Kediler Probiyotik Almalı mı?

Probiyotikler, yalnızca güvenli olmakla kalmaz aynı zamanda çoğu kedi için şiddetle tavsiye edilir.

Kediler Probiyotik Almalı mı?

Kediler Probiyotik Almalı Mı?

Probiyotikler, insanlar arasında sağlıklı sindirimi artırma yetenekleri nedeniyle uzun zamandır övülmektedir. Sağlığa faydalarını kendileri de deneyimledikten sonra, evcil hayvan ebeveynleri probiyotiklerin kedi dostlarının da sindirim rahatsızlıklarını hafifletip hafifletemeyeceğini merak etmeye başladılar. Kediler, kusma ve kabızlığa yabancı değildir ve evcil hayvan ebeveynlerinin yardım etmek istemesi çok doğaldır.

İyi haber şu ki kediler, günlük probiyotik takviyesi almaktan büyük fayda sağlayabilir. Kediler için probiyotiklerin birçok faydasını ve bunları kedinizin diyetine nasıl ekleyeceğinizi düşünün.

Probiyotikler Nedir?

Probiyotikler, bağırsak sağlığını destekleyen canlı, faydalı bakterilerdir. Bu aktif kültürler genellikle fermente gıdalarda ve takviye formlarında bulunur ve bir doz, milyarlarca iyi bakteri sağlayabilir. Probiyotikler, kedinizin bağırsak mikrobiyomunu (gastrointestinal sistem içinde hem iyi hem de kötü bakterilerden oluşan hassas bir ekosistem) dengeler.

Kedinize probiyotik vermeden önce probiyotikler ve prebiyotikler arasındaki farkı bilmek önemlidir. Probiyotikler, canlı bakteriler iken prebiyotikler, iyi bakterilerin büyümesine yardımcı olan besinlerdir. Prebiyotikler, genellikle meyve ve sebzelerde bulunan lif kaynaklarından oluşur ancak bunları takviyelerden de alabilirsiniz.

Kediler İçin Probiyotiklerin Faydaları

Probiyotikler, kediler için birçok sağlık yararı sunar. Temel amaçları, gastrointestinal sisteme iyi bakteriler ekleyerek sağlıklı bir sindirim sistemini teşvik etmektir. Düzenli olarak tüketildiğinde probiyotikler kusma, kabızlık, ishal, gaz ve iştahsızlık gibi sindirim bozukluğu belirtilerini hafifletebilir.

Her kedi probiyotiklerden faydalanabilir ancak bu takviyeler özellikle sindirim bozukluklarının tedavisinde faydalıdır. İnflamatuar bağırsak hastalığı (İBH), yetişkin kediler arasında çok yaygın hale gelen bir sindirim bozukluğu türüdür. İBH, iltihap hücreleri bağırsak duvarlarına hücum ettiğinde ortaya çıkar, bu da bağırsak zarını tahriş eder ve besinlerin emilimini engeller. Probiyotikler, bağırsağın pH dengesini yeniden sağlar ve bağırsaklar boyunca iltihaplanmayı azaltır.

Veteriner, kediniz için antibiyotik reçete ettiğinde probiyotikler daha da önemli hale gelir. Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyonları temizlemek için harikadır ancak kedinizin bağırsağındaki iyi bakterilerin çoğunu da yok ederler. Sağlıklı bakterilerin yokluğu, antibiyotik tedavisi sırasında kusma ve ishale yol açabilir. Sindirim sorunlarını azaltmak için kedinizi reçeteli ilaçlarıyla birlikte probiyotiklerle besleyin. Ayrıca, iyi bakterilerin tekrar büyümesi biraz zaman alacağından tedavi bittikten birkaç hafta sonra probiyotik vermek de idealdir.

Probiyotikler, kedinizin bağışıklık sistemini de güçlendirebilir. Sindirim ve bağışıklık sağlığı, birbiriyle yakından bağlantılıdır çünkü birçok bağışıklık hücresi türü gastrointestinal sistemde yaşar. Sindirim iyileştiğinde bağışıklık sistemi de iyileşir. İyi bakteriler, enfeksiyonlara neden olan patojenlerle savaşmak için gereklidir, bu nedenle sağlıklı bir sindirim sistemi kedinizin sık sık hastalanmayacağı anlamına gelir.

Ek olarak, birçok evcil hayvan ebeveyninin fark etmediği şey, probiyotiklerin stres zamanlarında kedilere yardımcı olabileceğidir. Yeni bir aile üyesi, eve gelen misafirler veya yabancı bir yerde geceyi geçirme gibi birçok çevresel faktör stresi tetikleyebilir. Stresli bir kedi, sindirim bozukluğu yaşayabilir, işte bu noktada probiyotikler işe yarar. Stresli bir olaydan önce kedinize probiyotik vererek değişimle başa çıkmasına ve sindirim sağlığını kontrol altında tutmasına yardımcı olun.

Aranacak Probiyotik Türleri

Evcil hayvan ebeveynleri, satın aldıkları probiyotik türlerinin kediler için güvenli olduğundan emin olmalıdır. Onları insan probiyotikleri ile beslemeyin, çünkü kedilerin bağırsak mikrobiyomu bizimkinden çok farklıdır. Veterinerinizden kedilerde kullanım için onaylanmış kapsül veya toz formunda probiyotikler önermesini isteyin. Kediniz, takviye almayı reddediyorsa probiyotik açısından zengin mamalar ve ödül mamaları da satın alabilirsiniz.

Probiyotik takviyeleri, kedinizin bağırsak sağlığını destekleyebilecek bir dizi bakteri türü sunar. Farklı türler farklı faydalar sağlar, bu nedenle veterinerinize kedinizin özel ihtiyaçları için hangi probiyotiklerin en iyisi olduğunu sorun. Probiyotiklerin çoğu Bifidobacterium veya Enterococcus ailesinden bakteriler içerir. Bifidobakteriler, ince bağırsakta yaşar ve besin emilimine yardımcı olur. Enterokoklar ise kolonda yaşar ve burada sağlıklı dışkı oluşumuna yardımcı olurlar.

Veterineriniz belirli bir durumu tedavi etmediği sürece bakteri türü çeşitlilikten daha az önemlidir. Ne kadar çok bakteri türü mevcutsa kedinizin bağırsakları o kadar sağlıklı olacaktır. Ayrıca yüksek koloni oluşturan birimlere (CFU) sahip probiyotikler aramalısınız. CFU'lar milyarlarla ölçülür ve takviyenin içinde kaç tane canlı mikroorganizma olduğunu gösterir.

Probiyotikler, yalnızca güvenli olmakla kalmaz aynı zamanda çoğu kedi için şiddetle tavsiye edilir. Sadece güvende olmak için probiyotik eklemeden önce veterinerinize danışın. Tüm besin takviyeleri gibi probiyotikler de tıbbi geçmişlerine bağlı olarak bazı kediler için uygun olmayabilir. Yine de probiyotiklerin sağlıklı bir bağırsak için gerekli bir besin olduğu gerçeği değişmez.