Kediler Neden Yüksek Protein Diyetine İhtiyaç Duyar?

Vahşi doğadaki akrabaları gibi, ev kedileri de zorunlu etoburdur, yani hayatta kalmak için et yemeleri gerekir.

Kediler Neden Yüksek Protein Diyetine İhtiyaç Duyar?

Vahşi doğadaki akrabaları gibi, ev kedileri de zorunlu etoburdur, yani hayatta kalmak için et yemeleri gerekir. Et, kedinin sağlığı için kritik olan protein açısından yüksektir. Tek başına et yemese de protein, diyet ihtiyaçlarının çoğunun temelidir.

Proteinin Önemi

Protein, vücudun doku ve organlarının yanı sıra cilt, saç, kan, kas ve tendonların yapı taşlarını oluşturur. Ayrıca metabolizmayı düzenlemek ve dokuyu onarmak ve büyütmek için gerekli olan amino asitlerden oluşur. Kediler amino asitleri emer ve bunları yeni proteinler oluşturmak veya diğer vücut süreçleri için enerji sağlamak için kullanır. Bazı amino asitler eksik veya yetersizse kedinin vücudu gerektiği kadar verimli çalışmıyor demektir. Örneğin, taurin proteinde kritik bir amino asittir. Diyetlerinde yeterli miktarda taurin bulunmayan kedilerin körlük ve kalp problemleri gibi ciddi sağlık sorunları olabilir.

Kedilerde Protein

Herkesin proteine ​​ihtiyacı olmasına rağmen, kedilerin protein ihtiyacı, köpekler de dahil olmak üzere birçok memeliden daha yüksektir. Bir kedinin metabolizması amino asitleri daha yüksek oranda parçalar, bu da normal diyetinde daha fazla protein gerektirdiği anlamına gelir. Diğer hayvanların vücutları protein parçalanma oranlarını ayarlayabilir ama kediler yapamaz. Düşük proteinli bir diyeti varsa, vücudunun metabolizması yine de daha yüksek bir protein diyetine yanıt verecektir.

Protein Kaynakları

Ticari olarak hazırlanmış birçok kedi maması, diyette protein sağlamak için tahıllar ve sebzeler gibi bitki bazlı kaynaklara güvenir. Ancak kediler, bitkilerden elde edilen proteinleri hayvansal proteinler kadar etkili bir şekilde işlemezler. Kedi mamalarında "yüksek kaliteli" proteinden bahsetmek giderek yaygınlaşıyor. Bu, yiyeceğin organik olduğu veya egzotik etler kullandığı anlamına gelmez, bunun yerine hayvansal bir protein kaynağı olduğu anlamına gelir. Et bazlı olma eğiliminde olan konserve yiyecekler, yüksek kaliteli protein olarak kabul edilir. Birçok kuru gıda, gıdadaki proteinin çoğunu oluşturmak için genellikle bitki bazlı kaynaklara güvendikleri için değildir. Öncelikli olarak bitki bazlı protein kaynakları içeren mamalarda, kedilerin özel beslenme ihtiyaçlarını karşıladığından emin olmak için mamaya kimyasal olarak türetilmiş bir taurin takviyesi eklenir.

Değişen Protein İhtiyaçları

Kedinizin kaç yaşında olduğu, ne kadar proteine ​​ihtiyacı olduğunu belirleyecektir. Emziren anneler ve yavru kediler, yavru kedilerin düzgün ve sağlıklı gelişimini sağlamaya yardımcı olmak için daha yüksek miktarda proteine ​​ihtiyaç duyar. Kedilerin yaşlandıkça bol miktarda protein almaya devam etmeleri de önemlidir. Yaşlı kediler için enerji gereksinimlerini keskin bir şekilde artıyor ve kalori alımları artırılmazsa, kısmen kas kütlesini kaybettikleri için kilo vermeye başlamaktadırlar. Yaşlı bir kedinin diyetinin en az yüzde 50'sinin proteinden oluşması gerekmektedir.

Kediniz için Doğru Mama Seçimi

Kedinizi neyle besleyeceğinizi düşünüyorsanız, kuru mama ve konserve mamadaki protein yüzdeleri sizi şaşırtmasın. Kuru gıda daha yüksek oranda protein içerebilir, ancak ağırlık bazında olduğu için elmaları portakallarla karşılaştırmak gibidir. Islak yiyecekler genellikle kuru yiyeceklere göre daha fazla protein içerir. Ayrıca, protein kaynağına bakın. Kuru mama çok fazla tahıl ve soya içeriyorsa, kediniz proteininin çoğunun tercih edilen yüksek kaliteli hayvansal kaynaklı kaynaklar yerine bitki bazlı protein kaynaklarından geleceği iyi bir bahistir. Kedinizin yeterli protein almadığından endişeleniyorsanız, uygun kaynaklardan doğru protein dengesini aldığından emin olmak için özel ihtiyaçları hakkında veterinerinizle konuşabilirsiniz.


Ayrıca sitemizden CatPlus ürünlerini inceleyebilirsiniz