İşitme Engelli Bir Evcil Hayvanla Yaşamak İçin İpuçları

Kısmi veya tam işitme kaybı, evcil hayvanlarda tespit edilmesi zor olan görünmez bir engeldir.

İşitme Engelli Bir Evcil Hayvanla Yaşamak İçin İpuçları

İşitme Engelli Bir Evcil Hayvanla Yaşamak İçin İpuçları

Kısmi veya tam işitme kaybı, evcil hayvanlarda tespit edilmesi zor olan görünmez bir engeldir. Daha yakından incelendiğinde bazı sahipler, evcil hayvanlarının kapı ziline veya sözlü komutlara tepki vermediğini fark edebilir. Evcil hayvana arkadan yaklaştığınızda, dokunduğunuzda irkilebilirler. Bunların hepsi, evcil hayvanın bir dereceye kadar işitme kaybı geliştirdiğinin işaretleridir.

İşitme bozukluğu, doğuştan olabileceği gibi yaşamın ilerleyen dönemlerinde de ortaya çıkabilir. Bazı evcil hayvanlar, bir veya her iki kulakta sağır olarak doğarken diğerleri bir yaralanma veya kulak enfeksiyonu nedeniyle ani işitme kaybı yaşayabilir. Nedeni ne olursa olsun, işitme engelli evcil hayvanların dünyayı dolaşmak ve daha yüksek bir yaşam kalitesi elde etmek için sahiplerinin yardımına ihtiyacı vardır. Evcil hayvanınız işitme duyusunu kaybettiyse ona yardımcı olmak için bu ipuçlarını kullanın:

Dışarıdayken Evcil Hayvanınızı Denetleyin

Dışarı çıkmak, işitme engelli bir evcil hayvan için birçok tehlike oluşturabilir. Karşıdan gelen trafiği veya başka birinin köpeğinin hırıltısını duyamazlar. Yavrunuz siz olmadan kaçarsa geri dönmesi için verdiğiniz sözlü komutlara yanıt vermeyecektir. Güvenliklerine yönelik bu riskler göz önüne alındığında işitme engelli bir evcil hayvan dışarıda vakit geçirirken her zaman sizin gözetiminiz altında olmalıdır.

İşitme engelli bir köpeğiniz varsa yürüyüşler sırasında her zaman tasmalı tutun. Köpek parklarında onlara yakın durun ve sadece kapalı alanlarda tasmayı çıkarmalarına izin verin. Çitle çevrili bir bahçeniz olsa bile köpeğinizi evde de denetlemek iyi bir fikirdir. Potansiyel kaçış yollarını tespit etmek için parmaklıkları inceleyin ve gerekirse delikleri veya gevşek tahtaları düzeltin.

İşiten kediler, gözetim olmadan dışarıda dolaşmaya alışkındır. Ancak işitme engelli kediler, çoğunlukla kapalı bir yaşam tarzına bağlı kalmalıdır. İşitme engelli bazı kediler, koşum takımı ve tasma ile yürümeyi öğrenerek açık havanın tadını çıkarmaya devam edebilir. Bu, kedinin dış ortamını güvenli bir şekilde keşfederek zihnini zenginleştirmesine olanak tanır.

Diğer Duyuları Devreye Sokarak İletişim Kurun

İşitme engelli evcil hayvanlar, sesinize yanıt vermeyecektir. Sırtları size dönükse evcil hayvan odaya girdiğinizi bile fark etmeyebilir. İşitme engelli bir evcil hayvana arkadan dokunmak onları ürkütebilir ve endişelerini artırabilir. Yere vurarak, baş üstü ışıklarını yakarak veya ona doğru yaklaşarak evcil hayvanı varlığınız konusunda uyarın. Evcil hayvanınız uyuyorsa uyuduğu yüzeye dokunun veya kokunuzu alması için elinizi burnuna doğru tutun.

Kedi sahipleri, kedi dostlarının dikkatini bir lazer pointer ile de çekebilirler. Lazeri işitme engelli kedinin önünde yere tutun. Kedi dönüp sizi görene kadar lazeri hareket ettirin. Lazer işaretleyiciler, işitme engelli kedilere rutinleri öğretmek için de yararlı araçlardır. Beslenme programını öğrenene kadar kedinizi her gün aynı saatte mama kabına yönlendirmek için lazeri kullanın.

Eski Komutları Yeni Yollarla Öğretin

El işaretleri ve vücut dili, işitme engelli bir evcil hayvanı eğitmenin anahtarıdır. Doğuştan sağır olan köpekler, bir yaralanma veya kulak enfeksiyonu nedeniyle aniden işitme duyusunu kaybeden bir köpeğe göre el işaretlerine daha kolay adapte olacaktır. Bununla birlikte, köpekler hayatlarının herhangi bir noktasında yeni eğitim tekniklerine adapte olabilirler. Tutarlı olduğunuz sürece her komut için kullandığınız el işaretleri önemli değildir.

Evcil hayvan ebeveynleri, işitme engelli kedilere bile belirli komutlara yanıt vermeyi öğretebilir. Kedinin yaklaşmasını istediğinizde çömelin ve elinizi uzatın ya da yanınızdaki zemine vurun. Onaylamadığınızı, dik durarak ve kollarınızı görüş alanına doğru sallayarak ifade edin.

Evcil Hayvanınızın Yaşam Alanını Uyarlayın

Evcil hayvanların çevrelerindeki dünyadan keyif almaları için işitme duyularına ihtiyaçları yoktur. İşitme engelli evcil hayvanlar, sahipleri onları başarıya hazırladığında çok zengin bir yaşam sürdürebilirler. Parlak, göz alıcı renklere sahip oyuncaklar sunarak oyun zamanını artırın. İşitme engelli evcil hayvanlar, dokunma duyularına güvenirler, bu nedenle eğlenceli dokularla kaplı oyuncaklar satın alın. Zilleri, gıcırtıları ve gürültü çıkaran diğer her şeyi işiten evcil hayvanlarınız için saklayın.

Özellikle kediler, işitme engeli ile yaşadıklarında farklı uyku alışkanlıklarına sahip olurlar. Yüksek konumlarda uyurken kendilerini daha güvende hissederler; bu, bölgelerini tehditlere karşı daha iyi değerlendirmelerine yardımcı olur. İşitme engelli kediler ayrıca, ev halkının arkalarından gizlice yaklaşamaması için duvarlara yakın uyuklama noktalarını tercih ederler. Kedinizin evde daha rahat hissetmesine yardımcı olmak için bu tercihleri aklınızda bulundurun.

Bir evcil hayvanın işitme bozukluğunu kabul etmek ilk başta zor olabilir. İşitme kaybı ister yeni olsun ister doğuştan mevcut olsun evcil hayvan ebeveynleri, tüylü dostlarının hayatı diğerleri gibi deneyimleyemediği gerçeğine üzülebilir. Ancak işitme engelli evcil hayvanlar, sağlıklı bir evcil hayvanın yapabildiği her şeyi yapabilir ve engelleri sahiplerini ne kadar sevecekleri konusunda hiçbir sınırlama getirmez!