Kediler için Tehlikeli veya Toksik Olan Yiyecekler

Bazı yiyecekler kedi dostlarımız için tehlike arz eder.

Kediler için Tehlikeli veya Toksik Olan Yiyecekler

Bazı yiyecekler kedi dostlarımız için tehlike arz eder. En sevdiğiniz yiyecekleri kedicik arkadaşınızla paylaşmak istemeniz çok doğal olsa da bunu yapmak için hangi insan gıdalarının kediler için zehirli olduğunu anlamak gerekir. Kedinizin ara sıra tabağınızı yalamasına veya bir şeyler atıştırmasına izin vermek, ikiniz için de olumlu bir bağ kurma fırsatı olabilir, ancak bunu ancak kedinizin sağlığını gereksiz yere riske atmadan yapabilmeniz gerekir.

Kediniz söz konusu olduğunda, beslenme ihtiyaçları için en iyi kedi mamasına sahip olduğundan emin olmak istersiniz. Zaman zaman onlara sofra artıkları ve özel ikramlar vermek isteyebilirsiniz, ancak bazı yiyeceklerin kediler için zehirli olabileceğini unutmayın.

İşte kediler için en zehirli yiyeceklerden bazılarına bir bakış.

Soğan ve Sarımsak

Soğan, sarımsak, arpacık soğanı ve taze soğan, kedinizin kırmızı kan hücrelerine zarar verebilir ve kansızlığa neden olabilir. Bu yiyecekler büyük miktarlarda yenildiğinde genellikle zehirlidir, ancak soğan çorbası karışımı veya sarımsak tozu gibi konsantre soğan veya sarımsak formlarına maruz kalmak da toksik olabilir. Uyuşukluk, halsizlik, iştah azalması, soluk diş etleri ve turuncu ila koyu kırmızı idrar semptomları olan kediler derhal veterinere götürülmelidir.

Çiğ Yumurta, Çiğ Et ve Kemik

Tıpkı insanlarda olduğu gibi, çiğ yumurta veya çiğ et tüketimi kedilerde salmonella veya E. coli zehirlenmesine yol açabilir. Hastalığın semptomları değişkendir, ancak kusma, ishal ve uyuşukluk içerebilir. Çiğ yumurtalar ayrıca deri ve tüy problemlerine yol açabilecek bir enzim içerir.

Salmonella ve E. coli insanlara da bulaşabilir, bu nedenle pişirdikten sonra ellerinizi uygun şekilde yıkamaya dikkat edin ve kedinizi bu çiğ yiyeceklerden uzak tutun.

Kedinizin çiğ kemik yemesini de önleyin, çünkü onları boğabilir, sindirim sistemine zarar verebilir veya dişlerine zarar verebilir.

Çikolata ve Kafeinli İçecekler

Çikolatanın köpekler için ölümcül olabileceğini hepimiz duymuşuzdur, ancak aynı zamanda kediler için de zehirlidir. Çikolata, kusma ve ishale, yüksek vücut ısısına, kas titremelerine, anormal kalp ritmine, karın rahatsızlığına, artan susama ve nöbetlere neden olabilen metilksantin adı verilen maddeler içerir. Metilksantinler ayrıca kafeinli içeceklerde bulunur ve bundan kaçınılmalıdır. Kediniz bu semptomlardan herhangi birini yaşarsa veterinerinize görünün. Genel bir kural olarak, koyu çikolatalar sütlü ve beyaz çikolatadan daha tehlikelidir.

Alkol ve Çiğ Hamur

Alkollü içecekler ve alkol içeren yiyecekler kediniz için tehlikeli olabilir. Yutma, kusma, ishal, titreme, oryantasyon bozukluğu, nefes almada zorluk, koma ve hatta ölüme neden olabilir. Ayrıca, midede genişleyebileceği veya alkol oluşturabileceği için kedinizi çiğ hamurdan uzak tutmanız da önemlidir. Kedinizin az da olsa alkol aldığını düşünüyorsanız hemen veterinere götürün.

Süt ve Süt Ürünleri

Kediniz süt içmekten hoşlansa da onlar için mutlaka iyi değildir. Kediler, sütteki laktozu sindirmekte zorlanırlar, bu da mide rahatsızlığına veya ishale neden olabilir. Çoğu kedi, sadece yavruyken anne sütünden gelen laktoza maruz kalır. Yavru kediler sadece birkaç hafta annelerinin sütünü içtiğinden, sindirim sistemleri genellikle laktozun yeniden verilmesini kaldıracak donanıma sahip değildir. Bu nedenle, bazı kediler sütü tolere etmekte zorlanmazken, sindirim sorunları olasılığı nedeniyle yavru kedi iken anne sütünden başka bir şey içmeleri önerilmez.

Üzüm ve Kuru Üzüm

Nedeni belli değil, ancak az miktarda üzüm veya kuru üzüm bile kedinizin ciddi şekilde hastalanmasına ve hatta böbrek yetmezliği yaşamasına neden olabilir.

Tekrarlayan kusma ve hiperaktivite, alımdan sonraki 12 saat içinde meydana gelen erken belirtilerdir. 24 saat içinde ortaya çıkabilecek diğer belirtiler arasında uyuşukluk, ishal, iştah azalması, karın ağrısı, idrara çıkma azalması ve karın ağrısı bulunur.

Bazı kedilerde hiçbir olumsuz etki görülmese de kedinize hiç üzüm vermemek ve üzümleri ve kuru üzümleri kedinizin erişebileceği tezgahlardan, masalardan ve diğer yerlerden uzak tutmak en iyisidir. Kedinizin üzüm veya kuru üzüm yediğinden şüpheleniyorsanız derhal veterinerinize başvurun.

Köpek Maması

Köpek maması kediler için toksik değildir, ancak kedinizi uzun süre beslemek için uygun değildir. Bazı uzmanlar, köpeklerin ve kedilerin çok farklı beslenme gereksinimlerine sahip olduğunu ve kedilerin daha fazla protein ve taurin ve arginin gibi amino asitlere ihtiyaç duyduğunu açıklıyor. Köpek mamasından bu temel bileşenleri yeterince alamayacaklar ve bu da zamanla besin eksikliklerine ve sağlık sorunlarına yol açabilir.

Kedilerin Tehlikeli Yiyecekler Yemesini Önlemek

Kedinizin yaşamı ve sağlığı, yedikleri mamanın türüne bağlıdır. Zehirli ve tehlikeli yiyecekleri erişemeyecekleri bir yerde tutarak ve dengeli beslenmelerini sağlayarak sağlıklı kalmalarına yardımcı oluyorsunuz.

Kedinizin tehlikeli ve zehirli yiyecekler yemesini önlemek için bazı kolay ipuçları:

  • Yiyecekleri kedinizin erişemeyeceği yerlerde saklayın. Meraklı bir kedi için dolaplara kedi geçirmez kilitler takmak gerekli olabilir.
  • Yemek pişirirken veya yemek yerken kedinizi tezgah üzerine bırakmayın.
  • Onlara sofra artıkları beslemeyin. Özellikle tatillerde daha dikkatli olmak önemlidir. Etrafta muhtemelen daha cazip “insan maması” vardır ve bunların çoğu kedinizin karnını rahatsız edebilir ve hatta onlara zarar verebilir.

Kedinizin bu yiyeceklerden birini yediğini fark ederseniz veya bundan şüphelenirseniz, hemen veterinerinize götürün. Bu yiyeceklerden bazıları kedinize sadece hafif rahatsızlık verebilirken, diğerleri sağlıkları için çok daha tehlikeli olabilir. Şüpheniz varsa, veterinerinizden rehberlik isteyin.