Kediler Neden Çok Uyur?

Diğer hayvanlar gibi kediler de sağlıklı kalmak için çok fazla uykuya ihtiyaç duyar. Ancak bazen kediniz uyanık olduğundan daha fazla uykuda vakit geçiriyormuş gibi görünebilir. Kediler neden bu kadar çok uyur? Ve kedinizin uyku alışkanlıklarını hangi faktörler etkiler? İşte tüm bu kestirmeler hakkında bilmeniz gerekenler.

Kediler Neden Çok Uyur?

Kediler Neden Çok Uyur?

Diğer hayvanlar gibi kediler de sağlıklı kalmak için çok fazla uykuya ihtiyaç duyar. Ancak bazen kediniz uyanık olduğundan daha fazla uykuda vakit geçiriyormuş gibi görünebilir. Kediler neden bu kadar çok uyur? Ve kedinizin uyku alışkanlıklarını hangi faktörler etkiler? İşte tüm bu kestirmeler hakkında bilmeniz gerekenler.

Bir Kedi Günde Kaç Saat Uyur?

Kediler günde 12-16 saat uyurlar. Yetişkinlik döneminde yaklaşık yedi saat uykuya ihtiyaç duyan insanlar için bu, uyumak için çok fazla zaman harcanmış gibi görünüyor. Ancak bunu düşündüğünüzde, kedilerin dinlenerek bu kadar çok zaman geçirmeleri çok da şaşırtıcı değil.

Avcılık ve keşif enerji tüketen faaliyetlerdir. Yırtıcı hayvanlar olarak kedilerin uyanık kalabilmeleri ve odaklanabilmeleri için insanlardan çok daha fazla dinlenmeye ihtiyaçları vardır.

Uyuyarak geçirilen süre, bir kedinin yaşam evresine bağlı olabilir. Yavru kediler hala büyüyor ve gelişiyor, bu nedenle yetişkin kedilerin günde 20 saate kadar uykuya ihtiyacı varken yetişkin kedilerin 15 saat veya daha azına ihtiyacı var. Sağlık sorunları veya hareketlilik kaybı nedeniyle genellikle daha az aktif olduklarından, yaşlı kedilerin (en az 10 yaşında olanlar) genç kedilere göre uykuda daha fazla zaman geçirmesi yaygın bir durumdur.

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

Kedilerin Uyumasının 7 Nedeni

Nihayetinde, bir kedinin ne kadar uyuduğu evcil hayvandan evcil hayvana değişir. Irk, diyet ve yaşam tarzı, yaşla birlikte kedilerin ne kadar uyuduğu konusunda fark yaratır. Örneğin, zihinsel uyarımdan yoksun olan kediler, zamanı doldurmanın bir yolu olarak genellikle uyuşuk ve uykulu hale gelirler.

İşte kedinizin çok fazla uyumasının bazı yaygın nedenleri.

Şekerleme Yapıyorlar

Kedilerin gerçekten uzun süre uyumadığına inanılıyor; bunun yerine, sık sık 15-30 dakika süren şekerlemeler yaparlar. Bu kestirmeler, kedigillerin çevrelerindeki potansiyel tehditlere hızla tepki vermelerini sağlar.

Enerji Tasarrufu Yapıyorlar

Kediler avlanırken, oyun oynarken veya çevrelerini keşfederken çok fazla enerji kullanırlar; bu nedenle daha fazla uyuyarak enerji tasarrufu yapmaları mantıklıdır. Kediniz ister bir kedi ağacına tırmanmak ister etkileşimli bir oyuncağı kovalamak olsun, uykudan uyandığında istediği aktiviteyi yapmaya hazır olacaktır.

Kendi Zamanlarındalar

Kediler alacakaranlık hayvanlardır, bu da onların en çok şafak vakti ve alacakaranlıkta aktif oldukları anlamına gelir. Kediniz her zaman uyuyor gibi görünüyorsa, bunun nedeni aslında geceleri uyanık olmasıdır.

Sıkıldılar

Bazen kediler canları sıkıldığı için uyurlar. Uyumak büyük bir sorun gibi görünmese de can sıkıntısı kedilerde yıkım, sürekli miyavlama ve aşırı tımarlama gibi diğer sorunlu davranışlara yol açabilir.

Kediler, meşgul kalmak ve can sıkıntısını önlemek için gün boyunca dikey bölge (kedi ağaçları, tırmalama direkleri ve kedi rafları ve aile ile düzenli oyun zamanı şeklinde uyarılmaya ihtiyaç duyar.

İlgili Ürünler:

Stresli veya Endişeliler

Stresli veya Endişeliler

İnsanlarda olduğu gibi, kediler de stresten etkilenir. Kedilerin stresi veya kaygıyı ifade etme yollarından biri, uyku düzenlerini değiştirmektir. Aniden normalden daha fazla uyuyorlarsa, bu, çevrelerindeki bir şey hakkında bunalmış veya endişeli hissettiklerinin bir işareti olabilir. Kediler, örneğin eve yeni aile üyeleri geldiğinde veya beslenme saatlerinin değişmesi gibi pek çok nedenden dolayı stresli veya endişeli hale gelebilir.

Hastalar

Bazı hastalıklar da kedinizin normalden daha fazla uyumasına neden olabilir. Bunlar şunları içerir:

  • Hipertiroidizm
  • Diyabet
  • Böbrek hastalığı
  • Kalp hastalığı
  • Karaciğer hastalığı
  • Kanser

İştah kaybı veya kilo kaybı gibi başka değişiklikler fark ederseniz, kedinizi hemen veterinere götürün.

Yaralılar

Kediler, genellikle yüksek yerlerden atlayan veya en yüksek hızda koşan çevik yaratıklardır. Dezavantajı, bu tür şiddetli aktivitenin bazen kas gerilmelerine ve bağların yırtılmasına neden olabilmesidir. Dinlenmek ve bu yaralanmalardan kurtulmak için kediniz daha fazla uyuyabilir. Kediniz, bir yarası veya enfeksiyonu varsa, bağışıklık sistemi fazla mesai yaptığı için daha fazla uyuyabilir.

Kedilerin yaşlandıkça artrit ve eklem ağrısı geliştirmesi de alışılmadık bir durum değildir. Rahatsızlıklarını gidermek için uyuşuk hale gelebilir ve daha fazla uyuyabilirler. Kediniz topal veya ağrısı var ise, bir veteriner ziyareti uygun olabilir. Veterineriniz sorunu teşhis edebilir ve ağrıyı azaltmaya ve hareketliliği iyileştirmeye yardımcı olacak bir tedavi planı bulabilir, böylece kediniz kestirmeye geri dönebilir.