Kediler Neden Kum Yer?

​​​​​​​Kediler, çeşitli nedenlerle kum ve diğer istenmeyen malzemeleri yiyebilir.

Kediler Neden Kum Yer?

Kediler, çeşitli nedenlerle kum ve diğer istenmeyen malzemeleri yiyebilir. Bu davranışa pika, yani gıda dışı maddelerin yenmesi denir.

Pika'nın çeşitli nedenleri vardır ve annenin yavrularını terk etmesinden kaynaklanabilir ve bu da kendini emzirme davranışında gösterebilir. Pikalı kediler her tür malzemeyi hedefleyebilir: plastik, kumaş, ip, kağıt, kir ve hatta kum.

Bazı pika türleri, plastik poşetleri yalamak gibi nispeten zararsız veya rahatsız edici olabilir, ancak gıda dışı maddeleri yemek bağırsak tıkanmalarına neden olabilir. Ayrıca bir hastalık belirtisi olabilir.

Kediler Neden Kum Yiyor?

Kediniz veya yavru kediniz kum yiyorsa, bu bir sağlık veya davranış sorunu olabilir. Bir sağlık sorunu olduğundan şüpheleniyorsanız, özellikle davranış aniden ortaya çıkarsa, kedinizi hemen veterinere getirmelisiniz.

Bazı kedi yavruları, sırf meraktan kum yiyebilir ve yakın izleme ile davranışlarının dışında büyüyecektir.

Anemi

Kum yemek, kedinizin hasta olduğunun bir işareti olabilir ve özellikle anemi, etkilenen bir kedinin bu işareti sergileyebileceği bir durumdur. Anemi, kırmızı kan hücreleri ve hemoglobin eksikliği olduğunda ortaya çıkar. Kedi sahipleri soluk, beyaz veya mavimsi diş etlerini kontrol etmelidir. Anemi, demir, eser mineraller, vitaminler veya esansiyel yağ asitlerinde bir eksikliği gösterebilir.

Ek olarak, kediniz kum yiyorsa, bu aynı zamanda lösemi (kendi başına kansızlığa neden olur) veya böbrek hastalığı belirtisi olabilir .

Veteriner hekiminiz, tam kan sayımı (CBC) ve idrar tahlili de dahil olmak üzere standart bir muayene yapacaktır. Kan sayımı, kedinin gerçekten anemisi olup olmadığını belirleyecek ve idrar tahlili, idrarın konsantrasyon seviyesini ortaya çıkaracaktır; Çok seyreltik idrar böbrek hastalığının bir göstergesidir. Kediniz bir tıkanıklık belirtisi gösteriyorsa, veterineriniz radyografi veya MRI çekecektir.

Beslenme Eksiklikleri

Kediniz mamasından yeterli besin almıyorsa kum yiyor olabilir. A Vitamini, Vitamin B1 (Tiamin), L-Karnitin, Magnezyum, Piruvat Kinaz, Sodyum ve/veya Taurin eksiklikleri de kedilerde kum yemeyi tetikleyebilir. Kil bazlı altlıklar, eksikliği giderebilecek mineraller içerir. Veterineriniz veya veteriner beslenme uzmanınız, diyet değişiklikleri veya takviyeleri önerebilir.

Meraklı Yavru Kedi

Yavru kediler meraktan kum yiyebilirler, bu nedenle yaşlanana kadar topaklanma yapmamaları önerilir. Topaklanan kumların yutulması bağırsak tıkanıklığına neden olabilir. Toksik olmayan bir altlık kullandığınızdan ve kullanımı izlediğinizden emin olun. Kumu yediğini görürseniz, kedinizi kum kutusundan çıkarın - önce kedinizin işini bitirdiğinden emin olun.

Yetişkin kediler, altlığın türü yakın zamanda değiştirilmişse, örneğin buğday veya mısır bazlı bir altlığa dönüşmüşse, altlıklarda da atıştırabilir.

Kedinizin Kum Yemesini Nasıl Durdurursunuz?

Kediniz temiz bir sağlık raporu aldığında, davranışını kum yemekten yönlendirmeye odaklanabilirsiniz. Elbette pek çok altlık türü vardır: kil, topaklanma (kokulu ve kokusuz), mısır, buğday veya kağıt bazlı. Kediniz bir çeşit yiyorsa, başka bir tane deneyin.

 

  • Kediniz sıkılmış olabilir. Kum yediğini görürseniz, davranışı oyunla yönlendirin. Bir kırışık topu veya oyuncak fare fırlatın ya da bir olta oyuncağını sallayın ve onu kutudan uzaklaştırın.
  • Kedinizin diyetini yeniden değerlendirin. Beslediğiniz yiyecekleri yükseltin, özellikle de süpermarket sınıfı bir kuru yiyecekse. Birçok yüksek kaliteli yiyecek seçeneği besin açısından daha eksiksizdir.
  • Kedinizin doğal av davranışını geliştirin. Oyun süresini artırmanın yanı sıra, doğal yiyecek arama davranışını teşvik eden yiyecek yapboz oyuncaklarına bakın. Evcil hayvan mağazalarında bulunan farklı modellerin yanı sıra, ortak ev eşyalarını kullanarak kendinizinkini yaratmanın birçok yolu vardır. Yapboz oyuncaklar, kedinizin mamasını elde etmek için çalışmasının eğlenceli yollarıdır, böylece onu istenmeyen davranışlardan uzaklaştırır.
  • Bir kap kedi otu sunmayı deneyin. Yine, bu, dikkatini dağıtır ve kedinize çiğnemesi için başka bir şey verir. Kendi yetiştirip taze olarak sunabilir, kazıyıcıların üzerine serpebilir veya kedi nanesi dolgulu oyuncaklar satın alabilirsiniz.