Kayıp Bir Evcil Hayvan Bulursanız Yapmanız Gereken 8 Şey

Kayıp bir tüylü bebekle yolunuz kesişirse başka birinin kendi evcil hayvanınızı bulması durumunda ne yapmasını isteyeceğinizi düşünün.

Kayıp Bir Evcil Hayvan Bulursanız Yapmanız Gereken 8 Şey

Kayıp Bir Evcil Hayvan Bulursanız Yapmanız Gereken 8 Şey

Eve dönerken bir hayvanın karşınıza fırladığını düşünün. Araştırmak için arabadan iniyorsunuz ve hayvanın, birinin kayıp köpeği ya da kedisi olduğunu fark ediyorsunuz. İki seçenekle karşı karşıya kalıyorsunuz: Gününüze devam etmek ya da ihtiyacı olan bir evcil hayvana yardım etmek için zaman ayırmak.

Kayıp evcil hayvanlar, evlerinin yolunu bulmaktan başka bir şey istemezler. Yaklaşmanıza izin vermeseler bile, bir evcil hayvanın gerçek sahibine kavuşmasına yardımcı olmak için yapabileceğiniz birçok şey vardır. İşte evinizin dışında kayıp bir evcil hayvanla karşılaşırsanız yapmanız gerekenler:

Evcil hayvanı zapt edin (eğer arkadaş canlısıysa): Evcil hayvanı yakalamak ve sahibini bulana kadar ona bakmak için elinizden geleni yapın. Kayıp köpeklere yavaş, sessiz hareketlerle yaklaşın ve daha az tehditkâr görünmek için vücudunuzu yana doğru tutun. Eğilin ve köpeğin elinizi koklamasına izin verin, tüm bu süre boyunca göz temasından kaçının. Dost canlısı olduklarından emin olduktan sonra, tasmayı (varsa) alın. Kediler için, onları evinize güvenli bir şekilde taşımak için ödülleri bir taşıyıcıya koyun veya kediyi bir battaniyeye veya havluya sarın.

Kendinizi saldırgan evcil hayvanlardan koruyun: Köpek ya da kedinin yanına yaklaşamama ihtimaliniz yüksek. Kayıp evcil hayvanlar genellikle stresli, korkmuş veya yaralı olurlar. Eğer durum böyleyse evcil hayvan, yardım etmeye çalışan herkese saldırabilir. Vücudu sertleşirse, sırtındaki tüyler kabarırsa, hırlarsa veya dişlerini gösterirse mesafenizi koruyun. Saldırgan bir hayvanı yakalamak, hayvanın stresini artıracak ve sizi tehlikeye atacaktır. Kayıp evcil hayvanı güvenli bir şekilde uzaklaştırmak için hayvan kontrolünü veya polis departmanını arayın.

Evcil hayvanın fotoğrafını veya videosunu çekin: Evcil hayvanı zapt edemiyorsanız görünüşünü belgelemek için bir fotoğraf veya video çekin. Yalnızca hafızaya dayalı açıklamalar genellikle belirsizdir ve bir evcil hayvanı sahibine kavuşturmak için yetersiz kalır. Bir fotoğraf veya video, kayıp evcil hayvanı doğru bir şekilde tasvir edecektir ve evcil hayvanın ebeveynini bulma şansını artırmak için sosyal medyada veya kayıp evcil hayvan listelerinde paylaşabilirsiniz.

Evcil hayvanı ailenizden karantinaya alın: Sahibi ile yeniden bir araya gelene kadar kayıp evcil hayvana bakmayı seçebilirsiniz. Kayıp evcil hayvanı çitle çevrili bir bahçede veya ayrı bir odada insanlardan ve dört ayaklı aile üyelerinden uzak tutun. Evcil hayvan, bulaşıcı bir hastalık taşıyor olabilir veya diğer evcil hayvanlara karşı saldırgan olabilir. Ailenizi güvende tutun ve kayıp evcil hayvanı bir veteriner tarafından kontrol edilene kadar karantinaya alın.

Onlara su ve mama verin: Kayıp evcil hayvanın en son ne zaman yemek yediğini bilemezsiniz. Onlara taze, filtrelenmiş su ve türlerine, boyutlarına ve cinslerine uygun evcil hayvan maması verin. Onları sofra artıklarıyla beslemeyin, çünkü insan yiyecekleri evcil hayvanın midesini bozabilir. Stresli bir evcil hayvanı ıslak mama vererek ısıtarak veya mama üzerine kemik suyu dökerek yemeye teşvik edin.

Mikroçip ve kimlik etiketi olup olmadığını kontrol edin: Bazı evcil hayvanlarda sahibinin adını ve iletişim bilgilerini içeren bir tasma ve kimlik etiketi bulunur. Etiketteki her telefon numarasını arayın ve kimse açmazsa mesaj bırakın. Kimlik etiketi yoksa kaybolan evcil hayvanı bir veteriner kliniğine veya hayvan barınağına götürerek mikroçip taraması yaptırın. Tarayıcı benzersiz bir kimlik numarası tespit edecek ve sahibinin iletişim bilgilerini bir veritabanında bulacaktır.

Yerel kurumlara bir rapor gönderin: Sahibini belirleyemiyorsanız yerel hayvan kontrolünün yanı sıra şehirdeki her barınak ve veteriner kliniğine ‘bulunmuş evcil hayvan’ bildiriminde bulunun. Bunlar genellikle bir sahibin kayıp evcil hayvanını arayacağı ilk yerlerdir. Sahibi, kayıp hayvan ihbarında bulunmak için aradığında personel, eşleşme olup olmadığını görmek için bulunmuş hayvan listelerinde arama yapabilir. İhbarda bulunmak, tüylü bir bebeği gerçek ebeveyniyle yeniden bir araya getirme şansını artırır.

Toplumunuza duyurun: İhbarda bulunmanın yanı sıra, fotoğrafları sosyal medyada paylaşarak veya mahallede el ilanları asarak sahibinin dikkatini çekmeye çalışın. Genellikle kayıp evcil hayvanların bulunmasına yardımcı olmaya adanmış Facebook sayfaları ve mahalle web siteleri vardır. Bulduğunuz evcil hayvanla eşleşen bir kayıp evcil hayvan olup olmadığını görmek için yerel listelerde arama yapın.

Kayıp bir evcil hayvana yardım etmek, onu sokaklarda geçireceği bir hayattan kurtarabilir. Evcil hayvanın sahibine sağ salim dönebilmesi için tek şansı siz olabilirsiniz. Kayıp bir tüylü bebekle yolunuz kesişirse başka birinin kendi evcil hayvanınızı bulması durumunda ne yapmasını isteyeceğinizi düşünün. Sahibinin tüylü arkadaşını gördüğünde yüzünün aydınlandığını görmekten daha iyi bir ödül olamaz!