Kediler Neden Sürekli Miyavlar?

Kediler yavruluktan yetişkinliğe evrildikçe değişkenlik gösterebilir. Yavru kediler acıktıklarında, üşüdüklerinde ya da korktuklarında annelerine miyavlar;

Kediler Neden Sürekli Miyavlar?

Kediler yavruluktan yetişkinliğe evrildikçe değişkenlik gösterebilir. Yavru kediler acıktıklarında, üşüdüklerinde ya da korktuklarında annelerine miyavlar; ancak yetişkin kediler büyüdükçe tıslama ve homurdanma gibi farklı vokalizasyon şekillerini de işin içine katarak birbirleriyle iletişim kurmaya başlarlar. Miyavlama ise sadece ve sadece insanlara karşı kullanılır.

Miyavlama miktarı kedinin cinsine göre değişkenlik gösterebilir. Bazı kediler sadece kendi seslerini duymaktan hoşlandıkları için miyavlayabilirken bazıları sahipleri ile iletişim kurmaktan ve onlara bir şey anlatmaktan keyif alırlar. Eğer kediniz normal sınırların dışında kalacak şekilde konuşkansa, alabileceğiniz önlemler yok değil.

Kedilerin Sürekli Miyavlama Nedenleri

İlgi: Kediler yalnız kalmayı seven hayvanlar olarak bilinselerde aslında bu durumdan o kadar da hoşlanmazlar. Kediler çoğunlukla aşırı miyavlama kozlarını oyun başlatmak, sevilmek ya da sizin onlarla konuşmaya başlamanızı sağlamak için kullanırlar. Eğer ilgi çekmeye çalışan miyavlamaları azaltmak istiyorsanız bu miyavlamalar gerçekleşmeye başladığında tepki vermeyi bırakmalısınız. Eğer kedinize sadece sakin ve sessiz olduğu anlarda ilgi gösterirseniz onu bir nebze bunu yapmama konusunda eğitebilirsiniz. Siz onu severken yine miyavlamaya başlarsa ondan ayrılmalı ve ilgili kesmelisiniz. Tabii ki bu, evcil hayvanınızı tamamen görmezden gelmeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Kediniz ne kadar yorulursa, o kadar sessizleşir.

Sizi Karşılıyor: Pek çok kedi sahipleri eve geldiği zaman miyavlar. Bazıları ev içerisinde sahipleriyle denk geldiklerinde bile bunu yapabilir. Maalesef bu alışkanlığı kırmak biraz zor; o yüzden bu miyavlama türü ile barışmanızda ve kedinizin sizi görmeye mutlu olduğuna inanmanızda fayda var.

Kızışma Dönemi: Eğer kedinizi henüz kısırlaştırmadıysanız özellikle bahar dönemlerinde onun miyavlamalarına alışmanız gerekecek. Bu sorunun tek çözümü maalesef kedinizi kısırlaştırmaktan geçiyor.

Stres: Eve gelen yeni bir bebek ya da yeni bir evcil hayvan, ev taşıması, hastalık ya da sevilen birinin kaybı, kedinizde strese yol açabilecek faktörlerden sadece birkaç tanesi. Stres yüzünden miyavlamayı durdurabilmek için öncesinde kedinizi strese sokan temel faktörü tespit etmeniz ve o faktörü ortadan kaldırma çabasına girmeniz gerekiyor.

Mama İstiyor: Bazı kediler, biri mutfağa girdiği anda miyavlamaya başlar ve onlara da oradan tabiri caizse “ekmek çıkmasını” umar. Bununla birlikte pek çok kedi mama vakti geldiği zaman çok yüksek sesli bir hal almaya başlar. Eğer sorununuz buysa kedinize ağladığı zamanlarda mama vermemeniz gerekiyor. Mamasını koymak için öncesinde sessizleşmesini bekleyin ve miyavladığı zamanlarda ona ödül maması vermeyin. Eğer bu da işe yaramazsa sadece belirli zamanlarda mama veren, otomatik mama kaplarından edinebilirsiniz. En azından ondan sonra kediniz size değil, mama kabına miyavlayacaktır!

Hastalık: Eğer kediniz durmaksızın miyavlıyor ve karnını doyurduğunuz, suyunu içirdiğiniz, ilgi gösterdiğiniz halde bu miyavlama kesilmiyorsa bu bir ağrının veya acının belirtisi olabilir. Bu gibi durumlarda ilk adresiniz veterineriniz olmalı. Pek çok farklı hastalık kedinizin susuzluk, açlık veya ağrı hissetmesine yol açabilir. Farklı yaşlardan kedilerin hayatlarının herhangi bir anında tiroit ya da böbrek rahatsızlığı ile karşı karşıya kalması muhtemel; ve bu rahatsızlıkların en belirgin yan etkisi aşırı miyavlama.