veya kusmanın diğer belirtileri (örneğin iştah kaybı, halsizlik, kanlı kusma) varsa bir veteriner hekime danışmanız önemlidir. Veteriner, kusmanın altında yatan nedeni teşhis edebilir ve uygun tedaviyi önerebilir.