Kedi Mamalarında Lif Neden Önemlidir?

Yüksek lifli kedi maması, gastrointestinal sorunları olan kediler için temel bir gıda haline geldi ama lif,

Kedi Mamalarında Lif Neden Önemlidir?

Kedi Mamalarında Lif Neden Önemlidir?

Yüksek lifli kedi maması, gastrointestinal sorunları olan kediler için temel bir gıda haline geldi ama lif, evcil hayvanınız için tam olarak neden önemlidir biliyor musunuz?

Pek çok durumda kedi maması, sindirim işlevlerine yardımcı olmak için lif içerir ve sindirim bozukluğu yaşayan kedilerin dışkı kalitesine fayda sağlar. Yüksek lifli gıdalar kabızlık, ishal, diyabet ve hatta obezite gibi sorunlarda faydalı olabilir.

Kedi Mamalarında Liflerin Sınıflandırılması
Lif tipik olarak çözünür veya çözünmez olarak sınıflandırılır. Çözünür madde mide sularında ve diğer sıvılarda çözünür ve gastrointestinal (GI) bakterilerin sonunda kalori elde edebileceği bir jele dönüşür. Çözünür lif de hızla fermente edilebilir. Bu liflerin parçalanmasının ürünleri de kolon hücrelerini destekleyebilir. Çözünür lifler, kedi mamasındayken dışkıya nem ekleme ve kedilerin sindirimini hızlandırma eğilimindedir. Bu nedenle veterinerler kabızlık durumlarında sıklıkla çözünür lifli kedi mamasını önermektedir.

Çözünmeyen lifin kendi faydaları vardır. Yavaşça fermente olabilen lif olarak da adlandırılan bu hacimli madde, bağırsaklardan geçerken gıda maddelerinin geçişini yavaşlatır. Veterinerler, çeşitli nedenlerle kediler için çözünmeyen lifli mamalar önermektedir. Bazı örnekler, dışkıları çok yumuşak olan kedileri ve kalın bağırsağı etkileyen iltihaplı bağırsak hastalığı olan kedileri içerebilir.

Lifli Kedi Mamalarında Prebiyotikler
Lifli kedi maması tipik olarak çözünür ve çözünmez liflerin bir karışımını içerir. Bu lif içeriklerinden bazılarına ayrıca prebiyotikler denir. (bağırsaklarda yaşayan "iyi bakterilerin" büyümesini destekleyen, tipik olarak fermente olabilen lifler olan bileşenler)

Bazı yüksek lifli kedi mamaları, özellikle bu bakteri kolonilerini beslemeye yardımcı oldukları ve bu dengeden yoksun kedilerde ideal bakteri dengesini destekledikleri için işe yarar. Çok sayıda sindirim koşulu, kronik ishal, kolit ve kabızlık dahil olmak üzere bakteriyel bir dengesizliğe neden olabilir.

Yüksek Lifli Kedi Mamasını Terch Etmek İçin Diğer Nedenler
Diyabetik kediler de yüksek lifli kedi mamalarından yararlanabilir. Bunun nedeni, bazı liflerin besinlerin emilimini yavaşlatması, nişastalardan gelen şekerlerin daha düzenli bir şekilde emilmesine ve dolayısıyla kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine izin vermesidir. Fazla kilolu kediler, normal yiyeceklerden daha tok hissetmelerine neden olabileceği için lif oranı yüksek yiyeceklerden de yararlanabilir ve kilo kaybı diyabetin yönetilmesine yardımcı olabilir.

Ayrıca lifli kedi maması, kalın bağırsağı etkileyen GI hastalıklarından muzdarip kedilere de yardımcı olabilir. Uzun zincirli yağ asitleri adı verilen moleküller, lifin parçalanmasından elde edilebilir. Bunlar, kolonun bu kedilere yardımcı olabilecek temel işlevleri yerine getirmesine yardımcı olabilir.

Yüksek Lifli Kedi Maması Doğal mı?
Kendi hallerine bırakılan kediler avlarının kıl, kemik, kıkırdak, tüy, balık pulu ve mide içeriği gibi insanların sindiremediği birçok şeyi yerler. Bize garip gelse de son derece doğal. Bunlardan bazıları bir dereceye kadar sindirilebilirken, diğerleri lif içerebilir ancak yine de sindirim için faydalıdır.

Düşük Lifli Kedi Mamasının Rolü
Veterineriniz mevcut mamanız yerine düşük lifli bir kedi maması önerirse ne olur? Tipik olarak, veteriner hekimler, belirli iltihaplı bağırsak hastalıkları olan kediler gibi, ince bağırsakları kalın bağırsaklarından daha fazla iltihaplanma olasılığı olan kediler için düşük lifli yiyecekler önerir. Bu kediler, bağırsakları veya mikrobiyomlarını zorlamayan daha basit moleküllerden oluşan, oldukça sindirilebilir bir mamaya ihtiyaç duyabilir. Kediniz için mama seçerken daima bir veterinere danışın.