Kedi Alt Üriner Sistem Hastalığı Gerçekleri

Kedi sahipleri, evcil hayvanların banyo alışkanlıklarını dikkate almalıdır çünkü bazı problemler idrar yolu hastalığına dönüşebilir.

Kedi Alt Üriner Sistem Hastalığı Gerçekleri

Kedi Alt Üriner Sistem Hastalığı Gerçekleri

Kedi sahipleri, evcil hayvanların banyo alışkanlıklarını dikkate almalıdır çünkü bazı problemler idrar yolu hastalığına dönüşebilir.

Kedi alt idrar yolu hastalığı (FLUTD), kedilerde hayvanın mesanesini veya üreterini etkileyen birçok bozukluğu kapsayan yaygın bir durumdur. Kedi sahipleri, FLUTD'dan kaçınmak ve patili dostlarının mümkün olduğunca mutlu ve sağlıklı olmalarını sağlamak için banyo alışkanlıklarına dikkat etmelidir.

Texas A&M Veteriner Tıbbı ve Biyomedikal Bilimler Fakültesi’nde profesör olan Dr. Audrey Cook, kedi sahiplerinin FLUTD hakkında bilmesi gereken semptomlar, nedenler ve tedaviler üzerine yoğunlaşıyor.

FLUTD, bir dizi farklı ve altta yatan (anlaması güç) bir bozukluğun neden olduğu sendromdur; bu nedenle, semptom aralığı geniştir. Sık idrara çıkma, idrarda kan, zor veya ağrılı idrara çıkma ve tuvalet kutusunun dışındaki sık “kazalar” gibi anormal idrara çıkma alışkanlıkları, idrar yolu hastalığının bir göstergesi olabilir.

Bu semptomlar, mesanenin veya üretranın iltihaplanması, mesanede kristal veya taşların varlığı, üretranın tıkanması ve daha fazlasından kaynaklanabilir.

“Kediniz idrara çıkmak için zorlanıyor ancak çok az veya hiç idrar geçirilmemişse her zaman veteriner bakımı isteyin” diyen Cook, veterinerinizin muhtemelen kesin nedeni belirlemek için bir değerlendirme yapması gerekeceğini de sözlerine ekliyor.

Kedilerinin idrara çıkma alışkanlıklarıyla ilgili endişe sahipleri, en kısa sürede veteriner hekimlerine danışmalıdır çünkü FLUTD tedavi edilmezse daha ciddi sorunlara neden olabilir.

Cook, “FLUTD'li birçok kedi semptomatik bakımla birkaç gün içinde düzelecek olsa da bu sorunu olan kediler idrara çıkamayabilir” diyor. “Bu tıbbi bir acil durumdur ve mümkün olan en kısa sürede ele alınmalıdır.”

Tedavi, altta yatan nedene bağlı olarak değişecektir ancak ilaç, diyet değişiklikleri veya taşların cerrahi olarak çıkarılmasını içerebilir.

Erkek kediler, idrar yollarını bloke eden mesane taşları gibi FLUTD'un neden olduğu idrar yolu tıkanıklığı için daha yüksek risk altındadır çünkü üretraları dişi kedilerinkinden daha uzun ve dardır.

Ek olarak, bazı kediler, idrar bozukluklarına diğerlerinden daha eğilimli olduğundan bu durum yüksek bir nüksetme oranına sahiptir.

Kedi sahiplerinin evcil hayvanlarının kumlarının temiz tutulmasını, evdeki kedi sayısı (kedi başına en az bir, artı bir ilave çöp kutusu) için yeterli çöp kutusu olmasını ve kedilerin her zaman erişebilmesini sağlamak, en iyi uygulamadır.

Uygun çevresel zenginleştirme de FLUTD'u önlemeye yardımcı olabilir çünkü sedanter veya obez olan kedilerde görülme oranı daha yüksektir.

Ayrıca stres, kedilerde anormal idrara çıkmanın en yaygın nedenlerinden biri olan mesanenin steril bir iltihabı olan idiyopatik sistit adı verilen bir durumu tetiklemede rol oynayabilir.

FLUTD sizin ve kediniz için stresli bir deneyim olsa da hızlı ve uygun veterinerlik bakımı, evcil hayvanınızın rahat ve mutlu kalmasına yardımcı olabilir.