Kediler Lazerleri Neden Kovalar?

Tüm kedi ebeveynleri, kedi ve lazer işaretçi arasındaki sonsuz mücadeleye aşinadır.

Kediler Lazerleri Neden Kovalar?

Tüm kedi ebeveynleri, kedi ve lazer işaretçi arasındaki sonsuz mücadeleye aşinadır. Çok küçük ve kokusuz bir şey için, onu asla yakalayamadıkları gerçeğine rağmen (veya belki de bu yüzden) bu küçük kırmızı nokta kedileri kesinlikle meşgul edebilir. İlginç bir şekilde, lazer işaretçilerin kedi dostlarımız için harika bir oyuncak olup olmadığı konusunda bazı tartışmalar var.

Lazerin Cazibesi

Lazerler, temsil ettikleri şey nedeniyle doğal olarak kediler için uyarıcıdır: hızlı hareket eden av. Bir lazer dartının noktası odanın etrafında dolaşırken, kediniz onu kaçmaya ve saklanmaya çalışan küçük bir hayvan olarak yorumlar. Bu nedenle, belirli doğal kedi davranışları, özellikle söz konusu avı avlamak, üzerine atlamak ve öldürmek için doğuştan gelen istek ortaya çıkar.

Kediler Lazerleri Nasıl Görür?

Kediniz bir lazeri kovaladığında burada başka bir faktör de rol oynar ve bu, çekici görünmesi gerçeğidir. Nedenini anlamak için, kedilerinizin gözlerinin nasıl çalıştığına ve insan gözlerinden nasıl farklı olduklarına dair temel bir anlayışa sahip olmanıza yardımcı olur.

Retina, gözün ana yapılarından biridir. İki temel hücre tipinden oluşur: çubuklar ve koniler. Çubuklar, düşük ışıkta görme ve hareketi algılama ile ilgilenirken, koniler gözün rengi görmesine yardımcı olur. İnsan gözünün çubuklardan daha fazla konisi vardır, bu da dünyayı çok fazla canlılıkla gördüğümüz anlamına gelir. Öte yandan, kedilerin konilerden daha fazla çubukları vardır, bu da onları en küçük hareketleri bile yakalama konusunda uzman yapar.

Bunun lazerle ne ilgisi var? Bu, onları görmezden gelmenin oldukça zor olduğu anlamına gelir. Kedinizin üzerindeki bir lazer noktasını çevirdiğiniz an, onu çevresel görüşünden alacaktır ve onu kovalama, yakalama çalışması başlayacaktır.

Kediler ve Lazerler Üzerindeki Tartışma

Kedinizi lazerlerle cezbetmenin iyi bir fikir olup olmadığı konusunda bazı tartışmalar olduğunu duymak şaşırtıcı olabilir, ancak kedi-lazer tartışması bir süredir devam eden bir tartışmadır.

Lazere karşı olan kedi meraklılarının belirttiği ana sorun, kedinizin lazeri kovalamasının bir tür alay konusu olmasıdır. Unutmayın, kediniz o kırmızı noktayı takip ediyor ve üzerine atlıyor çünkü beyni ona mamayı yakalamasını ve onu öldürmesini söylüyor. Kedi, eğleniyor olsa bile, bunu bir oyun biçimi olarak açıkça yapmıyor.

Lazer ulaşılamaz bir hedeftir ve kedinizin avlanma becerileri ne kadar büyük olursa olsun, onu asla yiyemez ve yırtıcı döngüsünü asla tamamlayamaz. Birçok kedi hileyi anlar ve lazerle etkileşimi durdurur. Diğerleri bunu son derece sinir bozucu buluyor ve sonuç olarak kötü davranmaya başlayabilir. Sinirli kediler, yıkıcı veya saldırgan olmak gibi ideal yollardan daha az hareket eder. Kedinizle oynamak ile bir lazer ve kötü davranış arasında bir bağlantı olduğunu fark ederseniz, muhtemelen işaretçiyi kalıcı olarak bir kenara bırakmanın zamanı gelmiştir.

Lazer işaretçileri daha fazla oyun ve daha az alay konusu haline getirmeye yardımcı olmak için, oynamayı bitirdiğinizde kedinize bir ziyafet veya fiziksel bir oyuncak verin. Bu şekilde, lazerin kendisi olmasa bile bir "öldürme" tatmini elde edecek.

Lazer İşaretçi Güvenlik İpuçları

Kedinizin lazeri kovalamaktan gerçekten zevk alıyor gibi görünmesi ve bitmeyen bir av-atlama-hayal kırıklığı döngüsüne yakalanmaması şartıyla, muhtemelen endişelenecek bir şey yoktur. Bir lazeri kovalamak, kedinizin biraz fiziksel ve zihinsel egzersiz yapması için harika bir yoldur ve aynı zamanda kedicik iç güdülerinden birazcık faydalanmasına izin verir - bu, ev kedilerinin istedikleri kadar sık yapamayacakları bir şeydir.

Tabii ki, oyun sırasında kedinize zarar vermemek için uygun güvenlik ipuçlarını uyguladığınızdan emin olmalısınız. Burada dikkat edilmesi gereken iki büyük var.

 

Işığı doğrudan kedinizin gözlerine tutmayın. Oyuncak lazerler bile inanılmaz derecede parlak bir ışık yayar, bu nedenle onu doğrudan kedinize tutmayın. Bunu yaparsanız, görme sorunlarına ve/veya göz yaralanmalarına neden olabilirsiniz.

Kedinize bol miktarda başka oyuncak sağlayın. Lazer, kedinizin oyun için tek çıkışıysa, hayal kırıklığının artmaya başlaması daha olasıdır. Kedi oyuncakları dahil olmak üzere avlanmak ve oynamak için birçok başka nesneye erişimi olduğundan emin olun