Kedi Tırnağı Nasıl Kesilir?

Kedi davranışları analizlerine göre sakin ve huzurlu tırnak kesme seansları yaratmak mümkün.

Kedi Tırnağı Nasıl Kesilir?

Kedi Tırnağı Nasıl Kesilir?

Tırnak makası gördüğünde kediniz ortadan kayboluyor mu? Manikür-pedikür yapmak için kedinizi bir havluya ya da battaniyeye sarmak zorunda mı kalıyorsunuz? Kedi davranışları analizlerine göre ise sakin ve huzurlu tırnak kesme seansları yaratmak mümkün. ‘Tırnaklarını keserken olabildiğince pürüzsüz bir süreç geçirebilmek için kedilerde tırnak nasıl kesilir?’ sorusuna bu yazımızda cevap verdik.

Kedinizi Tırnak Kestirme Moduna Sokun

İdeal olan, kediniz daha yavru iken onu tırnak makası ile tanıştırmanızdır. Kedinizle birlikte sessiz bir odaya geçerek bir sandalyeye oturun ve onu kucağınıza yerleştirin. Bunu yapmadan önce kedinizin sakin, rahat ve hatta uykulu olduğu bir anı seçin; mesela mama yedikten sonraki ağırlık çöküşü dönemi gibi. Etrafta başka hayvan olmadığına ve kedinizin dikkatini dağıtacak herhangi bir kuş, böcek ya da örümcek olmadığına dikkate edin.

Kedinizin Patileri İle Arkadaşlık Kurun

Kedinizin bir patisini nazikçe parmaklarınızın arasına alarak üçe kadar sayın ve patiye masaj yapın. Eğer kediniz, siz masaj yaparken patisini çekerse tutmak için ısrar etmeyin. Temasınızı nazikçe sürdürmeye devam edin. Kedinizin hareketlerini takip edin. Tekrar sabit bir konum aldığında patisinin ortasına nazikçe bastırarak tırnakların dışarı çıkmasını sağlayın. Bunu yaptıktan sonra patisini bırakın ve ona bir ödül maması verin. Bunu iki günde bir tekrar ederek her bir patiye aynı rutini uygulayın.

Kedinizin Tırnak Markası İle Tanıştırın

Tırnak kesmeye başlamadan önce kedinizi tırnak makasının sesi ile tanıştırmanız gerekir. Kedinizi kucağınıza oturtun ve tırnak makasının arasına çiğ bir çubuk makarna parçası yerleştirin. Eğer kediniz tırnak makasını koklayacak olursa makas ile pozitif bir ilişki kurabilmesi için makasın üzerine bir ödül maması yerleştirin. Ardından kedinizin bir patisine masaj yaparken diğerinin ortasına basarak tırnaklarının öne çıkmasını sağlayın. Tırnaklar dışarıdayken tırnak makasının içindeki makarnayı kesin ardından da kedinize tekrar bir ödül maması verin.

Asla Tırnak Etini Kesmeyin

Kedinizin tırnak kökünde bulunan pembemsi kısımlar, kan damarlarının ve sinirlerin bulunduğu noktalardır. Bu nedenle de asla o alanda kesim yapmamanız gerekir. Kedinizin tırnağını keserken sadece ve sadece tırnağın beyaz kısmını kesmeye özen gösterin. Eğer kazara da olsa tırnak etini keserseniz kanama durdurucu stiptik bir pudra ile kanamayı kesebilirsiniz. Her ihtimale karşı bu pudrayı tırnak kesimi esnasında yanınızda bulundurmanızda fayda var.

Tırnakları Kesmeye Başlayın

Kediniz sizden öteye bakar halde kucağınızda iken patisinin orta kısmına masaj uygulayarak basınç yapın ve tırnakların tamamen dışarıya çıkmasını sağlayın. Tırnak kökünün nereden  başladığını ve her bir tırnak için ne kadar kesmeniz gerektiğine önceden karar verin. Önce sadece tırnağın ucunu keserek ona hemen bir ödül maması verin. Eğer kediniz, tırnağının ucunu kestiğinizi fark etmediyse bir tane daha kesin ancak kediniz rahatsız olursa tek seferde ikiden fazla tırnak kesmemeye çalışın. İlk tırnak kesme seanslarınızda, tek seferde tek pati ile yetinmek zorunda kalabileceğinizi unutmayın.

Bunları asla yapmayın:

  • Eğer kediniz tırnak kestirmeye karşı direnirse onu cezalandırmayın ve ona bağırmayın.
  • Kediniz sinirli ya da saldırgan iken asla tırnaklarını kesmeye kalkmayın.
  • Acele ile tırnak kesmeyin. Bu, tırnak köküne zarar vermenize sebep olabilir.
  • Tek seferde tüm tırnakları kesmeyi denemeyin.