Kedi Besleme Rehberi

İster yeni bir kedi sahibi olun, ister ömür boyu kedi bakıcısı olun, bazen kediniz için ne kadar mamanın uygun olduğunu veya kuru mama mı yoksa ıslak mama mı tercih edeceğinizi merak etmiş olabilirsiniz.

Kedi Besleme Rehberi

İster yeni bir kedi sahibi olun, ister ömür boyu kedi bakıcısı olun, bazen kediniz için ne kadar mamanın uygun olduğunu veya kuru mama mı yoksa ıslak mama mı tercih edeceğinizi merak etmiş olabilirsiniz. Bu konularda kesinlikle birçok farklı fikir ve düşünce var ve elbette veterinerinizin de bu konuda kendi önerileri olabilir. Kedi besleme rehberi ile kediniz için ne kadar mamanın yeterli olduğu ve kuru mamanın mı yaş mamanın mı en iyisi olduğu dahil olmak üzere bilmeniz gereken her şeyi özetlemeye çalıştık.

Kedi Besleme Rehberi: Yetişkin Kedinizi Besleme

Yavru kedi maması, büyüyen vücutlarını desteklemek için genellikle protein ve yağ bakımından daha yüksektir. Yetişkin kedi maması, protein ve yağ açısından biraz daha düşük olacak şekilde ayarlanır. Bunun nedeni, yetişkin kediler hala oldukça aktif olmalarına rağmen büyüdüklerinde sağlıklı kalmak için yavru kediler kadar protein veya yağa ihtiyaç duymazlar.

Kedime Ne Kadar Mama Vermeliyim?

Kedinizin veterineri muhtemelen bu soruyu cevaplayacak en iyi kişidir. Kedinizin sağlık geçmişini bildiğinden, daha özelleştirilmiş bilgiler sağlayabilir ve endişelerinizi giderebilir. Yiyecek miktarlarına karar verirken dikkate alınması gereken bazı faktörler şunlardır:

  • Kedinizin yaşı
  • Ağırlığı
  • Enerji seviyesi
  • Doğum yapıp yapmadığı
  • Hamile mi yoksa emziriyor mu
  • Kuru mama, ıslak mama veya her ikisinin bir kombinasyonunu beslemek isteyip istemediğiniz
  • Kedinizin mamasının besin içeriği
  • Ev kedisi, açık hava kedisi ya da içeride ve dışarıda vakit geçiriyor olması

Örneğin, daha aktif olan kediler daha fazla yiyeceğe ihtiyaç duyabilirken, daha hareketsiz kediler daha az yiyeceğe ihtiyaç duyabilir. Daha spesifik miktarlar için, genellikle kedi maması paketinde rehberlik sağlanır.

Kedinizin Vücut Durumunu Değerlendirin

Her kedinin, sağlıklı bir vücut ağırlığını korumalarına yardımcı olacak kadar yiyeceğe ihtiyacı vardır. Kedinizin sağlıklı bir kiloda olup olmadığını öğrenmenin basit bir yolu, ellerinizi vücudunun yan taraflarında ve karnında gezdirmektir. İdeal bir ağırlıkta, ağır bir yağ tabakası olmadan kaburgalarını kolayca hissedebilmeli, ancak görememelisiniz.

Kedinizin fazla kilolu olabileceğini düşünüyorsanız, veterinerinizle iletişime geçebilirsiniz ve onlar, kedinizin sağlıklı kilosuna geri dönmesine yardımcı olacak bir diyet ve yaşam tarzı planı hazırlamanıza yardımcı olabilirler.

Kuru Mama mı, Islak Mama mı?

Kaliteli kedi maması, kedinizin ihtiyaç duyduğu her şeyi sağlamalıdır - doğru protein, yağ, mineral, vitamin ve karbonhidrat dengesi. Birçok kedi sahibi, özellikle yeni olanlar, kuru mamanın mı yaş mamanın mı en iyisi olduğu konusunda soruları vardır. Neye karar verirseniz verin, kedilerin alışkanlık yaratan yaratıklar olduğunu unutmayın, bu nedenle kedinizi yeme rutinine ne kadar hızlı sokarsanız, uzun vadede muhtemelen o kadar mutlu olur.

Hem Islak Hem Kuru Besleme

Birçok kedi sahibi, seçenekler sunar ve kedilerinin diyetine hem ıslak hem de kuru yiyecekleri dahil eder. Örneğin, sabahları ıslak mama koymayı seçebilir ve ardından kedinizin gün boyunca otlaması için bir kase kuru mama bırakabilirsiniz.

Kuru Kedi Maması Avantajları

  • Kuru kedi mamasının porsiyonlanması ve ölçülmesi kolaydır ve açıldıktan sonra ıslak mamaya kıyasla daha uzun raf ömrüne sahip olma eğilimindedir.
  • Kuru mama tanesi, kedinizin dişlerini sağlıklı tutmaya yardımcı olabilir çünkü daha aktif çiğnemeleri ve yemek yemeleri daha uzun sürer.
  • Birçok kedi, doyurucu kuru mamayı tercih eder.
  • Kuru kedi maması toplu olarak satın alınabilir, böylece kedinize birkaç hafta yetecek kadar mamanız olur.
  • 24 saatten fazla açık olarak saklanmaması gereken ıslak gıdaların aksine gün içinde bozulmadan dışarıda bırakılabilir.
  • Kuru gıda, tazeliğini, aromasını ve tadını koruyabilmesi için sıkıca kapanan kapakları olan tekrar kapatılabilir plastik gıda kutularında kolayca saklanır.

Islak Kedi Maması Avantajları

  • Kuru mamaya göre daha güçlü bir tada ve kokuya sahiptir - birçok kedi bu nedenle onu tercih eder.
  • Yerleşik porsiyon kontrolü için genellikle tek kullanımlık poşetler ve tepsiler halinde gelir
  • Kedinizin bir oturuşta daha fazla yemesini sağlar
  • Kedinizin sürekli nemli kalması için kuru mamadan daha fazla su içerir

Kedinizi Nasıl Beslersiniz?

Kediler doğal olarak rutin odaklı hayvanlardır - her gün aynı saatlerde yemek yemeye, uyumaya, uyanmaya ve aktif olmaya meyillidirler.

Çoğu kedi, bir seferde ve sık sık biraz yemeyi tercih eder. Çok fazla evdeyseniz ve onlara her gün birkaç küçük öğün sunabiliyorsanız, bu harika. Ancak yaşam tarzınız buna izin vermiyorsa veya yalnızca ıslak mama ile besliyorsanız, çoğu kedi için günde iki öğün yemek yeterlidir. Ayrıca sabahları onları ıslak mamayla beslemeyi ve günün geri kalanında otlatmaları için kuru mama bırakmayı ya da sadece kuru mama yemeyi ve kaselerini her zaman dolu tutmayı düşünebilirsiniz.

Kedinizi beslemek için bazı ek ipuçları:

  • Kedinizi her gün aynı yer ve saatte besleyin. Beslenme alanlarının rahatlayabilecekleri sessiz bir yerde olduğundan ve çöp kutusundan oldukça uzakta olduğundan emin olun.
  • Mama kaplarını kolayca temizlenebilecek bir yüzeye yerleştirmeyi veya karışıklıkları gidermek için bir kedi besleme matına koymayı seçin.
  • Seramik veya metal kaseler iyi seçimlerdir ya da hızlı yiyenleri yavaşlatmak için düz bir fincan tabağı tercih edebilirsiniz.
  • Çok iyi anlaşamayan birden fazla kediniz varsa, her biri için ayrı yemek alanları düşünebilirsiniz.