Kediler Neden Kusar?

Kedilerde kusma, çok sık görülen bir durumdur.

Kediler Neden Kusar?

Kediler Neden Kusar?

Kedilerde kusma, çok sık görülen bir durumdur. Kediler, çok fazla yalanırlar ve bu nedenle çok fazla tüy yutarlar. Yutulan tüyleri de çıkarma isteği duydukları için bunu kusarak yaparlar. Tüyleri çıkarmasını kolaylaştırmak için sağlık bakım ürünleri tercih edilebilir. Yine de kediniz sık sık kusuyorsa bunu gözlemlemeli ve gerekirse de veteriner hekime göstermelisiniz. Sık sık olan bu kusmalar, kedinizin başka bir hastalığı olduğunun belirtisi olabilir.

Pek çok sebepten dolayı kusan kedilerin en sık rastlanan nedeni, yediği yiyecekler nedeniyle olan kusmalardır. Özellikle yedikleri bozuk yiyecekler, otlar ve yediği besinden dolayı alerji olmasına bağlı kusmalar olabilmektedir. Doğrudan bir nedeni olmamakla beraber yedikleri mama ve konserveler de kedileri kusturabilir.

Diğer bir kusma nedeni ise karın tümörleri, karaciğer iltihapları ve pankreas iltihaplanmasıdır. Kullandığı bazı ilaçlar ve mide zehirlenmesi nedeniyle de kusabilirler. En tehlikeli olanlar da bu zehirlenmeler sonucunda gerçekleşen kusmalardır.

Kedilerde olan kabızlık, yabancı cisim yutma, bağırsak durumları kedilerin kusmasına neden olan bir diğer sebeplerdir. Bunlarla birlikte hormonal ve metabolik hastalıklar, diyabet ve stres durumları kedileri sık sık kusmaya iten durumlardır.

Kedilerin Kusma Şekilleri

Kedilerin kusma şekilleri onların ne yüzünden kustuğunu da bizlere belli eden durumlardır.

  • Kedilerde Akut Kusma: Kedilerin tüy yutması durumunda ortaya çıkan kusmalardır. Kedilerde görülen normal bir kusmadır. Tüy yutmasına bağlı olarak kusan kedinize bir iki saat mama vermeyerek midesini biraz rahatlatmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kedilerde Aralıklı Kusma: Aralıklı aralıklı kusma şekli görüyorsanız kedinizde en tehlikeli olan kusma biçimi ile karşı karşıyasınız demektir. Bu kusma şeklinin nedeni tümörler, yiyecek kaynaklı alerjiler ve metabolik hastalıklardır. En kısa sürede veteriner hekime gözükmelidir.
  • Kedilerde Kan Kusma: Kediniz kan kusmaya başladıysa çok ciddi bir sağlık problemi var demektir. Mide de ya da bağırsaklarda ülser, iç kanama gibi nedenlerden dolayı kusuyor olabilir. Hiç vakit kaybetmeden direkt acil müdahale gerektiren bir durumdur.

Kediler Neden Kusar?

İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de kusma durumu görülebilir. Kedilerde kusma görülmesi oldukça normal bir olaydır. Bir kedi, kendisini temizlemek için yalandığında yuttuğu tüyleri çıkartmak için kusabilir. Ancak kedilerde kusma durumunun normal olup olmadığını anlamak için kedinizi yakından takip etmeniz gerekmektedir. Kediniz sürekli olarak kusuyorsa ve bu durum normal değilse üzerine düşülmesi gerekir.

Kedilerde Kusma Türleri

  1. Akut Kusma: Kediler, zaman zaman tüy yumağı kusabilir. Bu durum oldukça normal ve olağandır. Ancak bu kusma durumunun sağlıklı olarak gerçekleşmesi için mide maltı, bu etkilerin vücuttan atılmasını sağlar. Bu duruma akut kusması adı verilir.
  2. Aralıklı Kusma: Eğer kediniz aralıklı olarak kusuyorsa durum daha ciddi olabilir. Tümör, ülser gibi ciddi hastalıklar sonucunda kedilerde aralıklı kusma görülebilir. Bunun haricinde bir yiyeceğe alerjisi olduğu için aralıklı olarak kusabilir. Eğer kediniz 3-4 gün boyunca aralıklı olarak kusmaya devam ederse en kısa sürede veterinerinize başvurmanız gerekecektir.
  3. Kan Kusma: Kedilerin kusmasının içerisinde kan bulunuyorsa ince bağırsak ülseri, tümör, yabancı madde alınması, zehirlenme gibi durumlar söz konusu olabilir. Eğer kanlı kusma görürseniz doğrudan veterinerinize danışmanız en doğru karar olacaktır.
  4. Projektil Kusma: Eğer kedinizin tükettiği bir yiyecek midesini rahatsız ettiyse projektil kusma yaşanabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında veterinere gidilmelidir.

Kusma Sebepleri

Tüy Yumakları: Kedilerde kusmanın en temel sebebi tüy toplarıdır. Kediler, kendilerini temizlemek için yalandıklarında vücutlarındaki tüyler ağzına girer. Kedilerde tükürme fonksiyonu olmadığı için bu tüyler karnında birikir.

Hızlı Yemek Tüketimi: Kedilerde kusma durumuna yol açan önemli detaylardan bir tanesi de hızlı yemek tüketilmesidir. Bazı kediler, olması gerekenden çok daha hızlı yemek yemektedir. Buna bağlı olarak da kusabilir.

Mama Değişimi: Kedinizin mamasını sürekli olarak değiştiriyorsanız midesinde sorunlar ortaya çıkabilir. Aynı şekilde kuru mamadan yaş mamaya geçmek de kusmaya yol açabilir. Böyle bir durumda eski mamasına dönerek kusma durumu incelenmelidir.

Yabancı Besin Tüketimi: Eğer kediniz siz farkında olmadan yabancı bir besin veya alerjik reaksiyon gösterecek bir madde tükettiyse kusma görülebilir.

Kedi Parazitleri: Kedilerde kusmaya yol açan bir diğer unsur ise kedinizin sindirim sisteminde yer alan parazitlerdir. Eğer kediniz kusuyorsa ve dışkısında parazit/solucan görüyorsanız muhtemelen kusmasının sebebi budur.

Mide Tıkanması: Bazen kediler yabancı cisimler yutabilir. Örneğin kağıt, plastik veya herhangi bir yabancı madde yuttuklarında sindirim sistemi doğru çalışmayacaktır. Bunun sonucunda da kusma görülebilir.

Hormonal Sorunlar: Kedilerde kusmanın diğer bir durumu ise hormonal ve metobolik hastalıklardır. Bunlar; tiroit bezlerinin fazla çalışması, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, diyabet ve stres durumlardır.

Enfeksiyonel Hastalıklar: Eğer kedinizde enfeksiyon hastalıkları, bağırsak düğümlenmesi ve kabızlık gibi durumlar yaşanıyorsa kusma durumu görülebilir.

Psikolojik Durumlar: Kediler psikolojik olarak zor bir durumun içerisine dahil olduğunda kusma eylemi görülebilir. Fobiler, endişe, kaygı, hormonal sorunlar, kedinizin kusmasına sebep olabilir.