Kediler Ne Kadar Akıllıdır? Bir Kedinin Ortalama IQ'su Ne kadardır?

Kedilerin pek çok harika özelliği var ama onlar akıllı mı? Kısa cevap evet. Kediler, kedi olarak başarılı olmak için ihtiyaç duydukları zekayı geliştirmek üzere binlerce yıl boyunca evrimleştiler.

Kediler Ne Kadar Akıllıdır? Bir Kedinin Ortalama IQ'su Ne kadardır?

Kediler Ne Kadar Akıllıdır? Bir Kedinin Ortalama IQ'su Ne kadardır?

Kedilerin pek çok harika özelliği var ama onlar akıllı mı? Kısa cevap evet. Kediler, kedi olarak başarılı olmak için ihtiyaç duydukları zekayı geliştirmek üzere binlerce yıl boyunca evrimleştiler. Başka bir deyişle: Kediler, kedi olma konusunda en akıllı olanlardır.

Bir Kedinin Ortalama IQ'su Nedir?

IQ kavramının insan dışında hiçbir türde kullanılması mümkün değildir. Bir kişinin IQ'su birçok yolla ölçülebilir, ancak iyi testler standartlaştırılmıştır ve hayvanlar için mevcut olmayan araştırmalara dayanmaktadır. Bir kedinin IQ'sunu ölçmenin bir yolu yoktur ve dolayısıyla bir kedinin ortalama IQ'su hakkında konuşmanın bir yolu da yoktur.

Bunun yerine, hayvan zekasıyla ilgilenen araştırmacılar, hayvanların bilgi toplama, karar verme ve daha sonra davranma yolları olarak düşünülebilecek bilişi araştırıyor.

Yazı İçeriği

İlgili Ürünler:

İşte kedi bilişi araştırması üzerine yapılan bir incelemeden öne çıkan birkaç nokta:

  • Kedilerin nesne kalıcılığı duygusu vardır. Daha sonra gizlenmiş bir nesne gördüklerinde onun kaybolmadığını ancak örneğin kutunun altında olduğunu biliyorlar.
  • Kedilerin çalışma hafızası ve iyi gelişmiş bir uzun süreli hafızası vardır. Bu, başlangıçta bunu yapmaları engellense bile, istediklerini başarmalarına olanak tanır.
  • Kediler daha kısa ve daha uzun zaman dilimleri arasındaki farkı anlayabilir ve farklı miktarları tanıyabilir.
  • Kediler insan işaretlerini ve jestlerini arayacak ve insanların ruh hallerine yanıt verebilecektir.
  • Kediler belirli insan seslerini tanıyabilir ve yaşamlarındaki insanlara bağlanabilirler.

İnsanlar bir kedinin bilişsel yeteneklerini (en azından bazılarının) yürümeye yeni başlayan tipik bir insanınkiyle eşitleme eğilimindedir.

Kediler Köpeklerden Daha mı Akıllı?

Genel anlamda kedi zekası genellikle köpek zekasıyla aynı şekilde tanımlanır; yani her ikisi de yeni yürümeye başlayan insan çocuklarına benzer. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi kediler ve köpekler farklı yönlerden akıllıdır.

Köpekler sosyal yaratıklardır. Kediler kendilerine uygun olduğunda sosyaldirler ancak aynı zamanda daha yalnız bir yaşam tarzı da benimseyebilirler. Bu nedenle köpeklerin sosyal ipuçları için insanlara daha sık başvurması, kedilerin ise sorunları daha sık kendi başlarına çözmeye çalışması çok da şaşırtıcı olmasa gerek. Her iki özellik de her türün dünyada nasıl hareket ettiğine uyan zeka belirtileridir.

İlgili Ürünler:

Akıllı Bir Kedinin Belirtileri

Kedilerin hepsi bireydir, bu nedenle biri hayatın bir alanında zeki olabilirken, ev arkadaşı başka bir konuda üstün olabilir (ya da olmayabilir!).

Örneğin, kedilerinizden biri usta bir problem çözücü olabilir. İkramlarını gizlerseniz, herhangi bir tezgahın üzerine tırmanacak veya herhangi bir dolap kapısını açarak çantayı çiğneyip kendilerini şımartacaklardır. Öte yandan, diğer kediniz kedi terapistinizin eşdeğeri olabilir: Kötü bir gün geçirdiğinizi hemen hissedebilir, daha iyi hissetmenize yardımcı olmak için mırıldanabilir ve size sürtünebilir.

Hangi kedi daha akıllı? Bu tamamen sizin akıllı tanımınıza bağlıdır. Basitçe söylemek gerekirse, bir şeyi isteyen ve onu elde etmenin bir yolunu bulan her kedi oldukça akıllıdır.

En Zeki Kedi Irkları Nelerdir?

Bazı kedi ırkları diğerlerinden daha akıllı olmalarıyla ünlüdür:

  • Habeş
  • Siyam
  • İskoç Kıvrımı
  • Cornish Rex
  • Ankara Kedisi

Tabii ki, herhangi bir cins meraklısının size söyleyeceği gibi, bazı kişiler taktik kitabını okumuyor gibi görünüyor. İster genetik bir tesadüften ister yetiştirilme tarzından dolayı olsun, akıllı ırklardan daha sönük kedileri bulmak kesinlikle mümkündür ve bunun tersi de geçerlidir.