Kediler Birbirleriyle ve İnsanlarla Nasıl İletişim Kurar?

Kediler çok etkileyici hayvanlardır. Duygularını hem insanlara hem de diğer kedigillere bildirmekte sorun yaşamazlar.

Kediler Birbirleriyle ve İnsanlarla Nasıl İletişim Kurar?

Kediler çok etkileyici hayvanlardır. Duygularını hem insanlara hem dediğer kedigillere bildirmekte sorun yaşamazlar. Bununla birlikte, insanlar da olduğu gibi her kedinin farklı olduğuna dikkat etmek de önemlidir. Bu nedenle, kediden kediye iletişimde kullandıkları yol farklılık gösterebilmektedir. Fakat, kedilerin iletişimde kullandıkları bazı belirli yollar vardır. Bunlar:

Koku yoluyla iletişim

Koku, kedilerin güvendiği en önemli iletişim şeklidir. Kediler ağızlarındaki bezleri kullanarak benzersiz bir koku üretirler. Bir kedi kendini yaladığında o eşsiz kokuyu tüm vücuduna yayar. Böylece kediniz bir nesneye sürtünerek diğer kedilere mesaj bırakabilir. Yavru kediler ilk doğduklarında tamamen kördürler ve iletişim kurmak ve gezinmek için tamamen kokuya güvenirler. Yavru kediler, geri dönmeleri gereken yeri bulabilmek için kokularını annelerine bırakırlar. Anne kediler de fiziksel olarak aynı olsalar bile yavrularını kokularından ayırt edebileceklerdir.

Kediler genellikle kafalarını birbirine sürterek veya burunlarını çarparak birbirleriyle koku alışverişinde bulunurlar, kedilerin kafalarını birbirine sürtmeleri birbirlerine güvendiklerinin bir işareti olduğundan iyi arkadaş olurlar.

Aynı şekilde, kediniz kafasını size sürtmeye çalışırsa, bu, kedinizin sizi sevdiğini ve bu nedenle kokusunu sizinle paylaşmak istediğini gösterir.

Kediler koku yoluyla birbirlerini net bir şekilde tanıyabilirler ve ayrıca kendi kokularını paylaşmak için bir burun darbesini bir fırsat olarak kullanabilirler.

Kediler ayrıca kendi bölgelerindeki fiziksel nesnelere vücutlarını sürtebilirler ve ayrıca bölgelerini işaretlemek için idrar örnekleri bırakırlar.

 

Sesli İletişim

 

Bir kedi, ihtiyaçlarını ve arzularının hemen dikkate alınması gerektiğini hissettiğinde sahibiyle iletişim kurmak için genellikle sesini kullanır.

Hırıltı

Bir kedi mırıltısı genellikle mutlu ve memnun olduğunu göstergesidir. Ancak bu her zaman bu anlama gelmemektedir. Kediler hasta olduklarında veya yakın zamanda bir tür travma yaşadıklarında da mırıldanırlar.

Görsel İletişim

Kediler gözleri ile de bir iletişim kurabilirler. Uzun süreli bir bakış ise saldırganlık ve düşmanlık anlamına gelirken, ciddi bir izleme bakışı ise avlanma veya yırtıcı bir davranış anlamına gelir. Bunun yanında, rahat bir şekilde göz kırparak birbirlerine bakıyorsa, bu bir güven ya da sevgi işareti demektir.