KEDİ SU KABI NASIL OLMALI?

Kedilerimiz için mama kabı seçerken ilk dikkat etmemiz gereken nokta kapların boyutudur. Küçük olması mamalarını yerken kabın dışına dökmelerine yol açabilir.

KEDİ SU KABI NASIL OLMALI?

Kedilerimiz için mama kabı seçerken ilk dikkat etmemiz gereken nokta kapların boyutudur. Küçük olması mamalarını yerken kabın dışına dökmelerine yol açabilir. Büyük ve derin olmaları ise kedimizin mamaya ulaşmasını zorlaştırabilir. Bu yüzden kedimizin ağırlığına göre mama kabının boyutunu seçmemiz gerekiyor. Yavru kediler için 10 oz’dan daha büyük kap kullanmak işlerini zorlaştıracaktır. Bu arada 10 oz ölçü birimini 0,3 litre olarak çevirebiliriz. 3 ila 4 kg ağırlığındaki kediniz için ise 16 veya 20 oz mama kabı seçmek doğru olacaktır. Böylece hem mamalarını yerken etrafa dökmeyecekler hem de mamalarına kolayca ulaşabileceklerdir. Not olarak belirtelim mama yanında her zaman taze su bulundurmanız gerekir.

Mama kabı seçiminde sağlık açısından en önemli faktör ise malzemedir. Plastik kaplar kesinlikle önerilmezken plastiğin bir başka versiyonu olan melamin kaplar da aynı kategoride değerlendirilebilir. Bu kapların bazı kedilerde iç parazitlere yol açtığı ve hatta çene iltihabına bile yol açtıkları görülmüştür. Bu yüzden seramik ve metal kaplar tercih edilmelidir. Hatta bazı seramik mama kaplarında kullanılan kalitesiz boyalar sebebiyle metal kapları en sağlıklı seçimdir diyebiliriz.

 

  • Paslanmaz Çelik: Kedinizin mama ve su kabını paslanmaz çelik malzemeden seçmeniz iyi bir seçim olacaktır. Paslanmaz çelikten üretilmiş kapların temizlenmesi ve kurutulması kolaydır. Bu özelliği sayesinde mama kabında bakteri oluşumu minimuma indirilmiş olur. Ayrıca bu kapların diğer bir özelliği de kırılmaz olmasıdır.
  • Seramik – Cam – Taş: Paslanmaz çelik malzemelerde olduğu gibi temizlenmesi kolay mama ve su kapları arasında yer almaktadır. Ayrıca bakteri oluşumuna karşı etkilidir. En büyük dezavantajı sağlam olmamalarıdır, ancak dayanıklı malzemelerden üretilmektedir.
  • Plastik: Plastik mama kapları diğerlerine oranla daha ucuzdur, ancak iyi bir seçim değildir. Plastik tabaklar kolayca çizilebilir, temizlenmesi zordur ve bakteri oluşumuna yol açabilir.
  • Tek Kullanımlık Tabak: Bazı kedi sahipleri bakteri oluşumunu en aza indirmek için tek kullanımlık kaplar kullanmaktadır. Bu yöntem her ne kadar tavsiye edilmese de kullanılabilir. Ancak seçilecek olan tek kullanımlık olan kapların %100 geri dönüşebilir olması gerekmektedir.