Kalıcı Evcil Hayvan Kaşıntısı: Kuru Cilt Mi Yoksa Alerjiler Mi?

Evcil hayvanlar zaman zaman kaşınır. Ancak sürekli kaşınıyorlarsa bu bir sorun haline gelir! Evcil hayvan ebeveynleri, genellikle bir sorun olduğunu anlayabilir ancak cildin bu kadar kötü kaşınmasına neyin neden olduğunu söylemek o kadar kolay değildir. Bazı hayvan sahipleri, bunu genel kuruluğa bağlarken diğerleri, alerjilerin sorumlu olabileceğinden şüphelenir. Her iki durumda da sorunun temeline inmek için bir veteriner teşhisi gereklidir.

​​​​​​​Kuru Cilt Ve Alerji Arasındaki Fark

Evcil hayvan ebeveynleri, genellikle evcil hayvanlarının kaşıntısının genel kuruluktan mı yoksa cilt alerjilerinden mi kaynaklandığını belirlemekte zorlanırlar. Bir veteriner hekime danışana kadar altta yatan nedenin ne olduğundan emin olamazsınız. Bununla birlikte, ikisi arasındaki bazı temel farkları öğrenmek, mantıklı bir tahmin yapmanıza yardımcı olabilir. Kuru cilt ve alerjiler, birbirine oldukça benzer ancak onları birbirinden ayıran benzersiz semptomları da vardır.

Örneğin genel kuruluk, pul pul dökülmüş, çatlamış cilt ile ilişkilidir. Evcil hayvanınızın tüylerinde, özellikle de en çok kaşınan yerlerinde kepeklenme fark edebilirsiniz. Etkilenen bölgeler çatlak veya pullu görünecektir, bu da cildin susuz kaldığı anlamına gelir. Kuru cilt genellikle evcil hayvanlarda donuk, kırılgan tüyler de bırakır.

Cilt alerjileri, genel kuruluktan biraz daha farklı görünebilir. Kuru cilt, her yerde ortaya çıkabilirken ciltteki alerjik reaksiyonlar, belirli bölgelerde gelişme eğilimindedir. Kaşıntılı lekeler, sadece göz, kulak, burun, pati ve kasık çevresinde görülüyorsa evcil hayvanınızın alerjisi olma ihtimali yüksektir. Alerjik evcil hayvanlarda küçük kırmızı şişlikler ve iltihaplanma gibi diğer topikal semptomların yanı sıra burun akıntısı, hapşırma ve gözlerde sulanma gibi solunum semptomları da görülebilir.

Doğal İlaçlarla Cilt Kuruluğunu Test Edin

Evcil hayvan ebeveynleri, evcil hayvanlarının sürekli kaşınmasının nedenini birkaç ev testi ile belirleyebilirler. Diyetini, çevresini ve bakım rejimini ayarladıktan sonra evcil hayvanınızın cildini izleyin. Birkaç gün sonra cilt normale dönerse kaşıntıyı genel kuruluğa bağlamak muhtemelen güvenlidir. İşte evde deneyebileceğiniz birkaç çözüm:

Su alımını artırın: Ticari evcil hayvan mamaları, özellikle de diyetleri ağırlıklı olarak kuru mama içeriyorsa kedi ve köpekleri susuz bırakabilir. Daha fazla su kabı koyarak ve her gün taze su ile değiştirerek evcil hayvanınızı bol su içmeye teşvik edin. Konserve yaş mamaya geçmeyi veya kuru mamalarını tavuk suyu ile karıştırmayı düşünün.

Bir hava nemlendirici kurun: Hem evcil hayvanlar hem de insanlar kış aylarında kuru ve kaşıntılı bir cilde sahip olurlar çünkü havada daha az nem vardır. Bazı evcil hayvanlar ve sahipleri, kuru bölgelerde yaşar ve yıl boyunca kaşıntılı cilt yaşarlar. Her iki durumda da, yaşam alanınıza bir hava nemlendirici yerleştirmek kuru cildi rahatlatmaya yardımcı olabilir.

Hindistan cevizi yağı uygulayın: Hindistan cevizi yağı, piyasadaki en iyi doğal nemlendiricilerden biridir. Evcil hayvanlar için zehirli değildir bu nedenle onların küçük miktarlarda yutması konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Parmaklarınızın arasına biraz hindistan cevizi yağı sürün, ardından evcil hayvanınızın tüylerine masaj yaparak hindistan cevizi yağının cildine ulaşmasını sağlayın. Hindistan cevizi yağı genel kuruluğu giderecektir.

Ne Zaman Veterinere Başvurulmalı?

Evcil hayvan ebeveynleri, ev ilaçlarının hiçbiri evcil hayvanlarının cilt tahrişini ortadan kaldırmadıysa tüylü arkadaşlarını alerji testine tabi tutmalıdır. Veterineriniz, parazitler ve mantar enfeksiyonları gibi kronik kaşıntının diğer olası nedenlerini ekarte ederek işe başlayacaktır. Parazit akarların neden olduğu bir deri hastalığı olan uyuzu kontrol etmek için bir deri kazıntısı yapacaklardır. Veteriner, ayrıca saçkıran varlığını tespit etmek için bir mantar kültürü önerebilir.

Deri alerjilerini teşhis etmek bir eleme sürecidir. Veteriner, uyuz ve saçkıranı eledikten sonra, muhtemelen evcil hayvanınıza alerji teşhisi koyacaktır. Bir sonraki adım, evcil hayvanınızın gıda, pire veya çevresel alerjileri olup olmadığını belirlemektir. Veterinerler, kaşıntıya neden olup olmadığını görmek için pire tedavileri ve gıda denemeleri kullanır. Belirtiler devam ederse evcil hayvanınızın muhtemelen çevresindeki bir şeye alerjisi vardır.

Veterinerler, intradermal deri testi veya radyoallergosorbent (RAST) testi ile evcil hayvanınızın neye alerjisi olduğunu bulabilir. İntradermal deri testi, veterinerin deri yüzeyinin altına her bir potansiyel alerjenden küçük bir miktar enjekte edeceği ve evcil hayvanınızı alerjik reaksiyonlar açısından izleyeceği anlamına gelir. RAST testi, farklı alerjenlere nasıl tepki verdiğini görmek için bir kan örneği almayı içerir. Veteriner, evcil hayvanınızı etkileyen alerjenleri belirledikten sonra, antihistaminikler veya hiposensitizasyon gibi olası tedavi seçeneklerini önerecektir.

Evcil hayvan ebeveynleri, tüylü bebeklerinin kaşıntısını nasıl hafifleteceklerini bilemediklerinde hayal kırıklığına uğrayabilirler. Tüm doğal ev ilaçlarını denediniz ve hiçbir şey işe yaramıyor gibi görünüyor! Kaşıntılı cildin temel nedenini bulmakta zorlandığınızda bir veterinerden yardım istemekten asla çekinmeyin. Evcil hayvanınızın cildi kuru olabilir ya da tıbbi tedavi gerektiren alerjileri olabilir. Veterinerler, evcil hayvanınızın ihtiyaç duyduğu tedaviyi almasını garanti etmenin tek yoludur.

Haberiniz Olsun
MamaPlus hakkındaki gelişmelerden haberdar olmak ve kampanyalarımızdan yararlanmak için lütfen e-posta adresinizi yazın.